Conferinţa internaţională în domeniul comunicaţiilor, "COMM 2016"

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 13.06.2016

Ceremonia de deschidere. Participanţii la conferinţa internaţională în domeniul comunicaţiilor, "COMM 2016"

Timp de trei zile, în perioada 9-11 iunie, Palatul Cercului Militar Naţional a găzduit conferinţa internaţională în domeniul comunicaţiilor "COMM 2016".

Conferinţa a ajuns anul acesta la a XI-a ediţie şi este organizată de către Academia Tehnică Militară în colaborare cu Universitatea "Politehnica" din Bucureşti, sub egida Institute of Electrical and Electronic Engineering şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România. Pe timpul celor trei zile de conferinţă, cadre didactice şi specialişti din România şi alte 20 de ţări (Canada, Cehia, China, Ecuador, Elveţia, Franţa, Germania, India, Italia, Liban, Marea Britanie, Republica Moldova, Norvegia, Oldanda, Polonia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Turcia) au prezentat rezultatele obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică desfăşurată în domeniile comunicaţiilor radio, procesarea semnalelor, antene şi propagarea undelor radio, securitatea comunicaţiilor, sisteme şi reţele de comunicaţii, tehnologii internet, comunicaţii multimedia şi altele.

Din anul 2010, conferinţa este indexată în două baze de date internaţionale: IEEEXplore şi ISI Conference Proceedings Citation Index, ceea ce oferă lucrărilor o vizibilitate internaţională deosebită, dovadă că şi numărul lucrărilor scrise de autori din străinătate a crescut în fiecare an. Dintre universităţile româneşti participante la "COMM 2016" au fost prezente cele care asigură pregătirea studenţilor în domeniul ştiinţei inginereşti precum: Universitatea "Politehnica" din Bucureşti (co-organizator al conferinţei), Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea "Politehnica" din Timişoara.

Noi sesiuni în cadrul celei de-a XI-a ediţii a conferinţei

Prorectorul Academiei Tehnice Militare şi preşedinte al conferinţei, colonel prof. univ. dr. ing. Ioan Nicolaescu, preciza că la fiecare nouă ediţie a conferinţei se ţine seama de tendinţele în ceea ce priveşte evoluţia sistemelor de comunicaţii şi a sistemelor informatice. "În domeniul militar, ne interesează sistemele de comandă-control, computere, comunicaţii, informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Aşa se face că de la o ediţie la alta apar noi secţiuni care conturează aceste tendinţe în domeniul comunicaţiilor".

La ediţia din anul acesta există o sesiune organizată de Asociaţia Natională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (o filială a acestei asociaţii funcţionează şi în Academia Tehnică Militară) şi sunt, de asemenea, sesiuni speciale în domeniul sistemelor de comunicaţii, în domeniul securităţii informaţiilor, sistemelor electronice utilizate în industria auto şi proiectarea sistemelor electronice.

"Evenimentul este foarte important pentru Academia Tehnică Militară – preciza colonelul dr. ing. Ioan Nicolaescu – atât din perspectiva faptului că oferă cadrelor didactice şi studenţilor posibilitatea de a-şi publica rezultatele obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică şi de a le disemina, cât şi din perspectiva promovării instituţiei noastre în mediul naţional şi internaţional. Avem programe unicat de studii universitare de licenţă şi de masterat, ca urmare avem cadre didactice cu expertiză în anumite domenii care prezintă interes pentru sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională."

Colaborare cu Universitatea "Politehnica" din Bucureşti

Academia Tehnică Militară are o îndelungată colaborare cu Universitatea "Politehnica" din Bucureşti, pe mai multe domenii. "Colaborarea este oarecum naturală – explică prorectorul Academiei Tehnice Militare, colonel prof. univ. dr. ing Ioan Nicolaescu. Ambele instituţii universitare asigură pregătirea studenţilor în domeniul fundamental ştiinţe inginereşti, iar colaborarea se desfăşoară pe cele două coordonate importante: învăţământul şi cercetarea ştiinţifică. În domeniul învăţământului avem activităţi de colaborare prin participarea la diferite comisii de susţinere a tezelor de doctorat, iar profesori din Politehnică desfăşoară activităţi didactice în Academie, precum şi profesori de la noi – în Politehnică. În domeniul cercetării ştiinţifice lucrăm la proiecte comune. Spre exemplu, sunt directorul unui proiect comun în care avem partener Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, care este coordonator; este vorba de antene avansate în domeniul comunicaţiilor spaţiale. La acestea se adaugă cercurile şi conferinţele studenţeşti şi o serie de concursuri la care participăm împreună".

Şeful Departamentului pentru armamente a participat la deschiderea conferinţei

La deschiderea conferinţei a participat şi şeful Departamentului pentru armamente, secretarul de stat Gabriel Beniamin Leş, întrucât Academia Tehnică Militară se află în coordonarea structurii pe care o conduce. "Este o activitate extrem de importantă – atât pentru cercetarea ştiinţifică, cât şi pentru Departamentul pentru armamente – şi, totodată, extrem de interesantă prin prisma colaborării cu zona civilă, respectiv Universitatea «Politehnica» din Bucureşti, pentru a ţine pasul cu necesităţile secolului în care trăim".

Conferinţa internaţională în domeniul comunicaţiilor nu este singura activitate din domeniul cercetării şi tehnologiilor militare unde departamentul este prezent. La sfârşitul lunii iunie, reprezentaţi ai departamentului vor face parte din delegaţia care va fi prezentă la expoziţia pariziană "Eurosatory".

"Trebuie să ţinem pasul cu noutăţile tehnologice pentru ca, pe cât posibil, să putem pune la dispoziţia armatei române ceea ce este de actualitate atât în cercetare, cât şi pe partea de utilizare a produselor şi tehnologiilor militare" - a precizat secretarul de stat Gabriel Beniamin Leş.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Timp de două zile, în perioada 11-12 iunie, sala "Alba Iulia" a Cercului Militar Naţional a găzduit cea de a VIII-a ediţie a conferinţei "Security...

Comentarii