Vânători de munte români împreună cu militari iordanieni, la instrucţie în munţii Bucegi

Deplasare în teren muntos-împădurit, iarna
Locotenent-colonel Traian PENCIU
Publicat pe 21.03.2016

 

În tabăra de instrucţie Diham s-a derulat exerciţiul internaţional "ROU 10 JOR  Common Training at Platoon Level for Mountain Troops, in Winter Season/2016",  la care au participat  militari din Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu Gheorghe şi un detaşament de militari aparţinând Regatului Haşemit al Iordaniei, exerciţiu ce s-a desfăşurat în perioada 29 februarie – 12 martie 2016.

Pe perioada sa s-au executat o serie de activităţi practic-aplicative în domeniul cooperării internaţionale cu militarii iordanieni, în special pe probleme specifice traiului în condiţii de izolare, executarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de instrucţia schiului şi, nu în ultimul rând, a instrucţiei tactice prin două exerciţii de nivel pluton, care s-au desfăşurat în teren muntos-împădurit. Pe timpul desfăşurării exerciţiilor, participanţii au avut parte de vreme specifică tuturor anotimpurilor: soare, ploaie şi ninsoare.

Ca să-şi atingă obiectivele stabilite la începutul exerciţiului, militarii români şi iordanieni s-au deplasat pe platoul Bucegilor (podiș înalt, având altitudini cuprinse între 1600–2400 m și o înclinare de la nord către sud - n.red.), unde au fost iniţiate procedurile de executare a deplasării pe schiuri, coborârii şi urcării pe schiuri. Unii dintre militarii iordanieni au pus pentru prima dată schiurile în picioare, ţinând seama că aşezarea geografică a ţării lor nu le permite practicarea schiului.

În afara instrucţiei schiului, au fost planificate activităţi de supravieţuire, tehnici şi proceduri de alegere, amenajare şi organizare a traiului în condiţii de izolare în teren muntos-împădurit, în condiţii de iarnă. A fost o experienţă plăcută pentru ei, având în vedere că în Iordania pădurile lipsesc aproape cu desărvârşire, dar a fost şi o provocare să acţioneze într-un astfel de mediu.

În zilele însorite, pregătirea militarilor s-a concentrat pe instrucţia alpină: tehnici de căţărare, coborâre şi traversare a masivelor muntoase. Aceste activităţi s-au desfăşurat în poligonul de alpinism Cheile Râşnoavei, deoarece acolo sunt condiţii optime pentru executarea alpinismului atât la nivel de începător, cât şi la nivel avansat. Am fost plăcut surprinşi să constatăm că militarii din forţele speciale din Regatul Haşemit al Iordaniei sunt pregătiţi în instrucţia alpină, cunosc şi sunt la un nivel bun de pregătire în ceea ce priveşte instrucţia schiului şi au formate deprinderi de bază în executarea căţărării, în traversarea şi  coborârea prin diferite procedee de pe masivele muntoase.

Pentru închegarea coeziunii şi realizarea interoperabilităţii între militarii români şi cei iordanieni, am constituit echipe mixte atât la nivelul structurilor, cât şi la nivelul comenzii acestora. Am planificat, organizat şi executat două exerciţii tactice în teren muntos-împădurit şi, de asemenea, am executat proceduri de patrulare şi ambuscade în teren muntos. Prin aceste două exerciţii am reuşit să închegăm structurile şi să ne atingem obiectivele stabilite.

Pentru realizarea unei mai bune colaborări şi a unei mai strânse legături între participanţi, între activităţile planificate iniţial, am organizat diferite concursuri sportive, cum ar fi: trasul funiei, deplasarea în teren muntos după azimut, confecţionarea unor adăposturi sau deplasarea după hartă.

Considerăm că aceste activităţi sunt un bun prilej de a schimba opinii, de a ne împărtăşi modurile de acţiune în diferite condiţii şi în diferite situaţii.

Mulţumim redacţiei radio "Ora armatei" pentru fişierul audio pus la dispoziţie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 36
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 52
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 29
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 63

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 91
MORAVIAN LANCE 22
MORAVIAN LANCE 22
Publicat pe: 28.10.2022
Afişări: 31
Mărăşeşti 22.2
Exerciţiul multinaţional MĂRĂŞEŞTI 22.2
Publicat pe: 21.10.2022
Afişări: 35
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Publicat pe: 14.10.2022
Afişări: 109

Citeşte şi:

Înaceste zile de mijloc de octombrie, pe crestele munţilor toamna şi-a dat întâlnire cu iarna şi parcă se grăbeşte sa-i lase suratei sale ce-a mai...

Comentarii