Un alt fel de septembrie

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 12.09.2016

Elevii din clasele a XII-a în formaţie, pe timpul trecerii în revistă

 

La Breaza, porţile Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" s-au deschis larg pentru a primi o nouă serie de cantemirişti. Festivitatea deschiderii noului an şcolar s-a desfăşurat în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi a comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Marius Harabagiu.

Raze aurii şi calde de septembrie se filtrează printre frunzele care încă n-au apucat să se-ngălbenească şi încă mai stau agăţate de crengile copacilor ca un descântec pentru prelungirea verii. Trupuri bronzate se ghicesc pe sub haine subţiri de vară ca-ntr-o vacanţă ce nu vrea să se dea pe şcoală. Siluete defilează pe lângă parbrizul maşinii, asemenea unor secvenţe dintr-un film suprarealist. Sau dintr-un timp dezarticulat.

Secvenţe disparate, din colţuri neştiute ale memoriei, se ridică la suprafaţă ca diafanele meduze şi se proiectează pe ecranul amintirilor. Exact cu 40 de ani în urmă, într-o zi de 12 septembrie, păşeam, cu geamantanul în mână, pe lunga alee străjuită de plopi. Caut senzaţii pe care nu le mai găsesc. Doar amintiri vagi, ca-ntr-un caleidoscop ameţitor. Încerc să-mi amintesc prima zi de liceu... Apar, ca din negură, uniforme bleumarin, un hol lung şi întunecos, luminat anemic de un bec galben, dormitor cu paturi învelite în cearşafuri albe şi pături albastre. Totul aliniat. După-amiezile şi serile, înainte de "Stingere", în care încercam să deprindem mersul în cadenţă. Adunarea de pe platoul mare al liceului şi prima întâlnire cu clasa. Îmi amintesc cum timpul se dilata nefiresc în acele zile... la nici o săptămână de la intrarea pe poartă, parcă petrecusem o veşnicie între gardurile liceului.

Privesc în jur, ca dintr-un carusel, la amalgamul civil-militar al ţinutelor de stradă cu uniforme alb-bleumarin ale liceenilor şi caut ceva care să se lipească amintirilor de-acum patru decenii. Clădirile sunt singurele neschimbate. Ele poartă poveştile a zeci de generaţii. Între zidurile lor s-au ţesut vise, s-au năruit iubiri de-o vară, s-au clădit speranţe, s-au vărsat lacrimi amare. Între zidurile lor ne-am trecut adolescenţa, între zidurile lor îşi petrec adolescenţa elevii de astăzi. Aceleaşi chipuri zâmbitoare, aceleaşi frunţi luminoase, aceleaşi priviri care văd doar în viitor.

Un an şcolar care începe în zodia performanţei

Sunetul trompetei, care anunţă sosirea în colegiu a ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, mă smulge din reverie şi revin la realitatea anului 2016. Elevii militari sunt aliniaţi, grupaţi pe plutoane şi companii, în funcţie de anii de studiu. Părinţii sunt îndrumaţi spre locurile de unde pot asista la ceremonie. Constat că platoul liceului s-a înnoit cu o tribună aşezată astfel încât soarele să nu deranjeze pe nimeni: nici pe oficialităţi, nici pe cei care stau în formaţie.

Comandantul colegiului, colonel Doina Mureşan, dă raportul ministrului apărării naţionale, apoi trec împreună formaţia în revistă. Preotul militar al colegiului, părintele Adrian Dumitru, a oficiat serviciul religios, apoi colonelul Doina Mureşan s-a adresat celor prezenţi urându-le: "Bun venit în Colegiul Naţional Militar «Dimitrie Cantemir»!", şi a reamintit rezultatele deosebite obţinute de elevii militari în anul şcolar anterior. A mulţumit corpului profesoral pentru calitatea actului educativ din colegiu deoarece, fără implicarea profesorilor, reuşitele elevilor nu s-ar fi putut materializa. A asigurat întregul personal că le este alături "în efortul de a menţine blazonul colegiului la cote înalte". A mulţumit, de asemenea, părinţilor pentru încrederea acordată "şi pentru faptul că ne-aţi încredinţat spre educaţie aceşti copii minunaţi. De aceea, vă rugăm să fiţi aproape de noi, să vă implicaţi în viaţa şcolii, pentru a-i modela cu răbdare şi înţelepciune pe aceşti copii".

Elevul plutonier-adjutant Ştefan Sava s-a adresat celor prezenţi în calitate de reprezentant al elevilor cantemirişti, cu emoţia firească a fiecărui început de an şcolar: "Fiind la vârsta adolescenţei, suntem puşi în faţa dificultăţii alegerilor. Suntem independenţi, dar avem nevoie de îndrumare. De aceea, ne plecăm frunţile cu respect faţă de dumneavoastră şi vă solicităm să ne fiţi călăuze în acest parcurs existenţial". El le-a urat bun venit nou sosiţilor în rândul cantemiriştilor şi mult succes colegilor din clasele a XII-a în faţa examenelor pe care le vor susţine la sfârşitul anului.

Prima parte a ceremoniei s-a încheiat cu defilarea efectivului colegiului. Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta, comandantului colegiului şi gărzii Drapelului de luptă le-a urmat un pluton de elevi care au purtat drapelele statelor membre NATO. La sfârşitul defilării, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a adus în atenţia presei prezentă la eveniment situarea colegiilor naţionale militare în topul învăţământului românesc, atât prin rezultatele obţinute la cursuri şi la olimpiade, cât şi prin promovabilitatea constant 100% la examenul de Bacalaureat. "Nu mi-a fost deloc greu să aleg să vin aici, la colegiul militar de la Breaza. Este o instituţie cu o tradiţie imensă, dar şi cu o performanţă contemporană, asemenea celorlalte colegii militare. De aici elevii ies cu promovabilitate integrală la Bacalaureat, cu medii foarte mari şi, deci, cu o solidă pregătire pentru activitatea viitoare. Apelul meu cel mai important a fost acela ca ei să conştientizeze încă de pe acum că viitorul armatei stă în performanţa lor, în studiul sârguincios pe care sunt convins că o să-l întreprindă".

Şoimul, simbolul legământului mănăstiresc

În cea de a doua parte a ceremoniei, elevii din clasele a XII-a care s-au remarcat de-a lungul celor trei ani şcolari prin rezultate foarte bune la învăţătură şi au avut o comportare exemplară au fost înaintaţi în gradele de elev plutonier-major, elev plutonier şi elev sergent-major şi au primit responsabilitatea îndrumării colegilor din acelaşi an sau din anii mai mici. Noile grade le-au fost puse pe umeri de către comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Marius Harabagiu.

Ceremonia deschiderii anului şcolar 2016-2017 s-a încheiat cu tradiţionalul legământ pe care liceenii din clasele a IX-a l-au rostit în faţa colegilor din clasele a XII-a, asemenea mănăstirenilor de-acum un veac: "Eu, elevul [...], mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima spre a sluji cu destoinicie Patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

"Între cei mari, care au cultura organizaţională a colegiului, şi «boboci» se creează acel legământ – explică directorul-adjunct al colegiului, prof.dr. Constantin Soare. De fapt, este o monitorizare şi, în acelaşi timp, o aplecare a celui cu experienţă către cel care abia a sosit în instituţie. De la Mănăstirea Dealu s-a instituit un asemenea obicei şi am considerat, de acum 15 ani, că trebuie să-l aducem în actualitate. Insigna pe care elevii din clasa a XII-a au oferit-o nou veniţilor întruchipează un şoim, simbolul dorinţei de a lupta pentru a te ridica la o înălţime cât mai mare şi reprezintă, totodată, bucuria de a dărui celui mic din experienţa proprie".

Se dau comenzile pentru ca Drapelul de luptă al colegiului să părăsească formaţia, pentru a fi dus de către gardă la locul de păstrare. Înainte de a da comanda "Pe loc repaus", locţiitorul comandantului, colonelul dr. ing. Aurel Constantin Neagu, anunţă că, timp de o oră şi jumătate, începând cu 15:00, elevii vor avea învoire generală în oraş. Astăzi, în colegiu este Ziua Porţilor Deschise, ceea ce le permite părinţilor să viziteze clasele şi dormitoarele elevilor.

Mă las din nou cuprins de ameţeala plăcută a caleidoscopului hainelor de vară şi a ţinutelor alb-bleumarin, căutându-mi amintirile printre crăpăturile din asfaltul aleilor şi printre rosturile pietrelor de pe ziduri. Mă duc spre capătul clădirii care adăposteşte sălile de clasă (Blocul Învăţământ) şi trag cu ochiul către pâlcul de brazi din spatele liceului: locul strategic unde mă retrăgeam în după-amiezile calde la sfârşit de toamnă, ori la început de vară, pentru a-mi savura, tainic, romanele science-fiction. Caut amintiri printre copaci, caut urme prin iarba încă verde, îmi caut adolescenţa lăsată la Breaza cu mulţi ani în urmă.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Lectura, ca abilitate de viaţă
Publicat pe 30.01.2017
O nouă calificare la etapa naţională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă” a elevei plutonier-adjutant Iulia Condruz confirmă pregătirea...
Treizeci de elevi ai Colegiului Militar Naţional "Dimitrie Cantemir" au fost  implicaţi în proiectul "Drumul unei foi de hârtie"
Publicat pe 14.03.2016
Sâmbătă, într-o zi de 12 din Mărţişor, elevii colegiului militar implicaţi în proiectul "Drumul unei foi de hârtie", însoţiţi de doamnele profesoare...

Comentarii