PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Luni, 3 octombrie, s-a marcat deschiderea anului universitar la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, eveniment continuat a doua zi, 4 octombrie, cu o festivitate în Piaţa Mare a oraşului, împreună cu studenţii Universităţii „Lucian Blaga”.
Festivitatea de deschidere pe platoul Academiei Forţelor Terestre
Evenimentul, desfăşurat pe platoul Academiei, a reunit o seamă întreagă de personalităţi militare, fiind prezenţi şeful Statului Major General, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat, precum şi comandanţii diviziilor 2 şi 4, alţi comandanţi de mari unităţi sau de structuri importante ale armatei. De asemenea, au fost prezente oficialităţi locale şi foste cadre didactice ale Academiei, precum şi rude ale studenţilor.
În discursurile lor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, dar şi subprefectul Sibiului au punctat locul şi rolul Academiei în viaţa comunităţii locale, legătura strânsă între cele două.
Rectorul Academiei Forţelor Terestre (AFT), generalul de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, a făcut o prezentare a instituţiei pe care o conduce, din punct de vedere al locului acesteia în cadrul organizaţiei militare, şi a amintit despre rezultatele, vizibile de altfel, ale eforturilor depuse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi educaţie oferite studenţilor şi cadrelor didactice, deopotrivă.
De asemenea, rectorul Universităţii „Lucian Blaga”, prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea, apropiat colaborator şi prieten al Academiei Forţelor Terestre, a felicitat studenţii militari pentru alegerea pe care au făcut-o privind continuarea studiilor lor aici, apreciind nivelul înalt de pregătire pe care îl pot primi în această instituţie de învăţământ.
Cu camaraderie, coborând de la înălţimea tribunei „pentru a fi la acelaşi nivel” cu studenţii, dar şi cu un tact deosebit, generalul Nicolae-Ionel Ciucă a vorbit despre aprecierea pe care o are pentru Academie, dascălii şi studenţii ei, rememorând momentele în care s-a aflat în aceeaşi postură ca a celor din faţa sa. De asemenea, a descris aşteptările pe care armata le are de la viitorii săi ofiţeri, importanţa pregătirii academice, dar şi a celei fizice, în contextul global actual, marcat de dinamism şi nepredictibilitate.
Finalul ceremoniei a fost punctat de defilarea subunităţilor de studenţi, o defilare în care truda mişcărilor exersate şi a rigorii pe care comandanţii şi instructorii o manifestă în antrenarea viitoarelor cadre ale armatei îşi dovedesc din plin rezultatele.
Spre sfârşitul zilei, şeful Statului Major General a ţinut să desfăşoare o întâlnire informală cu studenţii, în cadrul căreia a reiterat aspecte din discursul său, insistând pe pregătirea temeinică pe care fiecare dintre cei care trec prin băncile şi poligoanele Academiei trebuie să şi-o însuşească.
Dimineaţa zilei de marţi, 4 octombrie, a fost rândul şefului Statului Major al Forţelor Terestre să se întâlnească cu studenţii, informându-i asupra aşteptărilor pe care le are de la aceştia, dar şi subliniind legătura dintre rezultatele lor în pregătire şi performanţele instituţiei militare.
... şi în centrul Sibiului
Este o tradiţie ajunsă, iată, la al 5-lea an, ca festivitatea de deschidere a anului universitar să fie marcată şi în Piaţa Mare a Sibiului, deopotrivă de către studenţii militari şi cei civili, ca semn al recunoaşterii înaltului statut academic al AFT-ului şi al bunei colaborări între cele două mari instituţii universitare, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi Universitatea „Lucian Blaga”.
În timp ce studenţii de anul I şi-au reluat modulul de pregătire militară generală, plecând de marţi dimineaţa spre poligonul Poplaca pentru o parte din tragerile de instrucţie prevăzute în această etapă a instruirii lor, colegii lor mai mari se antrenau pentru următorul moment festiv.
Iar o parte deosebit de spectaculoasă şi gustată de public a festivităţii despre care am amintit a fost deplasarea subunităţilor de studenţi, în frunte cu fanfara militară, către şi de la Piaţa Mare a oraşului. Pe principiul „o poză face cât o mie de cuvinte”, o astfel de ieşire în sânul comunităţii face, poate, cât toate eforturile de promovare a instituţiei militare, edificator în acest sens fiind impactul deosebit pe care deplasarea cu cântec, în cadenţă, a coloanei militare, l-a avut asupra trecătorilor, foarte mulţi dintre ei oprindu-se pentru a filma sau fotografia tinerii militari.
Şi, deşi aceştia s-au cam pierdut între cele câteva mii de participanţi sau curioşi adunaţi în Piaţa Mare, pe timpul desfăşurării festivităţii la care au luat parte majoritatea înaltelor oficialităţi ale oraşului şi judeţului, în frunte cu doamna primar şi cu prefectul Sibiului, vizibilitatea şi rolul important al studenţilor militari şi al Academiei Forţelor Terestre în sânul comunităţii locale este de netăgăduit, aşa cum şi cei care au luat cuvântul pe scenă au remarcat.
În cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar a fost intonat Imnul României, imnul studenţesc şi au luat cuvântul o parte dintre distinşii invitaţi. Printre aceştia au fost oficialităţile amintite mai sus, precum şi rectorii celor două universităţi, prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea şi general de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, în discursurile cărora au fost subliniate buna colaborare între cele două instituţii universitare, dar şi aportul pe care acestea îl aduc pentru dezvoltarea oraşului şi a regiunii.
În încheiere au fost câteva momente artistice şi, din nou deosebit gustată de cei prezenţi, retragerea studenţilor militari către cazarmă.
Comentarii