Elev câmpulungean calificat la faza internaţională a Olimpiadei de geografie

Elena JORA
Publicat pe 25.04.2016

Eleva caporal Sabina Calisevici din Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” va reprezenta România la Olimpiada internaţională de geografie de la Beijing.

Eleva caporal Sabina Calisevici din Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a reuşit performanţa calificării în lotul celor patru elevi care vor reprezenta România la Olimpiada internaţională de geografie de la Beijing.

Sabina a obţinut locul I la Olimpiada naţională de geografie ce s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 17-23 aprilie, unde a susţinut şi probele suplimentare pentru lotul naţional.

 Olimpiadele  şcolare reprezintă una dintre ultimele instanţe, în faţa cărora, dacă eşti pasionat, ştii şi faci dovada acestui lucru, vei fi răsplătit sub o formă sau alta, primind recunoaşterea  celorlalţi. În acest context se situează şi calificarea la faza internaţională a Olimpiadei de geografie, obţinută de eleva Calisevici Sabina din clasa a XI-a, care a reuşit performanţa unui premiu I la faza naţională. În palmaresul ei, eleva colegiului militar câmpulungean mai înregistrează în  aceeaşi competiţie de nivel naţional un premiu I în 2014 şi un premiu III în 2015.

2016 este al XIII-lea an consecutiv în care membrii cercului de geografie s-au calificat la faza naţională. În acest interval putem număra douăzeci şi două de treceri ale pragului judeţean, mai multe menţiuni şi premii la etapa finală: Bulaicon Mihai - premiul III, în 2007; Onofrei Claudiu - premiul I, în 2013; Sabina Calisevici un premiu I în 2014, un premiu III în 2015, un premiu I şi calificarea la faza internaţională în 2016.

Aşadar, Sabina Calisevici duce povestea geografică câmpulungeană dincolo de graniţele ţării. "Geografia este pentru noi, olimpicii Colegiului Naţional Militar «Ştefan cel Mare», o pasiune. Cu toţii învăţăm cu drag, iar pe timpul olimpiadei, geografia devine un mod de viaţă, un drum al succesului. În colegiul militar am avut ocazia să-mi împărtăşesc pasiunea cu membrii Cercului de geografie, ca într-o familie, am realizat că pot duce mai departe un anume spirit, lăsat moştenire de mulţi absolvenţi, care şi-au pus străduinţa pe altarul geografiei şi au deschis o cale spre succes.

Împreună cu domnul profesor Radu Ciumaşu, am strâns în sufletul cabinetului de geografie zâmbete, speranţe, tristeţi în momentele de cumpănă, îmbinând plăcerea cu munca asiduă. Am învăţat, am sperat, ne-am împrietenit şi ne-am ajutat reciproc. Am fost concurenţi, dar ne-am păstrat spiritul de camaraderie. Nu aş fi reuşit să fac nimic la acest nivel fără susţinerea domnului profesor Ciumaşu Radu, meritele dumnealui sunt imense şi cuvintele nu au destulă forţă să exprime recunoştinţa mea" – a precizat Sabina.

Profesorul de geografie Radu Ciumaşu, cel care în ultimii 13 ani a reuşit împreună cu elevii câmpulungeni performanţa a tot atâtea treceri de pragul judeţenelor, spune că  reţeta succesului consta şi în acea atmosferă care se instaurează în interiorul Cercului de geografie, în sentimentul complex de competiţie şi încredere care catalizează fiecare gest. "Într-o demonstraţie a nivelului ridicat al discursului geografic care se exersează în cadrul cercului de profil, Sabina Calisevici a îmbinat cu succes pasiunea cu dorinţa de a face performanţă şi de a duce mai departe ştafeta olimpicilor geografi. Concursurile şi olimpiadele  şcolare ne apar ca  adevărate aventuri  ale căutării de sine, ale unei continue lupte cu limitele şi provocările cunoaşterii. Iar noi, profesorii, suntem călăuzele, suntem ghizii, care învaţă continuu din experienţele altor călătorii  similare."

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii