Fairplay - spiritul şi cronica Olimpiadei

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 21.06.2016

Redacţia "Fairplay", împreună cu profesorul îndrumător Mihaela Pintilei

Pe timpul desfăşurării Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal, fiecare colegiu-gazdă are o redacţie formată în exclusivitate din elevi care, sub îndrumarea unui profesor, editează zilnic un buletin al competiţiei.

Elevii-reporteri asistă la toate probele şi meciurile din timpul Olimpiadei, intervievează sportivi, antrenori şi şefi de loturi, iau legătura cu secretariatul tehnic al competiţiei pentru a afla rezultatele oficiale şi, târziu în noapte, "dau la tipar" buletinul pentru a fi citit a doua zi, la primele ore.

Buletinul informativ al Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" poartă denumirea de "Curier sportiv", cel al Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" se numeşte "Cronicutza", iar cel al gazdelor acestei ediţii, Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare", este denumit după spiritul în care se desfăşoară Olimpiada: "Fairplay".

"Au format o echipă până la urmă şi, deşi sunt elevi din clase diferite şi pe ani de studiu diferiţi, au lucrat foarte bine împreună" – spune doamna profesor Mihaela Pintilei, care face parte dintre profesorii-îndrumători ai elevilor din redacţie. "La formarea echipei ne-am bazat pe elevul care se pricepe foarte bine la tehnoredactare şi care, de obicei, lucrează pentru revista «Muşatinii»,  apoi s-au adăugat colegii care s-au oferit voluntar să facă parte din redacţia «Fairplay», plus câţiva dintre elevii cu care am mai lucrat ori au mai participat la diverse concursuri şi am considerat că se descurcă la partea de redactare. Acum, înainte de apariţia ultimului număr al buletinului, pot spune că au lucrat foarte bine împreună: cu dăruire, cu pasiune, s-au împărţit la diferite activităţi, apoi s-au şi adunat în grup şi au structurat articolele. Sper că şi lor le-a făcut plăcere să lucreze la redactarea acestei ediţii".

Fotoreporterii, cei care dau culoare publicaţiei

Dacă elevilor-reporteri le-a plăcut sau nu această experienţă, nu se poate afla decât de la ei. Şi încep cu tehnoredactorul, fără de care publicaţia n-ar prinde formă şi n-ar putea fi citită: elevul caporal Eduard Covasniciuc. În afara activităţii de tehnoredactare, Eduard a avut şi rolul de fotoreporter. De aceea, având în vedere că a putut vedea aproape toate meciurile, l-am întrebat care i s-a părut a fi mai "dramatic". "Meciurile nu mi s-au părut a fi neapărat «dramatice». Mai degrabă probele de atletism, unde au alergat; în principal, probele de ştafetă 4×100 m sau 4×400 m. Acolo a fost competiţia parcă mai acerbă". Fotografia care-i place cel mai mult, din cele făcute pe timpul Spartachiadei, surprinde startul la ştafeta de 4×400 m. Tot el spune: "Experienţa lucrului în redacţie m-a ajutat să colaborez în cadrul lucrului în echipă, să fiu mai responsabil, să duc un lucru la bun sfârşit într-un timp-limită şi chiar să fac faţă stresului".

Elevul caporal Alexandru Aioanei a fost cel de-al doilea fotoreporter al publicaţiei. Cu această ocazie, şi-a pus în practică pasiunea sa de a face fotografii. "Nu pot să spun că mi-a plăcut ceva în mod special, mi-a plăcut tot ceea ce s-a întâmplat în colegiu pe timpul acestei săptămâni. Am putut colabora cu colegii de la Alba şi de la Breaza, şi chiar ne-am demonstrat nouă înşine că suntem buni". Fotografia sa "cea mai bună" este de la proba de alergare pe distanţa de 800 m plat. "Este de la finiş, atunci când un elev din lotul celor de la Breaza a trecut linia de sosire". Lucrul în redacţie "a fost o experienţă plăcută, deoarece am lucrat cu o echipă. Chiar dacă au fost şi câteva mici certuri, am reuşit să trecem peste şi ne-am descurcat în tot ceea ce am făcut. Până la urmă, am reuşit să ducem totul până la capăt". Cu o zi înainte de începerea Spartachiadei, cei şapte au aflat că vor face parte din redacţia "Fairplay". Despre modul în care a fost alcătuită echipa redacţională, crede că doamnele profesor au avut în vedere şi abilităţile lor: "Unii dintre noi ştim să facem fotografii, alţii au talent la redactare şi îl mai avem pe colegul Edi, care lucrează la revistă şi tehnoredactează «Fairplay-ul»".

Reporterii, partea feminină a redacţiei

Cu cei doi "tehnici" s-a terminat partea masculină a redacţiei şi trecem la "condeieri", cele cinci fete omniprezente pe terenurile de joc ori la pista de atletism. Gheaţa a spart-o eleva caporal Diana Mercheş. "Nu ştim cum am fost aleşi, dar am fost bucuroasă că pot să ajut. Am luat interviuri majorităţii paricipanţilor, nu am avut refuzuri, şi am scris articole despre probele care s-au desfăşurat." N-ar putea spune că are un articol preferat: "Fiecare a avut ceva specific. Am luat parte la toate meciurile şi articolele au fost reuşite. Cel puţin, aşa considerăm noi".

Eleva caporal Bianca Sava a participat de câteva ori la Olimpiada de Limba Română şi a mai scris câteva articole pentru reviste. Deci, puţină experienţă s-ar găsi. "Pentru mine este dificil să scriu la o publicaţie cum este «Fairplay». Prefer să scriu articole mai lungi, cu mai multe figuri de stil, nu doar să rezum activităţi. Dar a fost o experienţă plăcută. Să scriu despre meciuri a fost cel mai greu, din punctul meu de vedere, pentru că e dificil să cuprinzi în câteva rânduri activitatea unei întregi echipe, desfăşurată pe parcursul a câtorva zeci de minute". În legătură cu probabilitatea de a încerca mai serios jurnalismul, Bianca Sava spune: "Nu ştiu dacă aş putea să fac jurnalism, dar mi-ar plăcea să colaborez din când în când".

Irena Nistor, mezina redacţiei

Eleva Irena Nistor a fost "adusă" în redacţie de către colega ei. "Iniţial am vrut să refuz, deoarece credeam că n-o să am timp să mă bucur de Spartachiadă, fiindcă voi fi solicitată cu articolele, însă, venind aici, mi-am dat seama că aş fi făcut cea mai mare greşeală dacă aş fi refuzat. Am cunoscut mulţi oameni, mi-am făcut prieteni şi mi-am dat seama că în liceu sunt foarte mulţi oameni talentaţi. Probabil că n-aş fi fost prezentă la toate competiţiile sportive dacă n-aş fi făcut parte din redacţie şi mi-ar fi părut rău." I-am spus că în presă nu-ţi faci numai prieteni, mai sunt şi persoane care nu sunt de acord cu ceea ce ai scris şi, unele dintre ele, nu pregetă să-şi exprime dezacordul cu vehemenţă. "Da, am mai fost oprită pe platou ca să mi spună spună că nu le place ceea ce am scris, dar cu un zâmbet se rezovă totul. Însă la final, pot spune că am avut parte de o experienţă nouă, frumoasă, bazată pe prietenie, înţelegere şi colaborare. Am dormit mai puţine ore pe noapte, şi nu mi-am făcut unele teme ca să scriu articolele – o să am de recuperat după Spartachiadă – dar cred că a meritat!".

Pentru eleva fruntaş Loredana Benedekfi, lucrul în redacţia "Fairplay" nu a fost o noutate, pentru că a participat şi la redactarea buletinului care a apărut pe timpul desfăşurării Atelierelor de creaţie literară şi artistică. Aveam, aşadar, în faţa reportofonului un... veteran. "Nu pot spune că lucrul la «Fairplay» a fost mult diferit faţă de ceea ce făcusem la Ateliere. Articolele, în mare parte, au fost structurate după acelaşi tipar, doar subiectele au fost diferite. La ambele publicaţii a trebuit să scriem scurt şi la obiect, să facem în câteva cuvinte rezumatul unei zile întregi. Este foarte greu să sintetizezi, în câteva fraze, un meci, pentru că nu trebuie să prezinţi numai cele mai importante momente din timpul jocului; trebuie să redai şi atmosfera în care s-a desfăşurat, fără a folosi prea multe detalii". Pentru Loredana a fost prima Spartachiadă la care a luat parte şi a văzut că fiecare moment se trăieşte intens. "Momentul cel mai dificil? Fiecare meci în parte a fost un moment dificil, mai ales când jucau ai noştri cu celelalte licee. Scrisul însă nu mi-a pus probleme şi mi-ar plăcea să pot lucra cândva în presă, fiindcă-mi place să comunic cu oamenii, să schimb păreri şi să învăţ lucruri noi de la alţii."

De la poezie, la textul jurnalistic

Mi-am amintit de o frază pe care am întâlnit-o, prin anii '90, într-un ghid al jurnalistului din Europa Centrală şi de Est: "Atunci când jurnalistul începător se află în faţa colii albe de hârtie, se gândeşte de ce nu şi-a ales o meserie mai puţin stresantă. Paraşutismul, spre exemplu". De aceea am întrebat-o pe eleva caporal Denisa Balea cum s-a simţit în faţa colii albe de hârtie, cu sabia termenului-limită deasupra capului. "Chiar şi aşa, sub presiunea timpului, pentru mine a fost o experienţă plăcută lucrul în redacţie, inclusiv cu micile disensiuni care au mai apărut între noi. În definitiv, nu totul trebuie să fie perfect, trebuie să fie ceva care să ne scoată din monotonie; chiar şi mărul discordiei. Fac parte şi din alte colective din liceu, tot pentru redactarea unor reviste şcolare, şi mă simt mândră că am fost aleasă să particip la toate evenimentele care au avut loc în această săptămână. Nu mi-a venit să cred c-o să fac parte din redacţia «Fairplay»; vestea am primit-o prin telefon, în drumul de-acasă spre liceu". Denisei îi place să scrie poezii, a participat la concursul "Tinere condeie" şi a obţinut premiul III la faza naţională. Ţinând seama că în poezie autorul îşi sintetizează în câteva cuvinte o întreagă simţire, am întrebat dacă poate fi un atu în redactarea ştirilor din buletinul "Fairplay". "Nu pot să spun că m-a ajutat foarte mult, deoarece în poezie te exprimi artistic, iar aici trebuie să fii foarte realist şi strict la obiect. Dar m-am descurcat." Probabil că ar fi un bun jurnalist dacă ar nimeri la o publicaţie unde să-i placă ceea ce trebuie să scrie, însă, deocamdată, discutăm despre ceea ce s-a întâmplat la Spartachiadă. "Printre momentele plăcute din activitatea mea de reporter sportiv au fost cele în care am luat interviuri, fiindcă am avut ocazia să cunosc oameni noi şi să-mi fac prieteni. Interviul care mi-a plăcut cel mai mult a fost cel pe care i l-am luat antrenorului de tenis de masă de la Breaza, pentru că mi-a povestit despre întreaga sa activitate".

Aceasta a fost partea nevăzută a buletinului "Fairplay". Luăm pauză până la sfârşitul lunii mai a anului viitor, când veţi putea face cunoştinţă cu "Cronicutza" de la Breaza. Ceea ce pot spune la sfârşitul acestui text este că pe teren concurenţa a fost acerbă, însă după concursuri, dictonul Comitetului Internaţional al Sportului Militar este la el acasă. Deci: "Prietenie prin sport!" – exact ceea ce s-a întâmplat anul acesta la Câmpulung Moldovenesc.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii