La sfat cu SFAT-ul

Manevre minime de prim-ajutor

În Afganistan, militarii români acţionează sub egida NATO în cadrul „Resolute Support Mission”, cu alte cuvinte, misiunea de sprijinire a armatei afgane pentru a face faţă singură provocărilor din această zonă de conflict. De curând, în teatrul de operaţii Afganistan au ajuns şi militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”. Chiar dacă sunt o echipă mică, au o misiune foarte importantă. Pentru o perioadă de şase luni, aceştia vor executa activităţi de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane.

Iar pentru ca misiunile lor să decurgă fără probleme, militarii ieşeni  trebuie să fie pregătiţi să facă faţă tuturor situaţiilor care pot apărea în această zonă de conflict. Sprijinul în instruirea lor a venit şi din partea militarilor Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”, dislocaţi în Kandahar de mai bine de o lună de zile.

Misiunea echipelor de consiliere a forţelor de securitate afgane presupune deplasarea în teren, unde surprizele pot apărea la orice pas. Tocmai de aceea, rolul sanitarului este foarte important. Medicul Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei, locotenent-colonel Răzvan Boşoteanu, ne-a explicat importanţa instruirii medicale a celor care ies în teren: „Este o grupă mică, iar aceasta are un singur sanitar, de aceea rolul lui este foarte important.  Cursul pe care l-am ţinut astăzi în faţa colegilor de la Iaşi s-a referit în special la folosirea echipamentelor medicale. Această activitate are ca principal scop deprinderea unor manevre minime de prim-ajutor şi de auto-ajutor”.

La rândul său, sanitarul echipei de consiliere, sergentul-major Ionuţ Matei, consideră că „este foarte important un curs de combat life saver pentru că la un moment dat orice militar trebuie să ştie să-şi acorde primul ajutor pentru el şi pentru colegii care sunt implicaţi într-o misiune în care ar putea să fie răniţi în luptă”.

Instruirea militarilor ieşeni de către cei ai Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei nu s-a limitat numai la cursul de prim-ajutor. În poligonul tactic din baza aeriană Kandahar, aceştia s-au familiarizat cu armamentul din dotare. „Am întâlnit oameni serioşi şi dornici să ne ajute. Relaţiile sunt aşa cum ar trebui să fie, normale, camaradereşti şi bazate în primul rând pe respect” - a apreciat comandantul echipei de consiliere, maior Sorin Ioan Ciobanu. Sprijiniţi de camarazii lor infanterişti, „instructorii ieşeni” au demonstrat că într-o situaţie-limită pot face faţă provocărilor fără nicio problemă.

 Misiunea militarilor ieşeni nu este una deloc uşoară. „Încercăm să-i sprijinim pe afgani să impună pacea în ţara lor, să îşi ia soarta în propriile mâini. Trebuie să ne ridicăm la standardele stabilite de camarazii noştri din Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni” şi sperăm să o facem cu succes” - ne-a declarat comandantul echipei de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane, maiorul Sorin Ioan Ciobanu.

Aflat la cea de-a şasea misiune, comandantul echipei de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane vede progresul înregistrat de armata afgană. Este conştient că misiunea echipei sale nu este deloc uşoară: „Militarii afgani sunt receptivi atâta timp cât reuşeşti să le captezi atenţia; trebuie permanent să vii cu ceva nou, şi atunci când reuşeşti asta, în paralel cu a-i face să înţeleagă că rolul nostru este de a-i ajuta, succesul este garantat”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 153

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 203

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 133

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 653

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 875
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 414

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 668

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 768

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,020

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 1,026

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 781

Citeşte şi:

Exerciţiul de repetare a misiunii desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) "Getica", a constituit testul final de verificare a nivelului de instruire pentru militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan
Publicat pe 22.01.2016
Structură emblematică a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a executat până în prezent misiuni în şase teatre de operaţii, pe trei...
Marţi, 24 ianuarie, la Iaşi, locul unde s-a "plămădit" Unirea Principatelor, a fost sărbătorită, cu fast, împlinirea a 158 de ani de la ceea ce acest...
Ceremonia de transfer a autorităţii între Batalionul 811 Infanterie "Dej" şi Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"
Publicat pe 29.02.2016
În aceste zile, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" din Dej şi-au încheiat activitatea desfăşurată timp de...

Comentarii