1 Decembrie 1918 – ideal de secole şi triumf al voinţei poporului român de a trăi împreună

Simpozionul cu tema "1 Decembrie 1918 – ideal de secole şi triumf al voinţei poporului român  de a trăi împreună" a început cu intonarea Imnului naţional al României

Este indiscutabil faptul că cea mai importantă sărbătoare pentru un popor, cea mai apropiată conştiinţei de neam, este Ziua Naţională.

Anul acesta, la 1 Decembrie, vom sărbători 97 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Păstrătoare şi purtătoare a tradiţiilor şi valorilor de neam, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" a sărbătorit cu fast acest deosebit eveniment, conferindu-i importanţa ce i se cuvine prin organizarea simpozionului cu tema "1 Decembrie 1918 – ideal de secole şi triumf al voinţei poporului român  de a trăi împreună", expoziţie de carte şi fotografie împreună cu Universitatea "Lucian Blaga" şi Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Sibiu, activitate care a fost marcată de prezenţa reprezentanţilor de marcă ai acestor instituţii, precum şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere care au servit patria sub tricolorul naţional în această şcoală.

Simpozionul a debutat cu intonarea Imnului naţional şi cu cuvântul de deschidere al comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu", colonel prof.univ.dr. Alexandru Rizescu.

Colonelul (rz.) prof.univ.dr. Alexandru Baboş a deschis şirul comunicărilor ştiinţifice cu lucrarea "Consiliul Dirigent şi Sibiul după Marea Unire". Directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Sibiu, profesor Alexiu Tatu, a prezentat comunicarea intitulată "1 Decembrie 1918. Cum era odată – document inedit". A fost urmat de prof.univ.dr. Paul Brusanovschi, cu referatul ştiinţific "Mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu (1920-1955) şi unitatea românilor".

Comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu", colonel prof.univ.dr. Alexandru Rizescu, a prezentat comunicarea ştiinţifică cu titlul "Rolul armatei române în procesul realizării idealului naţional privind făurirea şi consolidarea statului naţional unitar român, ca aspiraţie legitimă de secole", aducând  în conştiinţa celor prezenţi însemnătatea pentru înfăptuirea unităţii naţionale şi rolul pe care armata României l-a jucat pentru îndeplinirea acestui vis.

Activitatea s-a bucurat de un real succes şi a demonstrat, încă o dată, faptul că Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" este mai mult decât o instituţie emblematică a învăţământului militar, fiind o instituţie care respectă trecutul şi pregăteşte viitorul prin transmiterea, către generaţiile tinere, a tradiţiilor şi valorilor de neam şi ţară.

Simpozionul s-a încheiat pe aceleaşi acorduri ale Imnului naţional al României, "Deşteaptă-te Române", compus de Andrei Mureşanu, pe muzica lui Anton Pann.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 180
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 53
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 169

Citeşte şi:

Soldaţii profesionişti care au început pregătirea în Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă depun Jurământul Militar
Publicat pe 18.12.2015
Vineri, 18 decembrie, cel mai tânăr contingent de militari care, în luna octombrie, a trecut pragul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră...

Comentarii