Highland Games, numai pentru bărbaţi

Una dintre probele de concurs a fost căratul unei roţi de autocamion
Maior Mihai PINTILICIUC
Publicat pe 10.12.2015

Zi de zi, în misiunile executate aici, în Afganistan, purtăm alături de partenerii americani vestă, cască, mănuşi, genunchiere, armă... şi lista poate continua. Dar cel mai important, am înţeles că în tot ceea ce facem ne cunoaştem mai bine, ne acceptăm, ne respectăm, învăţăm să convieţuim şi ne sprijinim reciproc – "brothers in arms".

Într-adevăr, după mai bine de trei luni de misiune intervine rutina, obişnuinţa, iar acomodarea cu mediul afgan este completă. Dar e mai mult de atât. Fiecare dintre noi am realizat că avem pe cine ne sprijini în adevăratul sens al cuvântului, iar "Dragonii" şi-au pus amprenta în comunitatea de pe Kandahar şi-şi afirmă zilnic identitatea.

Colegii noştri americani spun "shoulder by shoulder" , noi – "cot la cot". De aici porneşte tot conceptul de parteneriat, care a constituit fundamentul organizării la finalul lunii noiembrie a competiţiei sportive "Highland Games". Jocurile Highland sunt evenimente organizate primăvara şi vara în Scoţia şi în alte ţări, ca o modalitate de a celebra cultura scoţiană şi celtică. Anumite aspecte ale jocului cum ar fi cimpoiul, kiltul şi probele grele de concurs – mai ales aruncatul buşteanului – sunt atât de bine cunoscute încât acesta a devenit emblematic pentru Scoţia. Centrat pe competiţii de suflat în tulnice şi percuţie, dans şi probe grele scoţiene, jocurile includ, de asemenea, divertisment şi exponate legate de alte aspecte ale culturii scoţiene.

"Capii răutăţilor" au fost cei doi subofiţeri de comandă ai celor două batalioane, român şi american, care formează "Task Force Polar Bear-Dragons". Cele 10 echipe mixte, a câte opt concurenţi – 4 români şi 4 americani – şi-au personalizat echipamentul, numele echipei şi au purtat tot timpul un steag de identificare. Pe scurt, probele pe care le-au avut de trecut fiecare echipă au fost: aruncarea unui buştean lung de 4 m la distanţă, aruncarea unei greutăţi de 25 kg la distanţă, alergarea cu partenerul în spate, rotirea în jurul unei cozi de ciocan urmată de alergare, aruncarea şi prinderea de ouă proaspete la distanţe diferite, căratul unei roţi de maşină de luptă, menţinerea respiraţiei sub apă, căratul a 8 greutăţi diferite (lăzi de muniţie, pachete de hrană) şi împingerea unui autobuz. Competiţia s-a încheiat cu un joc de grup, binecunoscut nouă tuturor – tras de funie, pe echipe, în sistem eliminatoriu, etapă care a şi stabilit echipa câştigătoare.

Caporal Alexandru Budulicean: "Pentru mine, acest concurs înseamnă relaxare, distracţie, socializare. Am participat până acum doar la o probă şi mai urmează celelalte nouă. E rece afară dar suportăm, mergem mai departe pentru că suntem bărbaţi!".

Staff-sergeant Duncan Andrew: "Este o bună şansă de a dezvolta relaţiile pe care le avem cu românii şi de a petrece mai mult timp împreună. Probele nu au fost grele, am trecut destul de uşor peste ele. A fost distractiv. Ne-am bucurat împreună de soare şi de vremea bună. Cea mai uşoară probă mi s-a părut căratul unui partener, cea mai grea a fost una dintre probele de aruncarea unei greutăţi sau a unui buştean, deoarece presupun o anumită tehnică. Celorlalţi competitori le urez noroc pentru că, probabil, vor pierde".

Caporal Lador Vasile: "A fost o activitate care ne ajută să ne recreem, ne mai ia gândul de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. E o pauză foarte binevenită între misiuni. Probele nu au fost grele, mai mult amuzante, întreg concursul a fost amuzant. Celorlalţi competitori le doresc să piardă, bineînţeles, pentru ca noi să câştigăm".

Specialist Brown Mattew: "A fost multă distracţie. Un bun exerciţiu pentru creşterea coeziunii între români şi americani. Cea mai uşoară probă mi s-a părut ţinutul respiraţiei sub apă, iar cea mai dificilă învârtitul în jurul cozii de ciocan. Am fost foarte ameţit după asta, abia am mai putut alerga. Dar a fost distractiv. Poţi să-ţi faci prieteni şi e o experienţă plăcută".

Începută dimineaţa la prima oră, pe o vreme destul de răcoroasă, competiţia a durat câteva ceasuri bune. Am fost martorii unei adevărate încleştări sportive cu mulţi muşchi, transpiraţie, ambiţie, "Dragoni" şi "Urşi Polari" - putere. Butuci ridicaţi deasupra capului, greutăţi desprinse din palme puternice şi multă bună dispoziţie.

Laurii au revenit celor mai buni, care au reuşit să strângă toată puterea, priceperea şi ambiţia într-o echipă unită şi câştigătoare. Aceştia au fost "McLions" (Leii) în ordinea circumferinţei bicepsului şi a mărimii coamei... plutonier Daniel Mureşan, specialist Cody Quarles, specialist Zachary Rogers, specialist Paul Tague, specialist Matew Shiphman, caporal Lucian Ioan, caporal Alexandru Rus, caporal Cristian Popescu.

Specialist Paul Tague: "A fost distractiv, multe provocări la care am făcut faţă lucrând împreună. Am făcut echipă bună cu românii, toţi sunt băieţi buni şi au pus umărul la efort. Ne simţim extraordinar că am câştigat."

Plutonier Daniel Mureşan: "Sunt onorat că am luat locul I. Concursul a fost destul de uşor pentru noi, deoarece am mai participat la astfel de probe şi a fost o plăcere să luăm parte la el. Cea mai dificilă probă mi s-a părut menţinerea respiraţiei sub apă, dar datorită antrenamentului pe care l-am avut, am reuşit să obţin al doilea timp."

Cei doi subofiţeri de comandă, command sergeant-major Bruce Kosmicki şi plutonier-adjutant principal Lucian Bal, au supravegheat desfăşuararea concursului dar, pentru o mai bună implicare, şi-au constituit o echipă de "tinerei" McDaddys (Tătucii), care a participat la toate probele, în afara concursului şi... au supravieţuit!

Command sergeant-major Bruce Kosmicki: "Acest concurs a fost extraordinar! A fost o bună oportunitate pentru soldaţii români şi americani de a lucra împreună, ca o echipă. Au făcut o treabă bună, s-au distrat, au avut posibilitatea să se rupă de la patrulele pe care le efectuează zilnic şi de a face o activitate relaxantă alături de parteneri. Ceea ce este nemaipomenit."

Plutonier-adjutant principal Lucian Bal: "Principalul motiv pentru care a fost organizat acest concurs a fost coeziunea. Până la urmă, luptăm împreună, muncim împreună, ne distrăm împreună şi ne simţim împreună ca o echipă! Fiecare probă a fost în măsură să determine competitorii să depună efort fizic şi să lupte pentru a o duce la bun sfârşit. Concursul a fost o reuşită şi lucrul cel mai îmbucurător este că am reuşit să facem coeziunea acestor oameni. Şi, bineînţeles, câştigă cel mai bun!".

Ne-am demonstrat încă o dată că împreună suntem mai puternici, iar succesul şi bucuria de a fi învingător sunt rezultatul lucrului în echipă. Până la următorul concurs, cot la cot cu partenerii noştri ne continuăm misiunile. "Dragonii Transilvani" vă reprezintă cu multă demnitate şi onoare pentru că spiritul românesc deţine din plin aceste valori!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 187
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

În cadrul unui tur în teatrul de operaţii Afganistan, Generalul de armată Frank J. Grass şi generalul-locotenent Stephen Lanza s-au aflat joi, 26...
Copiii sunt uimitori în aproape tot ceea ce fac, ne încântă viaţa şi o colorează, aduc lumină în sufletele noastre acolo unde "soarele" nu poate...

Comentarii