PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul Naţional de Sprijin.
Pentru Componenta de Operaţii Speciale, anul 2016 are o semnificaţie aparte. În urmă cu un deceniu, militarii acestei structuri păşeau pentru prima dată în Afganistan. "Când vorbim despre activitatea din teatrul de operaţii, este greu de cuantificat în vorbe munca şi misiunile pe care aceşti oameni le-au îndeplinit în toată această perioadă" - ne-a declarat colonelul Marius Crăciun, comandantul Componentei pentru Operaţii Speciale, prezent la ceremonia de schimbare a comenzii şi a structurilor în cadrul forţei partenerilor. Militarii români vor executa, pe o perioadă de aproximativ şase luni, activităţi de instruire şi consiliere ale forţelor de securitate afgane, în cadrul misiunii "Resolute Support".
Tot în cadrul acestei misiuni acţionează şi Elementul Naţional de Sprijin, importantă structură logistică din Comandamentul Logistic Întrunit. Elementul Naţional de Sprijin, rotaţia a ll-a, şi-a încheiat misiunea cu succes. "Am reuşit, cu forţele şi mijloacele pe care le avem la dispoziţie, să asigurăm sprijinul logistic necesar forţelor româneşti dislocate în Afganistan" - a transmis colonelul Bixi Pompiliu Mocanu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a II-a. În cele aproximativ şase luni de zile, militarii acestei structuri au parcurs peste 155 de mii de kilometri, peste 120 reparaţii de mentenanţă, asigurarea sprijinului medical în situaţii deosebite, precum şi asigurarea tuturor condiţiilor de tranzit pentru militarii care au intrat şi au ieşit din teatrul de operaţii. Toate acestea s-au făcut cu cei 38 de militari ai Elementului Naţional de Sprijin. Din această săptămână, suportul logistic în teatrul de operaţii Afganistan va fi asigurat de Elementul Naţional de Sprijin, rotaţia a III-a, sub comanda colonelului Marcel Dogaru. "Mă bazez pe experienţa oamenilor pe care-i comand. Sunt oameni care au două, trei sau chiar patru misiuni în această zonă de conflict şi sunt convins că vom reuşi, cu sprijinul partenerilor de Coaliţie, să ne ducem misiunea la bun sfârşit" - ne-a declarat noul comandant al Elementului Naţional de Sprijin.
De curând au preluat zona de responsabilitate şi militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni". Aflaţi la cea de-a opta misiune într-un teatru de operaţii, pentru "Călugăreni" Afganistanul nu mai reprezintă o necunoscută, fapt subliniat şi cu prilejul vizitei locotenent-colonelului Neil Snyder, cel care va prelua comanda Comandamentului de Protecţie a Forţei din Baza aeriană Kandahar.
Partenerul american a apreciat sprijinul forţelor româneşti în Afganistan, remarcând profesionalismul militarilor noştri, apreciind la maxim tradiţiile batalionului în teatrele de operaţii şi, totodată, s-a arătat optimist privind principala misiune a batalionului, aceea de a securiza baza aeriană Kandahar prin minuţiozitatea pregătirii misiunilor.
Comentarii