Cercetaşii au însufleţit din nou Tarcăul

Cecetaşii Brigăzii 15 Mecanizate, pe timpul cercetării unui itinerariu

Jumătatea lunii februarie i-a găsit pe cercetaşii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” în tabără de instrucţie la munte, în zona Tarcău. A fost o perioadă care a validat coeziunea dintre militari, dar şi una care a legat noi prietenii sau care le-a întărit pe cele deja existente.

Zona aleasă pentru această tabără de instrucţie a putut să ofere toate condiţiile necesare instruirii specifice militarilor cercetaşi din Brigada 15 Mecanizată, chiar dacă anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate, traseele pe care militarii obişnuiau să se deplaseze pe schiuri au fost lipsite de zăpadă. Asta nu a însemnat sub nicio formă că instrucţia nu a putut fi adaptată la condiţiile climatice actuale şi, în lipsa zăpezii, militarii au modificat clasicul program la unul potrivit unui teren muntos împădurit. Scopul acestei pregătiri practice este acela de a realiza coeziunea elementelor de cercetare din cadrul brigăzii şi perfecţionarea deprinderilor de acţiune în condiţii de iarnă, în teren muntos împădurit. Obiectivele de instrucţie au fost cele cu care deja ne-au obişnuit cercetaşii: confecţionarea diferitelor tipuri de adăposturi, deplasarea în condiţii de vizibilitate redusă, procurarea şi pregătirea hranei de origine animală şi răspunsul rapid în cazul unei ambuscade. „Specialitatea de cercetare este una dificilă, dar foarte frumoasă. Militarii trebuie să lucreze în echipe mici şi mobile, iar coeziunea este un factor important pentru ducerea misiunilor la bun sfârşit. Tocmai de aceea, în această perioadă de pregătire încercăm să realizăm o legătură cât mai strânsă, atât între componentele unor elemente mici de cercetare, formate din patru sau cinci militari, cât şi mari, de nivel subunitate” - a explicat comandantul taberei, maiorul Cătălin Bretean. Tot în cadrul acestei tabere de instrucţie s-au desfăşurat şi marşuri pe distanţe de până la 25 kilometri, iar structurile de cercetare au fost nevoite să se deplaseze cu ajutorul hărţii şi busolei sau după azimut, totul în context tactic. În acelaşi timp, au trecut prin puncte obligatorii de verificare, marcate de instructori, în care membrii echipelor au fost nevoiţi să desfăşoare  acţiuni specifice, precum acordarea primului ajutor, informarea în legătură cu anumite acţiuni ale inamicului şi actualizarea datelor necesare factorilor decidenţi.

Pe o vreme capricioasă, o echipă formată dintr-un lunetist şi ajutorul acestuia culeg informaţii preţioase, în urma supravegherii unui obiectiv. Prin filtrul vederii cercetaşului se obţin date despre persoanele şi vehiculele care intră sau ies din obiectiv, iar această misiune poate dura până la câteva zile. De asemenea, datele culese pot fi esenţiale pentru ca trupele proprii să poată acţiona în cel mai potrivit mod. Totodată, şedinţele de „trai în condiţii de izolare” sunt esenţiale pentru ca cercetaşul să-şi dezvolte abilităţile pentru pregătirea diferitelor tipuri de focuri, de adăposturi specifice terenului muntos împădurit, dar şi abilitaţile privind modul de preparare a hranei de origine animală, pe care, atunci când timpul o permite, aceştia şi-o procură direct din zona în care acţionează. „Un cercetaş nu va pleca niciodată cu hrană necesară întregii misiuni, ci şi-o va procura prin procedeele cunoscute şi învăţate în perioada de instrucţie” - a completat comandantul taberei. Tot la capitolul instrucţie, cercetaşii şi-au perfecţionat deprinderile în organizarea unei ambuscade în grabă, situaţie în care militarii sunt nevoiţi să cunoască rolul fiecărui coleg pentru a şti tot timpul care este modul cel mai potrivit de acţiune în cadrul echipelor în care sunt numiţi. De asemenea, au primit şi misiunea de a se deplasa dintr-un punct în altul, mascat, fără a folosi rutele deja existente sau zonele populate.

„Putem spune, fără reţinere, că este o meserie dificilă. Un cercetaş se formează într-un timp relativ lung, pentru că nu este suficient să-şi cunoască propriul rol. În primul rând, trebuie să relaţioneze cu militarii din grup, să supravieţuiască alături de ei în condiţii dificile şi să le câştige încrederea. Cercetaşii desfăşoară misiuni cu un grad ridicat de dificultate, în condiţii de teren puternic frământat. Nu se deplasează la vedere, dar sunt militarii care duc la bun sfârşit misiunile pe care alţii, din perspectiva specialităţii lor, nu le pot executa. Cel mai important aspect este că aceştia acţionează izolat şi văd fără a fi văzuţi. Suntem cu toţii mândri de ei şi facem tot posibilul ca şi pe viitor să desfăşurăm activităţi pe care să le găsească atractive şi care, în aceeaşi măsură, să-i motiveze în această specialitate. Sunt militari care au o vastă experienţă, participând în cadrul batalioanelor de manevră la misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Mai mult decât atât, ei au acţionat în aceste misiuni, pe funcţiile specifice lor, punând în aplicare tot ceea ce au învăţat la instrucţie” - a conchis comandantul taberei, maiorul Cătălin Bretean.

Astfel că, după un efort prelungit al cercetaşilor în  tabăra de instrucţie din zona Tarcău, aceştia ne demonstrează că se pregătesc şi perfecţionează continuu. Această pregătire este, de fapt, perioada care validează coeziunea dintre militari, dar şi una care leagă noi prietenii sau care le  întăreşte pe cele deja existente.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 13
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 51

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 74
MORAVIAN LANCE 22
MORAVIAN LANCE 22
Publicat pe: 28.10.2022
Afişări: 14
Mărăşeşti 22.2
Exerciţiul multinaţional MĂRĂŞEŞTI 22.2
Publicat pe: 21.10.2022
Afişări: 25
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 84
Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 47

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 190

Citeşte şi:

Comentarii