La sfat cu SFAT-ul

Manevre minime de prim-ajutor

În Afganistan, militarii români acţionează sub egida NATO în cadrul „Resolute Support Mission”, cu alte cuvinte, misiunea de sprijinire a armatei afgane pentru a face faţă singură provocărilor din această zonă de conflict. De curând, în teatrul de operaţii Afganistan au ajuns şi militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”. Chiar dacă sunt o echipă mică, au o misiune foarte importantă. Pentru o perioadă de şase luni, aceştia vor executa activităţi de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane.

Iar pentru ca misiunile lor să decurgă fără probleme, militarii ieşeni  trebuie să fie pregătiţi să facă faţă tuturor situaţiilor care pot apărea în această zonă de conflict. Sprijinul în instruirea lor a venit şi din partea militarilor Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”, dislocaţi în Kandahar de mai bine de o lună de zile.

Misiunea echipelor de consiliere a forţelor de securitate afgane presupune deplasarea în teren, unde surprizele pot apărea la orice pas. Tocmai de aceea, rolul sanitarului este foarte important. Medicul Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei, locotenent-colonel Răzvan Boşoteanu, ne-a explicat importanţa instruirii medicale a celor care ies în teren: „Este o grupă mică, iar aceasta are un singur sanitar, de aceea rolul lui este foarte important.  Cursul pe care l-am ţinut astăzi în faţa colegilor de la Iaşi s-a referit în special la folosirea echipamentelor medicale. Această activitate are ca principal scop deprinderea unor manevre minime de prim-ajutor şi de auto-ajutor”.

La rândul său, sanitarul echipei de consiliere, sergentul-major Ionuţ Matei, consideră că „este foarte important un curs de combat life saver pentru că la un moment dat orice militar trebuie să ştie să-şi acorde primul ajutor pentru el şi pentru colegii care sunt implicaţi într-o misiune în care ar putea să fie răniţi în luptă”.

Instruirea militarilor ieşeni de către cei ai Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei nu s-a limitat numai la cursul de prim-ajutor. În poligonul tactic din baza aeriană Kandahar, aceştia s-au familiarizat cu armamentul din dotare. „Am întâlnit oameni serioşi şi dornici să ne ajute. Relaţiile sunt aşa cum ar trebui să fie, normale, camaradereşti şi bazate în primul rând pe respect” - a apreciat comandantul echipei de consiliere, maior Sorin Ioan Ciobanu. Sprijiniţi de camarazii lor infanterişti, „instructorii ieşeni” au demonstrat că într-o situaţie-limită pot face faţă provocărilor fără nicio problemă.

 Misiunea militarilor ieşeni nu este una deloc uşoară. „Încercăm să-i sprijinim pe afgani să impună pacea în ţara lor, să îşi ia soarta în propriile mâini. Trebuie să ne ridicăm la standardele stabilite de camarazii noştri din Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni” şi sperăm să o facem cu succes” - ne-a declarat comandantul echipei de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane, maiorul Sorin Ioan Ciobanu.

Aflat la cea de-a şasea misiune, comandantul echipei de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane vede progresul înregistrat de armata afgană. Este conştient că misiunea echipei sale nu este deloc uşoară: „Militarii afgani sunt receptivi atâta timp cât reuşeşti să le captezi atenţia; trebuie permanent să vii cu ceva nou, şi atunci când reuşeşti asta, în paralel cu a-i face să înţeleagă că rolul nostru este de a-i ajuta, succesul este garantat”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 186
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Publicat pe 24.01.2016
Duminică, 24 Ianuarie, municipiul Iaşi a fost una dintre gazdele manifestărilor dedicate sărbătoririi celor 157 de ani de la Unirea Principatelor...
Jumătatea lunii februarie i-a găsit pe cercetaşii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” în tabără de instrucţie la munte, în zona Tarcău. A fost o...

Comentarii