Studenţi din Politehnică vin la cursuri în Academia Tehnică Militară

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 17.11.2016

Schimb de experienţă: Luiza Plăcintă, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, şi Cătălin Tabără, de la Academia Tehnică Militară

 

Asociaţia Studenţilor din Academia Tehnică Militară a venit (din nou) cu ideea unui schimb de experienţă cu studenţi din Politehnică: timp de o săptămână, câţiva studenţi să facă schimb de facultăţi.

Despre viaţa studenţească în Academia Tehnică Militară nu cunoşteam foarte multe. Totul se rezuma la a şti că acolo funcţionează o Asociaţie a Studenţilor şi, de asemenea, că există şi un cenaclu literar (re)animat de o absolventă a Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" de la Alba Iulia, Anabella Coţovanu. Însă am avut ocazia să prind un plan de activităţi al asociaţiei, şi aşa am constatat că în Academia Tehnică Militară se organizează o serie de activităţi interesante. Un concept care mi-a atras atenţia este "Educaţie prin..." şi urmează o serie de domenii: sport, training, cultură, consultaţii şi solidaritate, spirit civic. Fiecare dintre acestea este definit şi sunt stabilite obiective. Probabil, cândva, ne vom apleca şi asupra acestui subiect.

Cristiana şi Luiza, "studente" la Academia Tehnică Militară

De data aceasta, subiectul documentării mele în Academia Tehnică Militară a fost altul: un schimb de experienţă cu studenţii de la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti. Ineditul activităţii constă în modul cum se desfăşoară acest schimb de experienţă: câţiva studenţi din Academia Tehnică Militară participă la cursuri în Politehnică, iar studenţi de la Politehnică participă la cursuri în Academie. Cum nu am avut posibilitatea să văd live studenţii la cursurile "hibrid", m-am mulţumit cu ceea ce mi-au povestit două studente la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Cristiana Mitici şi Luiza Plăcintaru, care au venit însoţite de Cătălin Tabără, student la Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare din Academia Tehnică Militară.

Primele diferenţe pe care le-au sesizat studentele de la Politehnică au fost: ţinuta – toţi studenţii îmbrăcaţi în uniformă şi tunşi scurt –, şi prezenţa obligatorie la cursuri. Cristiana Mitici, studentă în anul II la Automatică şi Calculatoare, secţia Ingineria sistemelor, s-a definit ca fiind o persoană foarte vorbăreaţă; de aceea a început prima dialogul nostru: "În liceu am cochetat cu ideea de a veni la Academia Tehnică Militară, însă prin clasa a XII-a mi-am dat seama că nu am competenţele fizice necesare pentru a trece probele şi m-am orientat către Automatică, dar curiozitatea a rămas".

În vremea tinereţii mele se spunea că Politehnica nu este pentru fete. Însă timpurile s-au schimbat şi, în drumurile pe care le-am avut prin campus cu diferite ocazii, am constatat că prezenţa feminină este destul de bine conturată. Drumul Cristianei către Automatică a pornit de la clubul de robotică din liceu, motiv pentru care a mers mai departe... next level, ca să rămânem în domeniu. "Acesta a fost motivul pentru care am urmat Ingineria sistemelor – «Automatizări», cum mai este cunoscută secţia – şi nu m-am dus la Calculatoare". Partea de programare, recunoaşte Cristiana, este mult mai creativă iar rezultatele se văd imediat, în timp ce la Automatizări este foarte mult de învăţat până când ai prilejul să pui cunoştinţele în practică.

Cristiana Mitici: "Credeam că cei de-aici trebuie să lucreze în jur de 16 ore pe zi şi mai dorm vreo 4, iar restul le petrec afară, alergând"

Din cele spuse de Cristiana se pare că există unele similitudini cu Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare din Academia Tehnică Militară şi, în curând, aveam să aflu că sunt şi unele cursuri foarte asemănătoare. Dar surprinderea Cristianei a venit din cu totul altă direcţie. Pentru că nu a avut cunoştinţe sau rude care să fi avut contact cu armata, pentru ea, Academia Tehnică era "o negură totală". "Nu ştiam cât de multă pregătire fizică fac, nu ştiam cât de mult învaţă la cursurile lor şi nici dacă sunt diferite faţă de cursurile noastre. Însă când am fost la curs am constatat că, practic, materia este aceeaşi şi maniera de prezentare este aproape identică." A constatat, cu surprindere, că la cursuri se foloseşte proiectorul şi prezentările în Power Point şi nicidecum tabla, creta sau manualele pe care "să încercuiască şi să sublinieze". "Este chiar ca la noi, inclusiv prezentările pot fi luate acasă pentru studiu." Similitudinile, a constatat Cristiana, merg chiar mai departe: "Au aproape aceeaşi materie: Programarea calculatoarelor în anul I, ca şi noi, au Reţele de calculatoare în anul III, ca şi noi, plus alte materii paralele, mai puţin Topografia, care mi se pare destul de interesantă. Dar este digerabil. Credeam că cei de-aici trebuie să lucreze în jur de 16 ore pe zi şi mai dorm vreo 4, iar restul le petrec afară, alergând. Chiar au timp să facă atât şcoală ca lumea, cât şi parte de pregătire fizică".

I s-a părut puţin ciudat să-i vadă pe toţi îmbrăcaţi la fel, pentru că ţinuta civilă, în opinia ei, le oferă posibilitatea exprimării personalităţii prin felul în care se îmbracă fiecare. A remarcat şi că toţi studenţii sunt tunşi scurt, în timp ce unii băieţi, şi chiar profesori de la Automatică  pot purta plete. "Sunt mai multe fete decât mă aşteptam. Credeam că le este frică să intre pe un domeniu care se considera a fi numai pentru bărbaţi. Mi-a plăcut să văd că erau fete în fiecare grupă. De altfel, este un loc mult mai drăguţ decât mă aşteptam. Credeam c-am să văd un loc rece, cu oameni rigizi, mă aşteptam ca studenţii să nu vorbească prea mult între ei. Or la curs am văzut total altă atmosferă; erau fix ca noi: vorbeau, glumeau, îşi împrumutau cărţi şi caiete – nimic rigid".

Cum se vede Academia Tehnică Militară din interior

Pentru Luiza Plăcintaru însă, săptămâna de cursuri la Academia Tehnică Militară nu este o noutate, fiindcă a mai participat şi cu doi ani în urmă la un astfel de schimb de experienţă: "Şi pentru mine a fost impactul foarte mare atunci când am intrat la curs şi am văzut toţi oamenii îmbrăcaţi la fel. De asemenea, numărul mare al studenţilor prezenţi în clasă m-a impresionat, pentru că nu ştiam despre obligativitatea prezenţei la cursuri. La noi, prezenţa nu este obligatorie, dar sunt câteva cursuri unde sala este plină iar studenţii stau şi în picioare, precum «Bazele de date» sau «Programare», care fac parte dintre materiile mai importante. Practic, mergem la cursurile care ne ajută la ceea ce dorim să facem mai departe: reţele sau programare".

Cătălin Tabără a venit în Academia Tehnică Militară de la Colegiul Naţional "Ion C. Brătianu" din Piteşti, la îndemnul fratelui său mai mare, student deja la Bucureşti. "El mi-a povestit cum este viaţa de student militar, cât de mult se învaţă aici, ce activităţi sunt în afară de cursuri şi mi-am dat seama că nu este chiar atât de speriat precum se auzea din poveşti".

În anul doi de facultate a început să înveţe despre circuitele integrate: "Am început să lucrăm pe plăcuţe albino şi efectiv să programăm circuite. Am trecut de partea teoretică, pe calculator şi pe hârtie. Acum facem şi câte ceva practic, să vedem ce se întâmplă când legăm două circuite diferit, când avem o poartă logică...". Este  încă la început, dar deja au făcut câteva decodificatoare (chiar dacă sunt destul de simple), prin care se afişează mesaje în funcţie de input-ul dat de studenţi.

Deocamdată nu a avut ocazia să participe la cursuri în Facultatea de Automatică şi Calculatoare, însă are posibilitatea să se întâlnească în Bucureşti cu colegi din liceu, cu care a discutat destul ca să-şi facă o părere despre cum se învaţă acolo. Diferenţe majore între cele două facultăţi nu sunt, dar spune că-i place mai mult Academia Tehnică Militară: "În liceu eram o persoană foarte dezorganizată, iar programul din Academie m-a ajutat să mă mai «adun». Am reuşit să mă organizez mai bine: acum am timp şi pentru învăţat, şi pentru relaxare. Totul este să nu te risipeşti."

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Poza de grup cu promoţia de ingineri militari „Regele Ferdinand - 150"
Publicat pe 23.07.2015
Joi, 23 iulie, pe platoul Academiei Tehnice Militare a avut loc ceremonia de absolvire a promoţiei de ingineri militari "Regele Ferdinand – 150"...

Comentarii