Ministrul apărării naţionale, în vizită la Unitatea de Integrare a Forţelor NATO

Ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, i se prezintă organizarea şi misiunile NFIU Bucureşti
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 04.03.2016

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, însoţit de şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a efectuat o vizită de documentare la Unitatea de Integrare a Forţelor Nato din Bucureşti (NFIU).

Comandantul NFIU, colonelul Cătălin Ticulescu, i-a prezentat ministrului Mihnea Motoc principalele date despre organizarea, misiunile unităţii şi stadiul operaţionalizării acesteia, după care fiecare şef de structură din NFIU a prezentat principalele atribuţii, misiunea şi locul structurii pe care o comandă, în cadrul unităţii. În încheierea şedinţei de informare, ministrul apărării naţionale a vizitat spaţiile de lucru şi a discutat cu militarii care încadrează Unitatea de Integrare a Forţelor NATO. Cu această ocazie, ministrul Mihnea Motoc a reamintit că operaţionalizarea completă a celor două comandamente NATO reprezintă un obiectiv major al Ministerului Apărării Naţionale şi i-a asigurat pe comandant şi pe şefii de structuri că vor avea tot sprijinul necesar.

La sfârşitul activităţii, comandantul NFIU, colonel Cătălin Ticulescu, a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte privind impresiile cu care ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a plecat după această vizită: "În primul rând, am reţinut mesajele pe care dumnealui le-a transmis la sfârşitul vizitei, şi  anume: faptul că Ministerul Apărării Naţionale este pe deplin implicat pentru a respecta angajamentul pe care ţara şi l-a asumat, alături de NATO, pentru înfiinţarea acestor comandamente. În al doilea rând, a menţionat că acest comandament reprezintă o capabilitate nouă pe care România o are – respectiv că  avem o structură de comandă în cadrul structurii de forţe a NATO, un element de noutate care, fără discuţie, va impune ulterior adaptarea şi modernizarea modului în care întreaga armată răspunde nevoilor Alianţei. Nu în ultimul rând, prezenţa acestui comandament pe teritoriul României demonstrează capacitatea Armatei României de a se adapta noilor provocări de securitate din regiune".

Unitatea pentru Integrare a Forţelor NATO este o structură multinaţională de comandă şi control. A fost înfiinţată în 2015 ca răspuns al NATO la schimbările din mediul de securitate şi a ameninţărilor venite din est şi sud-est. Decizia de a înfiinţa acest comandament şi a altor cinci pe flancul estic al Alianţei a fost luată la Summit-ul din Ţara Galilor din septembrie 2014, unde a fost aprobat Planul de reacţie rapidă (Readines Action Plan – RAP).

Misiunea comandamentului este de a coordona dislocarea rapidă a forţelor NATO cu un nivel de reacţie foarte ridicat (VJTF), aflate pe teritoriul României. Pentru aceasta este nevoie să lucreze în cooperare cu ţara-gazdă, România, pentru a identifica nevoile logistice şi de transport, astfel încât dislocarea în regiune să se poată executa, la nevoie, într-un timp foarte scurt. NFIU este o prezenţă permanentă a Alianţei pe teritoriul României, dar nu este o bază militară, deoarece scopul acestui comandament este de a fi o legătură între forţele Alianţei şi România.

Etichete: 
Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 180
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 53
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 169

Citeşte şi:

Comentarii