Ceremonial de repatriere a două detaşamente participante la misiunea "Resolute Support"

Soseşte comandantul Componentei Operaţionale Terestre, colonel Laurenţiu Grigoraş

Miercuri, 24 februarie, a avut loc ceremonialul de primire în unitate a detaşamentelor International Military Police (IMP) şi Army Institutional Advisory Team (AIAT), care, în perioada 29 iulie 2015 – 21 februarie 2016 au participat la misiunea "Resolute Support".

În urmă cu şapte luni, cele două detaşamente, IMP şi AIAT, îşi începeau misiunea în teatrul de operaţii, în capitala Afganistanului, Kabul, în baza Baghram. Activitatea detaşamentului de poliţie militară a avut loc numai în bază dar, din cauza întinderii mari a acesteia, misiunea de menţinere a autorităţii şi integrităţii forţelor dislocate a fost dificilă şi a ridicat un număr mare de provocări şi ameninţări: atacuri cu maşină-capcană, atacuri sinucigaşe, atacuri complexe asupra convoaielor sau facilităţilor Coaliţiei, atacuri cu artileria asupra bazei sau atacuri din interior.

Evenimentul desfăşurat pe platoul Batalionului 265 Poliţie Militară din Bucureşti a început cu intonarea Imnului naţional al României. După oficierea serviciului religios, comandantul detaşamentului de poliţie militară, locotenentul Răzvan Matran, aflat la prima sa misiune într-un teatru de operaţii, a dorit să precizeze că în cele şapte luni de misiune au reuşit să  stabilească un etalon,  au asigurat un element de reprezentare şi imagine a Armatei României şi  au definit rolul poliţiştilor militari români participanţi la misiunea "Resolute Support": "În luna iulie a anului trecut am plecat cu promisiunea solemnă de a ne îndeplini misiunea şi de a ne întoarce cu toţii acasă. Am atins ambele obiective şi putem afirma că modul de desfăşurare al misiunii constituie o piatră de hotar românesc pe meleaguri afgane, o piatră şlefuită la aceleaşi standarde ca cele ale partenerilor noştri. Personal, sunt mândru de modul în care membrii echipei şi-au înţeles misiunea şi, cu atât mai mult, de modul în care au executat-o. Au depăşit limitele formale impuse de voinţă sau atitudine şi au demonstrat spiritul de corp de care militarii Batalionului 265 Poliţie Militară au dat întotdeauna dovadă".

La rândul său, comandantul detaşamentului  AIAT, maiorul Olimpiu Golea, a spus, în cuvântul său, că această misiune se integrează în eforturile de restabilizare a Afganistanului, iar principala lor responsabilitate a fost aceea de consiliere pentru instituţiile militare de învţământ ale armatei afgane, a universităţilor, centrelor de pregătire şi a celor de aplicaţie: "Am executat un total de 176 de misiuni şi am ridicat standardele privind executarea consilierii partenerilor din Afganistan. De asemenea, echipa s-a întors acasă în efectiv complet şi raportăm cu mândrie: <Misiune îndeplinită !>. Nu în ultimul rând, aş vrea să le mulţumesc şi eu membrilor echipei pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea, precum şi familiilor şi prietenilor noştri, pentru susţinerea şi sprijinul necondiţionat pe care ni le-au oferit".

Prezent la ceremonie, comandantul Componentei Operaţionale Terestre, colonelul Laurenţiu Grigoraş, a exprimat în alocuţiunea sa bucuria de a-i revedea întorşi cu bine pe toţi membrii celor două echipe care, în urmă cu şapte luni, plecau spre Afganistan: "Pe timpul desfăşurării misiunii, ambele echipe s-au bucurat de aprecierea partenerilor, dar şi de cea a structurilor armatei afgane. De asemenea, faptul că v-aţi desfăşurat misiunea în instruirea şi pregătirea armatei afgane constituie, pentru fiecare dintre dumneavoastră, un plus în expertiza profesională a carierei. În numele şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, dar şi al meu, vă mulţumesc pentru modul în care v-aţi desfăşurat misiunea, că v-aţi întors cu toţii cu bine acasă şi că aţi făcut cinste Armatei române şi Forţelor Terestre".

După finalizarea ceremonialului, am stat de vorbă cu Marieta Iancu, mama maistrului militar clasa a IV-a Viorel Mihai Iancu, cu care am discutat şi înainte de plecarea spre Kabul: "Cele şapte luni au fost foarte grele pentru noi, iar ultima săptămână – cea mai dificilă. Emoţiile şi dorul erau foarte mari. Când am auzit că vrea să plece în misiune nu am fost de acord, dar am înţeles până la urmă că aceasta este armata, dorinţa lui şi am făcut tot posibilul să-i oferim tot sprijinul necesar. Nu am putut să stau o zi fără să nu văd sau să primesc un semn de la el. Tot ce mă interesa era să ştiu că e bine. La întoarcere, ne-am îmbrăţişat şi am plâns de bucurie pentru că puteam să-l strâng în braţe".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 32
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii