Instruirea EOD a militarilor jandarmi

Instruire EOD a militarilor jandarmi
Maior Angel-Cătălin FLOREA
Publicat pe 01.02.2016

În perioada 04 – 29.01, la Baza de Instruire pentru EOD din cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici" – Râmnicu Vâlcea, a doua serie de militari jandarmi a finalizat toate etapele de pregătire ale cursului de specializare în domeniul cercetării, detecţiei, recunoaşterii şi identificării muniţiilor explozive convenţionale şi a dispozitivelor explozive improvizate (DEI).

La prima vedere, informaţia nu pare a fi foarte interesantă pentru mulţi dintre noi. Dar dacă adăugăm faptul că toţi cursanţii jandarmi fac parte din structuri de elită ale Jandarmeriei Române din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar instructorii militari ce le-au transmis din bogata lor experienţă şi imensul bagaj de cunoştinţe sunt cei mai buni instructori EOD şi C-IED din Ministerul Apărării Naţionale, aspectele şi implicaţiile ulterioare nu par a mai fi de neglijat.

De ce spun asta? Pentru că, deşi colaborarea dintre cele două ministere este la început, poate fi considerată piatra de temelie a creşterii eficienţei în acţiune a efectivelor acestora. Cum se justifică acest aspect? Foarte simplu. Jandarmeria Română va avea oameni foarte bine pregătiţi în multe domenii, în speţă în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive improvizate sau muniţiilor explozive convenţionale. Acest fapt va duce în mod cert la perfecţionarea şi siguranţa intervenţiilor specifice, fără a mai vorbi de posibilitatea ca cei astfel şcolarizaţi să împărtăşească profesional parte din cunoştinţele acumulate direct de la sursă. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naţionale îşi antrenează instructorii şi îşi reafirmă încă o dată statutul, la fel cum un camarad este oricând gata să îşi sprijine colegul pentru a escalada încă un prag al cunoaşterii, pentru că ştim deja cu toţii proverbul: "Omul cât trăieşte învaţă". "Procesul de instrucţie a fost unul antrenant şi interactiv. La Baza de instruire pentru EOD am găsit profesionişti care au ştiut să îmbine activităţile teoretice cu cele practice şi ne-au putut împărtăşi din experienţa acumulată în teatrele de operaţii în care au fost. Personal, mi-am schimbat total optica despre ceea ce înseamnă EOD în România. Când vorbeşti despre această structură, nu poţi vorbi decât la superlativ" - a spus la sfârşitul perioadei de pregătire, plutonierul-major  Rada-Voicu Grigoraş. 

Să nu uităm că în această perioadă temperaturile au fost extrem de scăzute, ajungând ziua chiar şi la -17 grade Celsius. Stihiile naturii nici de această dată nu au reuşit să învingă tenacitatea cursanţilor jandarmi şi perseverenţa meşteşugită a instructorilor militari, care în teren au arătat că nimic nu poate opri dorinţa de a acumula, respectiv de a transmite şi exersa cunoştinţele practice ce urmau firesc celor teoretice.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 163

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 281

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 273

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 473

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 434
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 450
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 278

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 902

Citeşte şi:

Comentarii