Trei detaşamente sunt pregătite pentru Afganistan

Defilarea detaşamentelor care urmează să plece în misiune

Vineri, 15 ianuarie, pe platoul Batalionului 265 Poliţie Militară din Bucureşti a avut loc o ceremonie de plecare în misiune în teatrul de operaţii Afganistan a detaşamentelor Train Advise and Assist Command North (TAAC), Army Institutional Advisory Team (AIAT) şi International Military Police (IMP).

La eveniment au participat: comandantul Brigăzii 10 Geniu, colonelul Gheorghe Soare, reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, colonelul Marian Almăjanu, militari din Batalionul 265 Poliţie Militară şi membrii familiilor militarilor care urmează să plece în misiune.

După introducerea în formaţie a Drapelului de luptă, intonarea Imnului naţional şi desfăşurarea apelului solemn, colonelul Marian Almăjanu a dat citire extrasului din Ordinul de participare la misiune.

Imediat după oficierea serviciului religios, comandanţii detaşamentelor s-au adresat oficialităţilor. "Am parcurs o perioadă intensă de pregătire în care am reuşit să ne perfecţionăm deprinderile de lucru în echipă, să ne ridicăm gradul de pregătire şi să ne însuşim procedurile standard de operare. Misiunea noastră este aceea de a asigura, împreună cu partenerul american, menţinerea unui climat de ordine şi disciplină în baza militară din Bagram. Sunt convins de faptul că experienţa şi pregătirea militarilor îşi vor spune cuvântul, iar printr-un efort susţinut ne vom îndeplini misiunea la cele mai înalte standarde" - a spus comandantul Detaşamentului de poliţie militară (IMP), a treia rotaţie, participant la misiunea "Resolute Support", locotenent Marius Bulgariu.

Tot din detaşamentul IMP face parte şi plutonierul Adrian Niţă-Ştefănescu, care se află deja la a treia sa misiune în Afganistan: "Pregătirea a durat trei luni. În cea mai mare parte a timpului ne-am antrenat chiar în Batalionul 265, iar un modul de pregătire medicală l-am efectuat în Cincu. Tot pentru a fi pregătiţi cât mai bine am colaborat şi cu poliţia rutieră la investigarea unor accidente de circulaţie". Detaşamentul este compus din 10 militari: doi ofiţeri, patru subofiţeri şi patru gradaţi profesionişti, care-şi vor desfăşura activitatea în baza militară din Bagram. Scopul lor este acela de a menţine un climat liniştit şi să se asigure că sunt respectate procedurile standard de operare.

La rândul său, comandantul detaşamentului AIAT, locotenent-colonelul Ionel Roşu, a precizat: "Misiunea noastră este cea de consiliere şi asistenţă la nivelul instruirii în învăţământul militar afgan, al unui corp de armată şi, nu în ultimul rând, mai avem ca obiectiv şi instruirea în comun la nivel de minister, stat major general şi comandament al poliţiei naţionale şi de frontieră afgană. Ne-am antrenat intens, iar rezultatele obţinute demonstrează faptul că suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor dintr-un teatru de operaţii". Detaşamentul este format din şase ofiţeri consilieri specialişti pe diferite domenii: personal, operaţii, instrucţie, logistică şi comunicaţii. Patru dintre aceştia au mai participat la misiuni internaţionale, în timp ce doi dintre ei, printre care şi comandantul detaşamentului, se află la prima lor misiune în Afganistan. Pregătirea şi-au efectuat-o în cea mai mare parte la Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" din Bârlad, dar au participat şi la alte module, printre care cel de limba engleză la Centrul Secundar de Învăţare a Limbii Engleze din garnizoana Focşani.

De asemenea, comandantul TAAC North, locotenent-colonel Ioan Dan Niţescu, a precizat că misiunea lor este aceea de a face front comun cu celelalte forţe din Coaliţie pentru consilierea, asistenţa şi instruirea forţelor afgane. "Securitatea, profesionalismul, experienţa din teatrele de operaţii, instruirea şi perfecţionarea permanentă, prin grija Brigăzii 10 Geniu, ne obligă să ducem mai departe cu succes ceea ce colegii noştri au reuşit să construiască acolo. Vom reprezenta cu mândrie Armata Română şi poporul român, ca nişte adevăraţi ambasadori ai neamului". Detaşamentul este format din cinci militari: patru ofiţeri şi un subofiţer; iar aşteptările acestora includ îmbogăţirea bagajului de cunoştinţe şi acumularea de noi experienţe.

Comandantul Brigăzii 10 Geniu, colonel Gheorghe Soare, a dorit să precizeze faptul că participarea României cu forţe la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional se menţine ca o componentă importantă a configurării profilului strategic al României în calitate de stat membru NATO şi UE, dar şi să-i felicite pe militari pentru dăruirea cu care s-au pregătit şi să le ureze succes în misiune. "În următoarele şase luni veţi contribui la realizarea obiectivelor de instruire, iar seriozitatea şi profesionalismul cu care v-aţi pregătit pe întreaga perioadă mă îndreptăţeşte să cred că nivelul de performanţă profesional pe care l-aţi atins va fi unanim recunoscut în întregul mediu militar internaţional în care vă veţi desfăşura activitatea".

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentelor, pe muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava",  apoi s-au adunat pentru un scurt briefing în care le-au fost aduse la cunoştinţă ultimele detalii ale misiunii, iar oficialii i-au asigurat pe militari de tot sprijinul lor.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 156
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 42
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 119
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 125
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Liniştea dinaintea furtunii. Poliţiştii militari aşteaptă semnalul comandantului, pentru a putea pătrunde peste ceilalţi insurgenţi care se adăpostesc într-o casă
Publicat pe 02.07.2015
Joi, 2 iulie, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară a avut loc o evaluare statică şi acţională a Detaşamentului de poliţie militară care...

Comentarii