Cercetaşii bănăţeni s-au instruit la Muntele Mic

Tabăra cercetaşilor din acest sezon de la Muntele Mic

Printre toţi militarii este bine cunoscut faptul că cercetarea reprezintă o specialitate de o complexitate şi diversitate dintre cele mai ridicate şi de aceea nu se poate afirma că pregătirea unui cercetaş a luat sfârşit.

Trebuie să ţii garda sus din punct de vedere profesional ori, pentru realizarea acestui deziderat, cercetaşul are nevoie de foarte multă practică în teren. Când spunem "teren" ne referim chiar la orice tip de teren, fie el câmpie, deal sau munte, ziua sau noaptea, vara ori iarna. Cercetaşii îşi desfăşoară activităţile specifice în afara cazărmii, izolat, se confruntă cu natura, cu necesităţile lor primare, dar permanent, în tabere la munte, pe cursurile de apă, în taberele mobile sau teatrele de operaţii îşi perfecţionează pregătirea profesională.

De data aceasta, în ultimele două săptămâni, cercetaşii din Brigada 18 Infanterie "Banat" au executat pregătirea în tabăra de instrucţie la Muntele Mic. Le-am făcut şi noi o vizită şi am stat de vorbă cu câţiva participanţi, să vedem cât de utilă este această formă de pregătire pentru militari în general şi, bineînţeles, pentru cercetaşi în special.

Căpitanul Cătălin Ursuţ a fost cel care s-a preocupat de pregătirea cercetaşilor din Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" din Arad. A fost pentru prima dată când a participat alături de cercetaşi la o astfel de activitate, după cum ne spune chiar el: "Pentru mine e încă un element de noutate, pentru că doar începând cu 1 ianuarie am primit comanda plutonului cercetare şi încă învăţ, dar militarii mei sunt de foarte mult timp împreună, sunt de foarte mult timp pe cercetare şi eu am de unde învăţa. De asemenea, consider că pot să-mi aduc şi eu o contribuţie semnificativă la instruirea lor. Tabăra este utilă, în primul rând deoarece contribuie semnificativ la dezvoltarea condiţiei fizice a militarilor. În al doilea rând, e un bun prilej de formare şi întărire a coeziunii la nivelul subunităţii. Suntem împreună, mâncăm împreună, ne instruim împreună, ne este frig împreună, e un bun prilej de a ne întări coeziunea. Facem totul împreună".

Alături de cercetaşii bănăţeni s-au instruit în aceste două săptămâni şi cercetaşii din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive din garnizoana Floreşti, judeţul Cluj. Cel care a condus instrucţia a fost locotenent Daniel Braicău: "Condiţiile de instruire au fost propice, am avut parte şi de vreme care să ne ajute să ne desfăşurăm activitatea pe schiuri, un lucru cu caracter de noutate pentru structura din care fac eu parte, fiind subunitate de asigurare date, care nu are în mod normal instrucţie pe schiuri, pe timp de iarnă. Ne bucurăm în acest sens că am avut parte de aceste condiţii foarte bune în care ne-am putut instrui şi am beneficiat şi de activităţile specifice celor de la cercetarea de infanterie, respectiv traiul în condiţii de izolare şi ambuscadă, incursiune, o întreagă serie de teme care, pentru noi, reprezintă un caracter de noutate. Obiectivele propuse au fost atinse în proporţie maximă datorită, în primul rând, implicării colegilor din Brigada 18 Infanterie cu care cu mândrie ne putem lăuda acum şi la noi, la Regimentul 69 Artilerie  Mixtă, că am avut de învăţat foarte multe lucruri inedite şi am beneficiat de implicarea domniilor lor în  a ne completa pregătirea noastră specifică. Sper că, în aceeaşi măsură, şi dumnealor să spună despre noi cum că le-am demonstrat o latură mai specifică nouă, respectiv cea de conducere a focului".

Sergentul-major Marius Budescu este unul dintre cercetaşii Batalionului 32 Infanterie "Mircea" care a participat împreună cu "Scorpionii Galbeni" la tabăra de instrucţie de la Muntele Mic: "Este benefică pentru noi, întrucât aceste tabere ne ajută în coeziunea şi relaţionarea noastră de zi cu zi, ne închegăm colectivul şi învăţăm să acţionăm împreună. Nici nu mă aşteptam să fie mai prejos; ei sunt nişte profesionişti, majoritatea dintre ei au fost în teatrele de operaţii şi, evident, s-au descurcat excelent".

Comandantul taberei de instrucţie a fost maiorul Daniel Sterie din comandamentul Brigăzii 18 Infanterie "Banat": "Scopul acestei tabere l-a constituit formarea, exersarea şi perfecţionarea deprinderilor individuale şi colective a cercetaşilor pentru a desfăşura acţiuni specifice în condiţiile geo-climatice din mediul montan, iarna. Pe parcursul taberei s-a urmărit aprofundarea cunoştinţelor, exersarea şi perfecţionarea deprinderilor necesare orientării şi deplasării în teren muntos-împădurit în condiţii de vizibilitate normală, redusă sau pe timp de noapte. Principalele activităţi de instrucţie au constat în antrenarea militarilor în deplasarea pe schiuri, ducerea traiului în condiţii de izolare, în care s-a pus accent pe amenajarea adăposturilor improvizate, confecţionarea de capcane, colectarea şi potabilizarea apei, executarea diferitelor tipuri de focuri şi prepararea hranei de origine animală sau vegetală, precum şi teme de pregătire şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în executarea procedurilor specifice de cercetare în cadrul instrucţiei tactice. De asemenea, în cadrul instrucţiei sanitare, militarii au exersat procedurile de acordare a primului ajutor în caz de degerături, hipotermie, luxaţii, fracturi şi evacuarea militarilor răniţi prin folosirea mijloacelor improvizate. Zăpada, vântul, ploaia sau frigul au fost condiţiile optime pentru instruirea cercetaşilor, oferindu-le posibilitatea de a se instrui în condiţii deosebite, aducând un element de valoare capacităţilor de a se adapta la efort fizic şi psihic prelungit".

Final de tabără la Muntele Mic, însă nu şi finalul pregătirii. Necesitatea adaptării permanente la cerinţele actuale ale ducerii acţiunilor de luptă face ca pregătirea militarilor să continue în poligoane, terenuri de instrucţie sau săli de specialitate. Comandantul taberei de pregătire de la Muntele Mic, maiorul Daniel Sterie, a tras linie, a adunat şi iată concluzia: "Cel mai îmbucurător lucru este că pe timpul acestei tabere, datorită faptului că aceşti militari, pe lângă cele 10 ore de instrucţie zilnică, petrec 24 de ore din 24 împreună timp de două săptămâni, ajută la o creştere a coeziunii grupului şi la o instruire uniformă, în sensul că de la cei care au venit mai recent în rândul cercetaşilor şi nu au deprinderile formate, se poate ajunge la un grup bine instruit. Consider că ne-am atins scopurile propuse şi că ne înapoiem cu toţii la cazarmă cu un plus de experienţă".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 46

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 63
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 49
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 52
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 107
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 98
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 72
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 105

Citeşte şi:

Comentarii