Ultimul apel – sfârşitul adolescenţei

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 22.06.2016

Ultimul apel ca liceeni executat de elevii claselor a XII-a ai Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare"

Este dificil să-ţi stăpâneşti firea atunci când începi numărătoarea inversă şi majoritatea propoziţiilor încep, invariabil, cu "ultimul" sau cu "ultima".

Ultima teză, ultima oră de dirigenţie, ultima oră de sport, ultima medie de încheiat în catalog, ultima vară în liceu, ultimul clopoţel… ultimul apel. Există o nostalgie ascunsă între aceste ultime… începuturi. Lacrimile emoţiilor curg pe obraji în timp ce tristeţea despărţirii de prieteni se amestecă cu bucuria trecerii într-o nouă etapă a vieţii. Next level – cum ar spune gamerii. Bucurie amestecată cu speranţa pentru ce va urma în viitorul "îndepărtat" (adică la toamnă) şi asezonată cu teama pentru viitorul care bate la uşă: Bacalaureatul şi examenele de admitere.

Această trecere este personalizată în fiecare dintre colegiile militare liceale şi ultimul apel al elevilor din clasa a XII-a este, în sine, o mică serbare la care participă familia, prieteni şi cunoscuţi. La Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, prima parte a apelului de seară s-a desfăşurat după toate canoanele regulamentului, cu singura diferenţă că elevii din clasa a XII-a au purtat ţinuta de oraş. După ce elevul plutonier-adjutant Adrian Florescu a raportat ofiţerului de serviciu prezenţa, toţi elevii colegiului au cântat imnul naţional, apoi în boxele instalate pe platou a răsunat muzica. Elevii din anul terminal au cântat în cor "Gaudeamus", urmat de imnul neoficial al promoţiei: "Daţi-mi copilăria înapoi", un cover al cântecului "În umbra marelui urs" al formaţiei Phoenix. Ultimele acorduri au fost însoţite cu chiote de bucurie şi de beretele aruncate în aer. Apoi a început sarabanda. Vestoanele şi cămăşile albe au fost date jos şi au ieşit la iveală tricourile. Elevii fiecărei clase a XII-a s-au prins în horă, scandând numele clasei. În horă au fost prinşi profesorii diriginţi, iar unii dintre colegi au fost luaţi de clasă şi aruncaţi în sus de zece ori. Cameramanii televiziunilor locale au înregistrat, noi am fotografiat, iar o dronă "anonimă" a survolat platoul pentru a surprinde ansamblul. Fotografii cu părinţi, fotografii cu profesorii diriginţi, fotografii cu prieteni, fotografii cu prietene, fotografii cu două măicuţe în haine cernite venite să-şi vadă rudele în postura de absolvenţi.

Lacrimi între fetele care vor pleca şi cele care încă mai rămân în liceu, lacrimi amare de despărţire pe feţe zâmbitoare, toate contrastele comprimate pe câteva zeci de metri pătraţi. Pe deasupra tuturor plutea, ca un ecou, strigătul ultimului vers al imnului: "Daţi-mi copilăria înapoi!". Absolvenţii îşi revendicau copilăria chiar în clipa în care îşi terminau adolescenţa. Acesta a fost ultimul apel.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Sebastian Turcu (promoţia 2003) şi alţi cadeţi de la West Point în vizita în colegiu în 2006
Publicat pe 15.06.2015
În ultimii 20 de ani, un număr mare dintre absolvenţii Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" au reuşit să-şi continue studiile în academii...
Absolvenţi cu care ne mândrim
Publicat pe 06.07.2017
În ultimii 20 de ani, un număr mare dintre absolvenţii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au reuşit să-şi continue studiile în academii...

Comentarii