PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Vânători de munte români împreună cu militari iordanieni, la instrucţie în munţii Bucegi

Publicat pe 21.03.2016
În tabăra de instrucţie Diham s-a derulat exerciţiul internaţional "ROU 10 JOR Common Training at Platoon Level for Mountain Troops, in Winter Season/2016", la care au participat militari din Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu Gheorghe şi un detaşament de militari aparţinând Regatului Haşemit al Iordaniei, exerciţiu ce s-a desfăşurat în perioada 29 februarie – 12 martie 2016.
Pe perioada sa s-au executat o serie de activităţi practic-aplicative în domeniul cooperării internaţionale cu militarii iordanieni, în special pe probleme specifice traiului în condiţii de izolare, executarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de instrucţia schiului şi, nu în ultimul rând, a instrucţiei tactice prin două exerciţii de nivel pluton, care s-au desfăşurat în teren muntos-împădurit. Pe timpul desfăşurării exerciţiilor, participanţii au avut parte de vreme specifică tuturor anotimpurilor: soare, ploaie şi ninsoare.
Ca să-şi atingă obiectivele stabilite la începutul exerciţiului, militarii români şi iordanieni s-au deplasat pe platoul Bucegilor (podiș înalt, având altitudini cuprinse între 1600–2400 m și o înclinare de la nord către sud - n.red.), unde au fost iniţiate procedurile de executare a deplasării pe schiuri, coborârii şi urcării pe schiuri. Unii dintre militarii iordanieni au pus pentru prima dată schiurile în picioare, ţinând seama că aşezarea geografică a ţării lor nu le permite practicarea schiului.
În afara instrucţiei schiului, au fost planificate activităţi de supravieţuire, tehnici şi proceduri de alegere, amenajare şi organizare a traiului în condiţii de izolare în teren muntos-împădurit, în condiţii de iarnă. A fost o experienţă plăcută pentru ei, având în vedere că în Iordania pădurile lipsesc aproape cu desărvârşire, dar a fost şi o provocare să acţioneze într-un astfel de mediu.
În zilele însorite, pregătirea militarilor s-a concentrat pe instrucţia alpină: tehnici de căţărare, coborâre şi traversare a masivelor muntoase. Aceste activităţi s-au desfăşurat în poligonul de alpinism Cheile Râşnoavei, deoarece acolo sunt condiţii optime pentru executarea alpinismului atât la nivel de începător, cât şi la nivel avansat. Am fost plăcut surprinşi să constatăm că militarii din forţele speciale din Regatul Haşemit al Iordaniei sunt pregătiţi în instrucţia alpină, cunosc şi sunt la un nivel bun de pregătire în ceea ce priveşte instrucţia schiului şi au formate deprinderi de bază în executarea căţărării, în traversarea şi coborârea prin diferite procedee de pe masivele muntoase.
Pentru închegarea coeziunii şi realizarea interoperabilităţii între militarii români şi cei iordanieni, am constituit echipe mixte atât la nivelul structurilor, cât şi la nivelul comenzii acestora. Am planificat, organizat şi executat două exerciţii tactice în teren muntos-împădurit şi, de asemenea, am executat proceduri de patrulare şi ambuscade în teren muntos. Prin aceste două exerciţii am reuşit să închegăm structurile şi să ne atingem obiectivele stabilite.
Pentru realizarea unei mai bune colaborări şi a unei mai strânse legături între participanţi, între activităţile planificate iniţial, am organizat diferite concursuri sportive, cum ar fi: trasul funiei, deplasarea în teren muntos după azimut, confecţionarea unor adăposturi sau deplasarea după hartă.
Considerăm că aceste activităţi sunt un bun prilej de a schimba opinii, de a ne împărtăşi modurile de acţiune în diferite condiţii şi în diferite situaţii.
Mulţumim redacţiei radio "Ora armatei" pentru fişierul audio pus la dispoziţie.
Comentarii