Transfer de autoritate în Kandahar

Ceremonia de transfer a autorităţii între Batalionul 811 Infanterie "Dej" şi Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"

În aceste zile, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" din Dej şi-au încheiat activitatea desfăşurată timp de aproximativ şase luni în Afganistan, în cadrul misiunii "Resolute Support".

Începând cu mijlocul lunii februarie, militarii dejeni au predat aria de responsabilitate colegilor din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", care îşi vor desfăşura în continuare misiunea aici. Cu această ocazie, comandantul "Dragonilor", locotenent-colonelul Adrian Costaru, aprecia: "Cele şase luni de misiune aici au fost aşa cum ne aşteptam. Am ştiut că venim într-un mediu foarte schimbător, în care este nevoie de multă flexibilitate, dar am plecat de la ideea că soldaţii mei au mai fost în misiuni de genul acesta şi marea majoritate a militarilor sunt la a patra, a cincea sau a şasea misiune. M-am bazat foarte mult pe experienţa lor, pe gradul de coeziune pe care l-au atins pe perioada pregătirii şi, de asemenea, pe experienţa liderilor de la toate nivelurile."

Transferul de autoritate între cele două structuri s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute  în Baza aeriană Kandahar, momentul fiind marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă la care, alături de militari din cele două batalioane, au participat reprezentanţi ai structurilor militare din bază.

Despre militarii bucureşteni, comandantul Batalionului 2 Infanterie, locotenent-colonel Ovidiu Lungu, declara: "Batalionul 2 Infanterie «Călugăreni» se află la a opta misiune într-un teatru de operaţii şi este o onoare, un privilegiu să comand acest batalion, cu această istorie. Din alt punct de vedere, este un eveniment important pentru noi, deoarece în acest an sărbătorim douăzeci de ani de la prima dislocare a unui batalion românesc într-un teatru de operaţii după cel de-al Doilea Război Mondial. Suntem mândri, suntem onoraţi, dar în acelaşi timp suntem obligaţi să ne menţinem la standardele pe care predecesorii noştri le-au impus în misiunile în care aceştia au fost dislocaţi anterior."

Ceremonia a debutat cu introducerea în formaţie a drapelelor de luptă şi intonarea imnurilor de stat român şi american. Un moment emoţionant, atât pentru militarii dejeni, cât şi pentru cei bucureşteni, a fost predarea-primirea autorităţii şi a ariei de responsabilitate, simbolizate prin acoperirea, respectiv dezvelirea drapelelor de luptă ale celor două batalioane, urmat de raportul către locotenent-colonelul Christopher Landers, comandantul Comandamentului de protectie a forţei din Baza aeriană Kandahar, din care face parte şi structura românească.

Locotenent-colonelul Christopher Landers declara: "Este o zi deosebită. Am petrecut şase luni de excepţie alături de militarii de la Batalionul 811, iar acum privim înainte, spre viitor, alături de Batalionul 2.  Misiunea noastră aici este să protejăm baza, dar mult mai important este să sprijinim forţele de securitate afgane. De aceea, împreună cu ei facem tot posibilul să ne asigurăm că vor face faţă singuri provocărilor în momentul în care ne vom retrage. Activitatea forţelor militare afgane s-a îmbunătăţit, aşadar, în comparaţie cu anii trecuţi, este mai multă linişte."

Pentru modul excepţional în care şi-au executat misiunea, militarii Batalionului  811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" au fost medaliaţi de către reprezentanţii americani cu Medalia "NATO Non Article 5".

Referindu-se la modul în care a lucrat cu militarii noştri, generalul de brigadă Antonio Aguto, comandantul TAAC-South, aprecia: "A fost o experienţă deosebită. Am luptat alături de militari profesionişti, dintr-o armată profesionistă şi a fost excelent să lucrăm împreună aici, în Afganistan!".

Timp de şase luni, în baza Kandahar din Afganistan, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni" vor reprezenta România în cadrul Alianţei. Principala misiune a batalionului este aceea de a securiza Baza aeriană Kandahar, instruirea, asistarea şi sprijinirea Armatei Naţionale Afgane, pentru ca aceasta să fie în măsură ca în viitorul apropiat să asigure singură securitatea ţării.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 87

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 343

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 314
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 314
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 185

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 772

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 504
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 900

Citeşte şi:

O misiune mai aparte pentru militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei. O misiune cu specific CIMIC în care militarii români doresc să...
Îmbarcaţi şi... asalt!
Publicat pe 25.01.2016
Pregătite, aşa cum scrie la carte, operaţiunile de asalt aerian executate de "Dragonii Transilvani" sunt, probabil, cele mai complexe tipuri de...
Generalul de brigadă Paul Bontrager şi locotenent-colonelul Adrian-Nicolae Costaru au schimbat gradele de maior cu cele de locotenent-colonel pentru Liviu Şoric
Publicat pe 01.10.2015
Miercuri, 30 septembrie, în Baza Aeriană Kandahar s-a desfăşurat ceremonia de înaintare în grad a "Dragonilor Transilvani". Plutonierul Emil Marius...

Comentarii