PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
"Oficializarea" revenirii în ţară a "Dragonilor Transilvani" s-a realizat vineri, 11 martie, prin ceremonia militară şi religioasă organizată în Piaţa Bobâlna din municipiul Dej.
Ceremonia organizată la Dej a strâns în Piaţa Bobâlna oficialităţi de rang înalt atât din Ministerul Apărării Naţionale – ministrul Mihnea Motoc, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, comandanţii brigăzilor din care au generat efectivele Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei şi reprezentanţi ai eşaloanelor superioare unităţii –, cât şi din partea administraţiei locale şi judeţene.
În public – mai numeros decât la ceremonia de plecare în teatrul de operaţii – au fost prezenţi, în afara rudelor şi apropiaţilor militarilor sosiţi din misiune, un număr mare de cetăţeni ai Dejului, elevi ai şcolilor din localitate şi – nu se putea altfel – autorii scrisorilor pentru militarii dejeni, elevii din Câmpia Turzii. Lor, comandantul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" le-a înmânat câte un certificat de apreciere, prin care posesorul este intitulat "Dragon de onoare", având în vedere sprijinul moral acordat militarilor pe timpul executării misiunii "Resolute Support" în Afganistan.
Doi dintre militarii răniţi în septembrie 2015 au fost decoraţi cu "Serviciul Credincios"
După ceremonialul trecerii în revistă a efectivului batalionului de către ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, comandanţii de subunităţi au executat Apelul Solemn, la sfârşitul căruia, locotenent-colonelul Adrian Costaru a raportat: "Nu sunt absenţi nemotivaţi!". Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, i-a decorat pe locotenentul Adrian Ciprian Iriciuc cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari, şi pe caporalul clasa a III-a Andrei Sergiu Linescu, cu Medalia Naţională "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu însemn de război pentru militari, în semn de recunoştinţă şi apreciere al înaltului profesionalism, al altruismului, curajului şi spiritului de sacrificiu, dovedite în executarea atribuţiilor funcţionale pe timpul evenimentului produs la data de 20 septembrie 2015, distincţiile fiindu-le acordate prin decret prezidenţial.
Ambii militari sunt din Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă" din Vatra Dornei şi niciunul dintre ei nu este la prima misiune. "Misiunea a fost o experienţă unică pentru mine şi sunt mândru că am astfel de camarazi – a spus caporalul Lineschi. Am fost uniţi atât pe timpul pregătirii, cât şi în misiune sau la repatriere. Sunt mândru că sunt camaradul lor!". Pentru Andrei, misiunea s-a terminat mai repede faţă de colegii săi, deoarece a fost rănit la explozia unei maşini-capcană a insurgenţilor. "După incident, colegii mei au dat dovadă de rapiditate şi profesionalism, am fost evacuat în baza Kandahar, unde am fost operat, iar după două zile am fost transferat în centrul medical din Lanstuhl, Germania. Acolo am fost tratat bine, ca şi în ţară de altfel. Condiţiile au fost foarte bune, iar când am ajuns în Afganistan au venit cu mine mama şi viitoarea soţie şi au stat acolo toate cele 35 de zile. Pot să spun că această experienţă m-a maturizat şi m-a întărit şi mai mult" - a mai spus caporalul Lineschi. Chiar dacă a plecat din teatrul de operaţii, el a ţinut în continuare legătura pe Internet cu camarazii săi şi abia aşteaptă ca, în zilele următoare, să se întâlnească din nou cu ei şi să depene amintiri.
Locotenentul Adrian Ciprian Iriciuc, vânător de munte de la Dorna, este comandantul plutonului din care a făcut parte caporalul clasa a III-a Andrei Sergiu Linescu şi este la a doua misiune într-un teatru de operaţii. "Pot spune că misiunea de acum a fost la fel de dificilă, drept dovadă fiind şi incidentul în care plutonul a fost implicat. Suntem bucuroşi că ne-am întors acasă în efectiv complet şi vreau să accentuez faptul că sunt mândru de militarii pe care i-am comandat pe timpul misiunii, fiindcă şi-au îndeplinit atribuţiile funcţionale şi şi-au executat misiunile la cel mai ridicat nivel". Camarazilor bucureşteni care sunt acum în teatrul de operaţii le transmite toate gândurile bune, le urează să-şi îndeplinească misiunea cu succes şi să revină toţi, sănătoşi, acasă.
Standardul românesc de excelenţă în teatrul de operaţii
Militarilor reveniţi acasă din misiunea executată timp de mai bine de şase luni în Afganistan li s-a adresat şi Înaltpreasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, mitropolit al Mitropoliei Clujului, citându-l pe Sfântul Apostol Pavel şi, de asemenea, primarul municipiului Dej, Costan Morar, care le-a urat bun venit acasă şi i-a felicitat pentru modul în care au reprezentat România şi municipiul Dej.
În declaraţia pe care a dat-o presei, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a spus că, de la numirea sa în funcţie, a participat la toate ceremoniile de plecare în Afganistan, însă aceasta este prima ceremonie la care participă atunci când militarii noştri revin acasă. "Am motive de bucurie – pentru că au revenit cu toţii acasă şi sănătoşi – şi de mândrie, pentru că şi-au îndeplinit misiunea cu succes şi au confirmat din nou ceea ce eu numesc standardul românesc de excelenţă militară în teatrul de operaţii. Ne-au reprezentat cu cinste faţă de aliaţii alături de care luptă în Afganistan, cucerindu-le din nou respectul şi admiraţia. Au interacţionat cum numai noi, românii, ştim să interacţionăm, atât cu oficialităţile, cât şi cu localnicii din Afganistan. O apreciere aparte am faţă de membrii de familie şi cei apropiaţi – mare parte dintre dumnealor fiind prezenţi aici – atât pentru că au ales să fie împreună cu militarii noştri la acest eveniment, cât şi pentru modul în care i-au susţinut moral, de acasă, pe timpul misiunii" - a declarat ministrul Motoc.
Experienţa dobândită în teatrele de operaţii, un atu în îndeplinirea misiunilor
Cea mai mare satisfacţie pentru un comandant este ca, la sfârşitul misiunii, să raporteze ministrului apărării naţionale: "Misiune îndeplinită!" - spunea comandantul Batalionului 811 Protecţia Forţei, locotenent-colonelul Adrian Costaru. "Nu a fost o misiune uşoară, a fost aşa cum ne aşteptam, însă în perioada de pregătire am reuşit să ne atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus, am reuşit să ridicăm gradul de coeziune începând de la nivelul grupă şi până la nivel batalion. S-a dovedit încă o dată că procedurile pe care le-am testat, le-am validat şi le-am pus în aplicare în teatrul de operaţii din Afganistan au fost compatibile cu procedurile partenerilor noştri americani cu care am lucrat în Afganistan". Locotenent-colonelul Costaru a mai afirmat: "Comandamentul batalionului a fost perfect integrat cu o structură de comandă americană. S-a lucrat mixt, am comunicat în limba engleză, iar misiunile s-au executat în parteneriat cu forţele de securitate afgane – atât cele ale Armatei Naţionale Afgane, cât şi ale Ministerului afgan de Interne".
Comandantul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei a mai afirmat că la succesul misiunii a contribuit, în mare măsură, tehnica performantă americană de care au beneficiat în Afganistan şi experienţa pe care "Dragonii Transilvani" au dobândit-o în timp, peste 80% dintre ei fiind deja la a doua misiune într-un teatru de operaţii. Locotenentul Andreea Ciurea face parte dintre militarii aflaţi la a doua prezenţă în Afganistan, iar colegul său, maiorul Marius Apetrei, este la a patra misiune. Numitorul comun al tuturor militarilor, din orice unitate ar face parte, este dorul de casă şi de acasă. Dacă în timpul misiunilor pe care le execută în afara bazei timpul trece relativ repede, în momentele de pauză timpul parcă se dilată, iar atunci Internetul este canalul de comuncare care-i apropie de cei dragi. "Pot spune că a fost o misiune dificilă pentru că paza Bazei KAF a implicat o mare responsabilitate. Cred că experienţa misiunilor anterioare a avut un cuvânt foarte important de spus, dar şi camaraderia şi faptul că, având acelaşi scop, ne-am susţinut şi ne-am ajutat unii pe alţii. Chiar dacă sunt la a patra misiune, mi-a fost dor de familie la fel ca la prima".
Începând de săptămâna următoare, militarii din Batalionul 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" îşi vor lua, eşalonat, concediile şi recuperările legale, după care viaţa unităţii va reintra în normalitate: instrucţie şi pregătire pentru noi misiuni, acolo unde interesele României îi vor trimite.
Comentarii