Cea de a 77-a promoţie de elevi a terminat Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare"

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 27.06.2016

Elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură şi comportare ireproşabilă sunt premiaţi

La mijlocul anului, în preajma celei mai lungi dintre cele 365 de zile, pe întreg teritoriul României şcolile îşi închid porţile pentru vacanţa de vară.

Este momentul unui fugitive treceri în revistă a anului şcolar încheiat; este, de asemenea, momentul în care rezultatele bune la învăţătură şi performanţele de peste an sunt răsplătite şi este, în acelaşi timp, momentul cel mai emoţionant al anului, când o nouă promoţie de elevi părăseşte băncile liceului pentru a da piept cu viaţa.

Peste 200 de premii şi distincţii în competiţiile şcolare

Platoul din faţa statuii patronului colegiului, Ştefan cel Mare, a fost din nou ocupat de uniformele alb-bleumarin ale elevilor militari. După ceremonialul trecerii formaţiei în revistă de către reprezentantul Statului Major al Forţelor Terestre, comandantul Diviziei 4 Infanterie, general-maior Ioan Manci, s-a intonat Imnul de stat al României, urmat de serviciul religios, oficiat de către preotul militar al colegiului. Comandantul, colonelul Teofil Ispas, a făcut un scurt bilanţ al anului şcolar 2015-2016, în care a prezentat promovabilitatea şi elevii cu performanţe. Media generală a colegiului la sfârşitul anului este 8,50, 417 elevi au promovat în anul următor de studii  (27% dintre ei cu medii cuprinse între 9 şi 10), iar 33 de elevi vor trebui să-şi încheie situaţia şcolară în toamnă, fiind corigenţi la diferite materii. Elevii militari au obţinut peste 200 de premii şi distincţii în competiţiile şcolare şi sportive judeţene şi interjudeţene sau naţionale. La olimpiadele şcolare, faza naţională, 36 de elevi au fost distinşi cu premii şi menţiuni, iar o elevă, Sabina Calisevici, s-a calificat la Olimpiada internaţională de geografie.

Din partea promoţiei 2012-2016 "Andrei Mureşanu – 200" a vorbit plutonierul-adjutant Adrian Florescu: "Am avut nevoie de un răgaz să înţeleg de ce timpul, odinioară atât de răbdător cu noi, ne-a transformat în nişte tineri în care nu ne regăsim întru totul. De ce? Pentru că astăzi, cu emoţie, cu nostalgie, cu zâmbete ascunse şi lacrimi uşor tremurânde printre gene vom spune «Rămas bun liceu!»". Adrian Florescu consideră că timpul petrecut pe băncile colegiului câmpulungean  a contribuit decisiv la formarea tinerilor absolvenţi ca oameni, iar clădirea impozantă de la poalele Rarăului este spaţiul în care elevul învaţă să păşească încrezător în forţele proprii.

Puterea de a îmblânzi destinul

Specific Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" este mesajul pe care corpul profesoral îl adresează absolvenţilor, iar anul acesta a fost citit de către profesorul Laurenţiu Mureşan, el însuşi aflat la "ultimul Apel", întrucât în vara aceasta se va pensiona: "Săgeata timpului şi-a înfăptuit lucrarea: cei patru ani au trecut şi se deschid către alte orizonturi şi trepte ale devenirii dumneavoastră ca profesionişti militari şi ca buni cetăţeni. Succesul în cariera militară nu poate fi asigurat fără o bogată cultură generală şi fără ordine şi disciplină, fără onoare şi punctualitate, fără patriotism, fără perseverenţă şi responsabilitate. Una dintre cele mai frumoase lecţii pe care v-aţi asumat-o a fost lecţia prieteniei şi a toleranţei, cooperării şi solidarităţii concretizate în legături sufleteşti ce vor dăinui pe durata întregii vieţi". Profesorul Mureşan le-a mai spus tinerilor absolvenţi că identitatea liceului se va confunda, peste timp, cu cei mai frumoşi ani din viaţă şi i-a îndemnat să fie constanţi şi ordonaţi în procesul de învăţare, care cere un efort intelectual tenace şi consecvent în pregătirea continuă. În încheiere, profesorul Mureşan şi-a exprimat – în numele tuturor dascălilor Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" – încrederea că noua promoţie are "puterea de a îmblânzi destinul pentru a deveni profesionişti militari şi pentru a trăi frumos, cu sens, în relaţiile cu semenii".

Elevii care au avut rezultate foarte bune la învăţătură şi o comportare ireproşabilă pe parcursul întregului an şcolar au fost premiaţi, iar trei elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare pe obiecte au primit şi premii în bani din partea Fundaţiei "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă": Sabina Calisevici, George Hariga şi Alexandru Savin. Pentru performanţa de a accede la faza internaţională a Olimpiadei de geografie, Sabina Calisevici a primit un laptop din partea Asociaţiei de Caritate din Armata României "Camarazii" şi a şefului Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă. Titlul "Căpitan Erou Aurel Vasilescu", pentru cel mai bun pluton, a fost obţinut în acest an de învăţământ de către clasa a XI-a A. Ultimul moment din festivitate, înainte de defilarea efectivului colegiului, a fost ceremonialul transmiterii cheii colegiului între fostul elev plutonier-adjutant Adrian Florescu şi noul elev plutonier-adjutant, acesta din urmă angajându-se, în numele promoţiei sale, să ducă mai departe tradiţia colegiului şi să menţină aprins spiritul ştefănist.

Reprezentantul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general-maior Ioan Manci, s-a adresat elevilor de la "Ştefan cel Mare" pentru a le transmite mulţumirile şefului SMFT privind modul în care au încheiat anul de învăţământ 2015-2016 şi nu şi-a ascuns emoţia de absolvent al Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare". A amintit faptul că majoritatea cadrelor militare din Divizia 4 Infanterie "Gemina" au absolvit acest colegiu care i-a pregătit nu numai intelectual, dar şi pentru viaţă. "Nu există o reţetă pentru a reuşi în carieră, dar vă fac o recomandare din suflet, în calitatea pe care o am: de comandant, de părinte şi de bunic: veţi avea de parcurs un drum lung dar greu; veţi identifica pe acest drum multe obstacole dar, după ce ele vor fi fost trecute, vă veţi da seama ce confort veţi avea". I-a îndemnat pe tinerii absolvenţi ca în viaţă să-şi respecte părinţii, şefii şi subordonaţii. Iar când vor avea subordonaţi, să le respecte sentimentele şi să le întindă o mână de ajutor atunci când vor avea nevoie. Către finalul discursului, l-a citat pe Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, care, atunci când se întâlnea cu tinerii le spunea: "Trăiţi-vă tinereţea, dar în aşa fel încât să nu vă fie ruşine la bătrâneţe!".

Din nou în liceu, după 37 de ani

După defilarea efectivului Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare", moment care a marcat sfârşitul ceremoniei de încheiere a anului şcolar 2015-2016, generalul-maior Ioan Manci a avut amabilitatea să ne acorde – publicaţiei noastre şi emisiunii radio "Actualitatea militară" – un scurt interviu, având-o alături şi pe doamna profesor Maria Mezinu, diriginta clasei din care dumnealui a făcut parte. "Aceleaşi emoţii pe care absolvenţii le-au trăit astăzi, le-am simţit şi eu în urmă cu 37 de ani, când părăseam băncile liceului. O emoţie deosebită mi-a provocat-o întâlnirea cu doamna profesor Maria Mezinu, care, timp de patru ani, s-a străduit să completeze lipsa părinţilor, iar orele de dirigenţie şi de fizică se transformau în devărate lecţii de viaţă. Ne-a criticat de multe ori, dar peste ani criticile dumneaei s-au dovedit a fi utile şi ne-au ajutat să trecem peste greutăţile inerente în lungul drum din cariera noastră militară". Colegiul, aprecia generalul Manci, este mult transformat faţă de liceul militar al adolescenţei dumnealui, iar transformarea s-a făcut înspre bine: "de la infrastructură şi până la rezultatele obţinute de absolvenţi şi de către elevii din ceilalţi ani de studii, ceea ce face ca «Ştefan cel Mare» să rămână o instituţie de referinţă atât în învăţământul militar, cât şi în întreg învăţământul românesc".

Doamna profesor Maria Mezinu i-a mulţumit generalului Manci pentru faptul că nu şi-a uitat profesorii: "Având gradul actual, putea să mă uite, fiind un profesor anonim în «Ştefan cel Mare», şi de aceea îi mulţumesc încă o dată şi-i urez mult succes. Pot să vă spun că a fost un elev silitor, politicos şi cred că a fost aşa cum i-a sfătuit pe tinerii absolvenţi să fie."

Punct şi de la capăt

"Festivitatea desfăşurată astăzi este doar unul dintre momentele etapei finale” – relata comandantul colegiului, colonelul Teofil Ispas. „Aşteptăm desfăşurarea examenului de Bacalaureat, admiterea în instituţiile militare de învăţământ superior, pentru că acolo vedem adevărata valoare adăugată educaţiei adolescenţilor care au trecut prin Colegiul Naţional Militar «Ştefan cel Mare». Noi considerăm că am atins obiectivele planificate conform cerinţelor deduse din misiunea colegiului la începutul anului şcolar şi suntem convinşi că atingem acei indicatori de performanţă stabiliţi, respectiv proporţia de 100% promovabilitate la examenul de Bacalaureat şi peste 80% admişi în academiile militare".

 În ceea ce-i priveşte pe elevii din clasele a IX-a – a XI-a, colonelul Ispas apreciază că, după cum dovedesc rezultatele şcolare, activitatea didactică a profesorilor a avut finalitatea dorită, reuşind ca, prin ceea ce s-a desfăşurat pe parcursul întregului an şcolar – atât în activitatea de la clasă, cât şi pe parcursul derulării programelor europene sau a activităţilor extracurriculare – să contribuie la opţiunea adolescenţilor pentru cariera militară.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Capul de afiş al evenimentelor organizate cu ocazia zilei aniversare a colegiului l-a ţinut sesiunea de referate şi comunicări
Publicat pe 25.11.2015
În fiecare an, la sfârşit de noiembrie, elevii de azi şi "de ieri" ai Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" sărbătoresc spiritul ştefănist,...
Două eleve din Polonia, Andgelika Petroll şi Nicole Malecka, pregătesc timp de o lună alături de elevii "ştefănişti"
Publicat pe 20.10.2016
În Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare", implementarea proiectului european Erasmus+ în anul şcolar 2016-2017 îmbracă forme noi şi diverse...
Publicat pe 02.11.2017
La sfârşitul lunii octombrie, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a luat parte la o activitate desfăşurată în Polonia, în cadrul proiectului...

Comentarii