Cei mai tineri ofiţeri ai forţelor terestre

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 29.07.2016

Cei mai tineri ofiţeri ai forţelor terestre

Joi, 29 iulie, a avut loc la Sibiu ceremonia de acordare a gradelor militare de ofiţer absolvenţilor promoţiei 2016 "Andrei Mureşanu – 200" a Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu".

De decenii, Sibiul este gazda învăţământului militar românesc şi, ca orice gazdă bună şi cu vechime, are parte şi de momente mai aparte. Astăzi a fost unul dintre acestea, prilej cu care, născut, dezvoltat în timp şi recunoscut deja ca un oraş cosmopolit, Sibiul a devenit, pentru o zi, încă şi mai divers, însufleţit fiind de rudele şi prietenii celor mai tineri ofiţeri, veniţi din toate colţurile ţării să fie martorii unui sfârşit care lasă loc unui mare început pentru cei 205 absolvenţi: cariera militară.

Tinerii ofiţeri au avut prilejul de a se arăta în toată splendoarea tinereţii şi a noilor lor uniforme în Piaţa Mare a oraşului, locul în care de atâta timp se bucură şi se emoţionează generaţii de absolvenţi, dascălii lor, dar mai ales generaţii de mame, cu toţii parcă sub privirile îngăduitoare aruncate prin lucarnele ca nişte pleoape grele de vremuri, de bătrânele clădiri ale istoricei cetăţi.

Împreună timp de cel puţin trei ani ca promoţie, colegi şi, mulţi dintre ei, prieteni, cei 205 absolvenţi ce vor încadra de acum funcţii din unităţile Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Justiţie şi al Serviciului Român de Informaţii au ajuns la momentul în care s-au văzut, pentru prima oară, despărţiţi de uniformele instituţiilor de care de azi aparţin şi de unităţile militare pentru care au optat.

Lor, principalilor actori ai ceremoniei, li s-au alăturat o serie întreagă de personalităţi militare şi civile. Astfel, la acest eveniment au fost prezenţi: şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, conducerea Academiei, actuale şi foste cadre didactice ale acesteia, primarul oraşului Sibiu şi prefectul judeţului, oficialităţi militare sau ale administraţiei locale.

Discursurile înalţilor invitaţi, dar şi al comandantului şi rectorului Academiei, generalul de brigadă prof.univ.dr. ing. Ghiţă Bârsan, au fost mesaje de felicitare a tinerilor ofiţeri, dar şi de încurajare pentru drumul care li se deschide de acum în faţă, de mulţumire pentru toţi cei implicaţi (deopotrivă cadre didactice, comandanţi şi părinţi) în eforturile formatoare ale căror rezultate se concretizează prin prezenţa, în această zi festivă, a celor de faţă. Şeful Statului Major General a subliniat, în cuvântul său, caracterul unic şi memorabil al momentului înălţării la primul grad de ofiţer pentru proaspeţii absolvenţi, dar şi drumul lung pe care aceştia l-au parcurs pentru a ajunge aici, precum şi provocările care li se aştern în faţă. De asemenea, atât primarul Sibiului cât şi prefectul au subliniat rolul şi importanţa Academiei Forţelor Terestre în viaţa şi istoria oraşului.

Cei nu mai puţin de 15 şefi de promoţie, conform specializărilor universitare, armelor şi specialităţilor militare, au fost felicitaţi de şeful Statului Major General, precum şi de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, care le-a oferit şi diplome de merit.

Şefa promoţiei "Andrei Mureşanu – 200", pentru că este vorba de o fată, sublocotenent Ana Maria Adriana Ghiunea, a primit, din partea generalului Nicolae Ciucă, Emblema de Merit "Ştiinţă Militară", clasa a II-a, precum şi stiletul gravat.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea studenţilor militari şi a proaspeţilor absolvenţi, defilare la înălţimea standardelor cu care Academia a obişnuit deja variata asistenţă: oficialităţi militare şi civile, rude, prieteni, trecători şi turişti.

La finalul acestor momente am reuşit, într-un cadru mai degajat, să discut cu câţiva dintre proaspeţii ofiţeri.

Sublocotenentul de comunicaţii şi informatică Ioan Daniel Dumitru,  ajuns în Academie de pe băncile unui colegiu civil, a reuşit, cu seriozitate şi ambiţie, aşa cum a declarat, să facă faţă unui parcurs dificil, reuşind să absolve cu media 9,29. Unul dintre motivele acestei performanţe a fost şi dorinţa lui de la bun început de a alege arma al cărei şef de promoţie a devenit, motivat fiind de căutarea pe care ea o are între studenţii militari, faţă de cele numai 17 locuri disponibile. Apreciază această armă pentru că "ne obligă să fim în pas cu tehnologia, iar acesta este un lucru bun, mai ales că şi Academia ne-a obligat să fim în priză mai tot timpul, şi aceasta este o provocare".

Şefă de promoţie cu o medie mai mult decât onorabilă, 9,80, sublocotenentul de infanterie Ana Maria Adriana Ghiunea nu e la prima ispravă de acest fel, ea fiind şefă de promoţie şi la absolvirea colegiului militar din Breaza. Dacă e să ne aducem aminte de vorbele lui Napoleon, cu siguranţă acestea pot fi considerate valabile în cazul Adrianei, care şi-a pregătit raniţa pentru "bastonul de mareşal" nu doar prin muncă, ambiţie şi perseverenţă, dar şi prin alegerile făcute. Astfel, Academia Forţelor Terestre a fost unica ei opţiune, iar alegerea armei infanterie, considerată, cel puţin din punct de vedere statistic, cea mai bună cale de a ajunge la cele mai înalte funcţii de comandă din cadrul armatei, se dovedeşte a fi dovada clară a traseului pe care Adriana doreşte să-l urmeze. De altfel, ea a şi optat pentru o funcţie de comandant pluton cercetare din cadrul unui batalion obişnuit deja cu misiunile în teatrele de operaţii,  funcţie pe care o consideră "din toate punctele de vedere, strict militară". Participantă doi ani la rând la programul de mobilitate pentru studenţi "Erasmus+", şefa de promoţie este un om învăţat să muncească într-un ritm susţinut, considerând că mereu trebuie să se autodepăşească. Referitor la colegii ei,  apreciază:  "Încă din liceu, am observat că promoţia mea dă dovadă de o mai mare responsabilitate şi că îşi asumă mai bine sarcinile primite", iar "la nivel intelectual, se situează peste nivelul mediu al promoţiilor de până acum".

Sperând că vorbele Adrianei au în ele nu doar prezumtivul adevăr, dar şi forţa ca acesta să se materializeze, felicit sublocotenenţii promoţiei "Andrei Mureşanu – 200" pentru drumul parcurs şi le urez ca cel pe care vor păşi de acum înainte să-i împlinească şi mai mult.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

În luna aprilie a anului 2015 a debutat la Sibiu programul "Promovarea culturii sibiene în mediul rural", iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru...

Comentarii