Final de an şcolar la Alba Iulia

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 26.06.2016

Baloanele claselor de absolvenţi colorează cerul

Joi, 23 iunie, a avut loc, şi la Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, festivitatea de final de an şcolar.

Ca orice sfârşit de an şcolar, acest moment aduce cu sine două lucruri extrem de importante, în special pentru elevi: vacanţa de vară şi o nouă promoţie de absolvenţi. Deloc neprevăzut, acest lucru s-a întâmplat şi la Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, unde a 65-a promoţie a absolvit cursurile învăţământului liceal la înălţimea blazonului acestei instituţii, toţi cei 98 de elevi finalizându-şi studiile, obţinând medii între 7,50 şi 9,59.

Specific învăţământului militar, festivitatea a fost precedată, în seara dinainte, de apelul solemn; acesta a trecut de etapa unei activităţi standardizate, obişnuite deja pentru elevi, şi s-a remarcat prin originalitatea cu care, fiecare în parte, cele cinci clase de absolvenţi au ales să se prezinte cu ocazia ultimului lor apel.

Odată depăşită solemnitatea momentului, elevii au fost copleşiţi de emoţii, lacrimile şi îmbrătişările au luat locul salutului militar şi poziţiei de drepţi. Absolvenţi, dar şi elevi de ani mai mici, nemaivorbind de rude şi prieteni, şi ei prezenţi în număr mare, au ascuns, sau, dimpotrivă, au lăsat să curgă fără oprelişti, lacrimile de bucurie amestecată cu tristeţe. O atmosferă deosebită a cuprins pe toţi cei prezenţi pe platoul colegiului, ca o dovadă în plus a legăturilor strânse care se creează între tineri care au crescut, au învăţat şi au trăit împreună patru ani frumoşi şi formatori, esenţiali din toate punctele de vedere pentru viitorul lor.

Festivitatea de a doua zi, 23 iunie, purtând încă urmele acestor deosebite momente, s-a desfăşurat în prezenţa reprezentantului Statului Major General, general de brigadă Dorin Ioniţă, a unor oficialităţi locale şi, desigur, a profesorilor, rudelor şi prietenilor elevilor. Sub auspiciul bucuriei realizărilor de peste an, rezultatele obţinute au fost amintite de comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa. Astfel, în anul de învăţământ care tocmai s-a încheiat, elevii colegiului au obţinut 25 de calificări la fazele naţionale ale olimpiadelor, de unde s-au întors cu cinci premii şi cinci menţiuni, dar şi alte premii la diverse concursuri naţionale şi judeţene.

Atât din partea colegiului, cât şi a mai multor asociaţii şi fundaţii, elevii cu rezultate deosebite au fost răsplătiţi cu premii în diplome, cărţi şi bani; şi nu au fost puţini aceşti elevi, reuşitele şi munca lor fiind cu adevărat deosebite: medii mari şi premii la diverse concursuri şi olimpiade, toate acestea sporind bucuria părinţilor şi prestigiul instituţiei din care fac parte.

Un moment deosebit l-a constituit şi marcarea ieşirii la pensie, după o viaţă la catedră, a profesorului de matematică Romulus Borţoş, felicitat şi elogiat de comandantul colegiului, aplaudat de întreaga asistenţă.

Partea formală a activităţii s-a încheiat cu defilarea subunităţilor de elevi, spre încântarea, îndeosebi, a celor dragi ai acestora, o asistenţă numeroasă şi eterogenă, dar la fel de disciplinată ca şi cea a purtătorilor de uniforme.

În partea a doua a festivităţii, elevii colegiului, în completarea rezultatelor la învăţătură, au dat şi măsura talentului lor artistic. Astfel, au bucurat asistenţa cu diverse momente de dans şi cântec, apreciate de toţi cei de faţă.

Am profitat de aceste momente pentru a sta de vorbă cu unii dintre elevii colegiului pe care i-am remarcat cu ocazia decernării premiilor. În mod evident, cu totul aparte mi s-a părut premiul de politeţe, primit de proaspăta absolventă a colegiului, Diana Timiş. Cu o claritate a exprimării şi o oratorie pe care le poţi gândi a fi studiate, dar care curg totuşi atât de la sine, încât ele îi sunt, în mod evident, specifice, Diana a recunoscut că a fost luată prin surprindere cu acest premiu, despre care nu ştia, şi care, probabil, i-a fost special destinat; cum altfel, dacă, aşa cum a spus-o chiar reprezentantul filialei hunedorene a asociaţiei “Sarmizegetusa”, cel care a oferit premiul, acesta este pentru “cea mai politicoasă şi mai manierată domnişoară”? E suficient să spun că doar în urma acestei discuţii, deja tind să-i dau dreptate. Dincolo de aceasta, Diana a fost şefă de clasă timp de doi ani, elevă gradat la anii mai mici, apoi înlocuitoare la comanda companiei de anul IV; anul acesta a obţinut premiul II (cu media 9,43!)...

...Şi asta doar pentru că a concurat cu colegul ei de clasă cu cele mai bune rezultate dintre absolvenţii anului IV, fostul (de acum) elev plutonier-adjutant Paul Cîrje. Pe Paul l-am prins greu, fiind mereu pe fugă dintr-un loc într-altul, dar a reuşit să-mi spună, cu o voce marcată încă de eforturile din seara dinainte, de a exprima cât mai bine variata gamă de emoţii trăite, despre dorinţa sa ca el şi toţi colegii săi de an să muncească mai departe pentru a obţine rezultate foarte bune, atât la Bacalaureat, cât şi la admiterea în învăţământul superior. Întrebat de opţiunile sale referitoare la acest din urmă aspect, mi-a mărturisit că încă nu e hotărât, având de ales, în primul rând, între Academia Tehnică şi Academia Naţională de Informaţii. Apreciind condiţiile din ce în ce mai bune de învăţământ de care au beneficiat, în cadrul colegiului, el şi colegii săi, le transmite acestora mult succes, să fie optimişti, să aibă încredere în ei şi... “să ne vedem cu bine în academii”.

Un alt absolvent cu care am discutat este Cosmin Creţu; abonat al premiului I în fiecare an, Cosmin are o dublă pasiune: matematica şi limba română. Şi dacă pe prima intenţionează să şi-o împlinească optând pentru admiterea la Academia Tehnică Militară, pe cea de-a doua a manifestat-o deja cu rezultate palpabile, obţinând un premiu special la olimpiada naţională de profil dar şi având, iată, cu ajutorul dirigintei sale, tipărită o carte de poezii: “De vorbă cu mine”. Cartea cuprinde poezii scrise pentru sine, dar care, datorită ajutorului şi interesului doamnei profesor Adela Tudor, au devenit acum accesibile şi celorlalţi.

Am mai reuşit să stau de vorbă şi cu eleva caporal Grecu Teodora, cea care a obţinut a doua medie pe colegiu, 9,84. Participantă la mai multe concursuri de matematică şi fizică, anul acesta Teodora a luat o menţiune de onoare la Olimpiada naţională de fizică. Ea crede că la atingerea acestei performanţe a contribuit şi programul bine organizat (inclusiv orele de studiu obligatoriu); deşi specificul militar al colegiului presupune destule restricţii, a reuşit să treacă peste ele cu ajutorul relaţiilor pe care le-a legat cu colegii. De asemenea, deşi la început resimţea acut dorul de casă, de părinţi, căutând să-i vadă cât mai des, acum vede altfel lucrurile şi nu mai e dispusă să piardă atât de mult din timpul pentru şcoală, pentru pregătirea ei, pentru a merge acasă (care este destul de departe, în Gorj). Deşi e încă devreme pentru a gândi la academii, crede că i s-ar potrivi Academia Tehnică sau cea de Aviaţie.

Admisă la colegiu cu nota 10, eleva fruntaş Ilişca Anişoara Coman a privit ca pe o provocare primul an petrecut aici, an care, deşi încărcat cu destule greutăţi, a ajutat-o să se descopere şi să se autodepăşească. Astfel, şi-a descoperit pasiunea pentru chimie, ea participând şi la olimpiada naţională, fiind deja hotărâtă să urmeze o facultate care să-i permită să-şi urmeze această pasiune, pentru că, aşa cum cu maturitate a afirmat, cel mai important în viaţă este să facem ceea ce ne place.

Elevul fruntaş Nicolae Alexandru Bodea a fost şi el unul din interlocutorii mei, şi nu se putea altfel, câtă vreme el este cel care a obţinut în acest an şcolar media cea mai mare pe colegiu – 9,90. Pe cât a fost elevul de încântat de acest rezultat, pe atât de mare se dovedeşte aşteptarea comandantului colegiului din partea lui la mai mult (de ce nu, chiar la o medie de 10), lucru pe care l-a afirmat cu ocazia premierii şi a invitării în faţa formaţiei a părinţilor acestuia, pentru a le mulţumi. Atras de materiile reale, Nicolae nu simte chemarea spre funcţiile de comandă, dorindu-şi mai degrabă să urmeze cursurile Academiei Tehnice Militare, optând pentru o carieră ştiinţifică.

Iată, aşadar, exemple de succes ale elevilor Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul”, dar mai ales, exemple de talent, dăruire şi efort din partea acestora, lucruri care contribuie din plin şi întăresc faima acestei instituţii de valoare a învăţământului militar şi naţional.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


TOAMNA SE NUMĂRĂ „BOBOCII” ÎN PERII DĂII
Publicat pe: 05.10.2021
Afişări: 434
Mădălina MORTU
ARTIZANII PERFORMANȚEI
Publicat pe: 28.04.2021
Afişări: 496

Premii pentru cantemiriști
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 310

Omul sfinţeşte locul
Publicat pe: 03.03.2021
Afişări: 889
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Educația online (2)
Publicat pe: 04.12.2020
Afişări: 614
Elev Stefan-Alexandru Dediu
Educația online (1)
Publicat pe: 24.11.2020
Afişări: 771
Elev Elena-Andreea Aoanei
Adaptare la noua realitate – învățământul online
Publicat pe: 20.11.2020
Afişări: 469

Citeşte şi:

Cursul de perfecţionare s-a finalizat cu realizarea şi prezentarea unei secvenţe didactice  în care se utilizează noile tehnologii şi cel puţin două dintre aplicaţiile descoperite pe parcursul formării
Publicat pe 17.10.2016
În urmă cu un an, 21 de cadre didactice şi instructori militari de la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia au început...
Elevii pasionaţi de universul matematicii s-au remarcat şi de această dată, reuşind să obţină premiul II şi opt menţiuni
Publicat pe 24.11.2016
La concursul zonal de matematică "Mens Sana", desfăşurat sâmbătă, 19 noiembrie, la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Câmpeni şi organizat în...

Comentarii