PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
“Prezent!” pentru o nouă misiune
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 22.01.2016
Structură emblematică a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a executat până în prezent misiuni în şase teatre de operaţii, pe trei continente, şi a dislocat, în total, un număr de peste 2.000 de militari, iar la începutul acestui an a răspuns din nou “Prezent!” pentru o nouă provocare, în teatrul de operaţii din Afganistan.
După activitatea de selecţie a personalului care va încadra structura, a urmat perioada de pregătire. Aceasta s-a dovedit a fi una intensă; într-un timp relativ scurt, militarii batalionului parcurgând etapele unui program special de instruire pentru misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.
“Am urmărit prin exerciţiile planificate îndeplinirea obiectivelor stabilite prin lista cu cerinţele esenţiale pentru misiune” – ne-a declarat maiorul Bogdan Năstase. „Obiectivele principale stabilite pentru militarii din cadrul statului major au fost de a-şi dezvolta şi perfecţiona deprinderile necesare lucrului în mediul multinaţional prin utilizarea limbii engleze. Pentru subunităţile subordonate batalionului, companiile de manevră, au fost planificate activităţi şi exerciţii necesare dezvoltării deprinderilor militarilor pentru executarea acţiunilor militare în cadrul operaţiilor de stabilitate: patrulări, executări de posturi de observare, puncte de control trafic, reacţia la diferite incidente.”
Programul a cuprins, de asemenea, cursuri de specialitate orientate pe sarcinile esenţiale pe care le vor avea de desfăşurat în teatrul de operaţii. Exerciţiul de repetare a misiunii desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) "Getica", din judeţul Braşov, a constituit testul final de verificare a nivelului de instruire. Pregătirea acestuia a început încă din luna noiembrie 2015, când în cadrul conferinţei iniţiale de planificare s-au stabilit obiectivele de instruire pe care trebuie să le îndeplinească. Pe baza acestora, specialiştii din cadrul CILFT au realizat un scenariu care să răspundă cerinţelor viitoarei misiuni. Acest scenariu iniţial a fost modificat ulterior, adăugându-se ultimele date culese în urma recunoaşterilor din teatrul de operaţii.
Instrucţia specifică a subunităţilor de manevră a cuprins, printre altele, executarea tragerilor de luptă cu toate categoriile de armament din dotare şi, se poate spune, că militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" şi-au putut perfecţiona deprinderile de trăgători într-un cadru tactic foarte apropiat celui din Afganistan.
Nu a fost scăpată din vedere nici transmiterea ordinelor între comandanţii diferitelor structuri, companii, plutoane şi grupe, folosindu-se limbajul standardizat în reţeaua radio.
“Am reuşit să planificăm şi să executăm un exerciţiu complex care a acoperit tot spectrul de instruire existent: instruire prin simulare, instruire reală în teren şi executarea tragerilor. Am reuşit să sudăm coeziunea militarilor din cadrul subunităţilor şi a statului major, iar acest lucru a pus un strop de căldură în inimile tuturor şi ne-a făcut să trecem mai uşor peste o altă provocare, aceea a temperaturilor care au scăzut sub -20 de grade Celsius.” – ne-a declarat comandantul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", locotenent-colonelul Ovidiu Lungu.
Gânduri… la cald
Cu experienţa a mai multe misiuni internaţionale, doar pe continentul european, căpitanul Ovidiu Popescu este la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, pe care o consideră o adevărată provocare, dar are convingerea că, alături de camarazii de arme, vor putea duce misiunea la bun sfârşit pentru ca ţara să fie mândră de ei. Şi în plan personal această misiune va fi un moment de referinţă pentru el, având în vedere că este deja logodit, iar după cele şase luni departe de casă urmează să se căsătorească. Deşi îi este greu să se obişnuiască cu gândul acestei plecări, logodnica îl susţine, iar acest lucru îi dă puterea să meargă mai departe. “Ne-am pregătit foarte bine pe parcursul acestor două săptămâni de instrucţie în CILFT, reuşind să realizăm şi o bună coeziune de grup. Am un feedback foarte bun din partea subordonaţilor şi suntem foarte încrezători în reuşita misiunii noastre.”
Cu trei misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, plutonierul Răzvan Anton Oltean ştie că fiecare experienţă de acest gen este inedită. “Va trebui să câştigăm încrederea structurilor afgane şi să îi sprijinim astfel încât ei să fie vioara întâi. O bună parte din camarazi au mai executat misiuni în teatrele de operaţii, iar experienţa pe care am acumulat-o în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre, instruindu-ne alături de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte, care tocmai s-au întors din misiune, ne-a ajutat să primim ultimele update-uri cu ceea ce se întâmplă în Afganistan.”
Căsătorit şi tată a doi băieţi de patru şi respectiv doi ani, Răzvan ştie că numai cu sprijinul familiei misiunea pe care o are de îndeplinit va fi mult mai uşoară. Îndeplinirea datoriei faţă de ţară a făcut ca în octombrie 2013 să plece în teatrul de operaţii din Afganistan şi a trăit bucuria naşterii celui de-al doilea fecior din luna noiembrie, departe de casă. Ar mai fi multe de povestit, dar mă voi limita la faptul că Răzvan, fost sportiv de performanţă, a renunţat la cariera fotbalistică pentru a face carieră de militar.
Comentarii