PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
La o căutare în Google cu "Sabina Calisevici", primele 40 de ştiri sunt exclusiv despre eleva din Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" al cărei rezultat la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Beijing a adus-o în prim-planul presei locale, centrale şi, bineînţeles, militare.
O ştire din publicaţia "Monitorul de Suceava" apărută pe 19 aprilie 2013 anunţa sec: "La Olimpiada Naţională de Geografie, Claudiu Onofrei (clasa a XII-a) de la Colegiul Militar «Ştefan cel Mare» Câmpulung Moldovenesc a obţinut premiul I. Elevul a fost pregătit de prof. Radu Ciumaşu. Maria Sabina Calisevici (clasa a VIII-a) de la Şcoala Gimnazială «Petru Muşat» Siret şi-a adjudecat o menţiune, aceasta fiind coordonată de prof. Dumitru Băncescu. Cinci elevi au reprezentat judeţul [Suceava] la această competiţie care a avut loc la Târgu Jiu, judeţul Gorj."
Cine şi-ar fi închipuit că, peste numai trei ani, Sabina Calisevici urma să reprezinte România la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Beijing şi, mai mult, să se întoarcă de-acolo cu Aurul? Probabil că nici măcar actualul ei profesor de geografie, Radu Ciumaşu.
"Cred că Sabina este şi o şansă pe care am avut-o – spunea profesorul Ciumaşu către sfârşitul anului şcolar trecut. Este o elevă apropiată de «stilul vechi»: ştie să înveţe singură, te întreabă exact ce trebuie să facă şi cum să se ghideze, este muncitoare şi deşteaptă... Da, cred că am avut noroc cu ea!".
La naţionala de la Târgu Jiu, Sabina a fost impresionată de relaţia profesor-elev pe care a văzut-o între cei doi olimpici militari (un elev din clasa a XII-a şi o elevă din clasa a IX-a) şi profesorul îndrumător, Radu Ciumaşu. "Mi-a plăcut de ea din prima: era matură pentru clasa a VIII-a, echilibrată şi hotărâtă – îşi aminteşte profesorul Ciumaşu. Mi-am spus atunci că mi-ar plăcea să am o asemenea elevă. Dar cred că mai mult elevii mei, şi în special Claudiu Onofrei, au determinat-o să vină în liceul nostru". La trei zile de la întoarcerea acasă, l-a sunat pe profesorul Ciumaşu ca să întrebe ce trebuie să facă pentru a se înscrie la examenul de admitere... şi aşa a ajuns elev militar în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare".
Sabina Calisevici spune că dacă am întreba pe oricine din colegiu ce cuvânt o defineşte, răspunsul ar fi, invariabil, "Geografie". "Geografia mă ajută cumva să înţeleg lumea din jurul meu şi să o văd altfel – explică Sabina. De aici a pornit pasiunea mea pentru geografie, încă de când eram mică. Cât am fost la ţară eram întotdeauna înconjurată de natură, m-am plimbat pe dealuri... Când am ajuns în clasa a VIII-a şi am abordat geografia un pic mai serios şi domnul profesor pe care l-am avut în gimnazială mi-a propus să mă duc la olimpiadă, mi-am dat seama că pot înţelege mai bine tot ceea ce am văzut până atunci."
Ajunsă la Câmpulung, a rămas fidelă acestei discipline. "Un elev bun este «vânat» şi disputat de mai mulţi profesori încă din clasa a IX-a – spune profesorul Ciumaşu. În gimnaziu mai participase şi la olimpiada de limba română. Această pasiune a sa este un atu faţă de ceilalţi concurenţi, pentru că se exprimă mult mai lejer în scris." Profesorul Ciumaşu spune că multora dintre elevi le este greu să se exprime în propoziţii, din lipsa lecturii. "Ei, de mici, sunt cu tableta în mână sau în faţa calculatorului, au ajus să gândească în imagini şi nu-şi mai exersează vocabularul. Pentru că în Facebook transmiţi, cu preponderenţă, imagini iar textele sunt lapidare. Când vin în liceu, înţeleg foarte bine, pentru că le desenez o imagine pe tablă, dar nu se pot exprima în cuvinte. Sabina ştie să se exprime lejer şi în cuvinte iar acesta este un aspect care face diferenţa."
Subiectele care se dau la olimpiade au evoluat în ultimul timp. "Acum sunt mai puţin reporoductive faţă de cum erau cele din anii trecuţi. Sunt imagini care trebuie interpretate. Este ca o aplicaţie a teoriei plecând de la o imagine sau de la o problemă. Nu mai este reprodcerea unei clasificări sau a unei lecţii aşa cum este prezentată în manual. Este mai plăcut. Am impresia că participările noastre la olimpiadele internaţionale au influenţat şi modul de a concepe subiectele pentru judeţene şi naţionale."
Pentru un olimpic, aşa cum este Sabina Calisevici, geografia se vede altfel. "Înseamnă observaţii în teren, unde să aplici teoria învăţată la clasă. Pentru că altfel, n-ar avea sens să înveţi nişte noţiuni teoretice pe care nu poţi să le aplici în realitate. Spre exemplu noţiunile de geomorfologie, care se referă la cele mai mici forme de relief. Degeaba înveţi nişte dimensiuni şi caracteristici dacă atunci când priveşti afară, pe fereastră, nu faci imediat conexiunea." Subiectele la olimpiade sunt în concordanţă cu anii de studiu. În clasa a XI-a de studiază geografia de mediu iar subiectele au constat în probleme de poluare, de încălzire globală, şi medii geografice – de la mediul urban până la cel montan. "Sunt probleme pe care le avem în programa şcolară, conform anului de studiu, însă noi le aprofundăm la cercul de geografie. Studiem din manuale iar internetul este, de asemenea, o sursă bună de informare dacă ştii exact ce să cauţi. Pentru că dacă încerci să te orientezi tu, după programa anului de studiu la care participi, este o cantitate mult prea mare de informaţie şi trebuie să ai pe cineva avizat care să te ajute să selectezi. Altfel, dacă te apuci singur de învăţat, te pierzi şi nu înveţi nimic concret. Dar în pregătirea concretă tot cartea este baza."
Profesorul Ciumaşu a fost încântat când a aflat că Sabina a trecut de selecţia pentru olimpiada internaţională de la Beijing. Cu toate că acolo, după cum explica, nu ajunge neapărat cel care ştie mai multă geografie ci acela care ştie multă geografie şi, în acelaşi timp, stăpâneşte foarte bine şi limba engleză. "Eram destul de emoţionat, pentru că selecţia pentru olimpiada internaţională se face în limba engleză, unde eu nu pot controla lucrurile ca profesor. Eu pot s-o învăţ doar geografie, cu engleza trebuie să se descurce singură. Anul acesta nu doream neapărat internaţionala pentru că un premiu întâi la naţională implică mult mai multe cunoştinţe de geografie decât calificarea la faza internaţională. Dar, bineînţeles, a merge la Beijing este un prestigiu de care nu se bucură orice olimpic. Este, deci, o realizare."
Sabina a simţit pe pielea sa ce înseamnă limba engleză în a face pasul mai departe, către olimpiada internaţională. "Din gimnaziu n-am venit cu o pregătire foarte bună în această privinţă. În clasa a IX-a am luat locul I la olimpiadă şi am văzut că nu pot merge mai departe fiindcă engleza scârţâia. Atunci am început, cu ajutorul doamnei profesoare Dana Drehluţ, dar şi pe cont propriu, să-mi îmbunătăţesc nivelul."
La Beijing, Sabina şi-a depăşit propriile aşteptări: a venit cu medalia de aur, în condiţiile în care ea aspira cel mult la argint. Nu ştia cât de pregătiţi erau ceilalţi concurenţi, se baza doar pe puterile sale. Pe 21 august a venit confirmarea Aurului, pentru că la olimpiada internaţională nu se comunică rezultatele intermediare. Sabinei i-a venit să plângă de emoţie. Profesorul Radu Ciumaşu compara drumul Sabinei cu eforturile unui alpinist: începi cu munţi mai mici şi, în final, ajungi să cucereşti Everestul.
Cea de a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie s-a desfăşurat în perioada 16-22 august şi au participat elevi din 29 de state. Ei au susţinut trei probe – un test scris, un test multimedia şi un exerciţiu pe teren care s-a finalizat cu o reprezentare cartografică şi o analiză geografică. Proba scrisă a fost structurată pe şase teme pe baza cărora sunt formulate întrebări şi exerciţii, timpul de rezolvare a acestora fiind de trei ore.
Dacă în Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" sinonimul pentru geografie era Sabina, acum ea a devenit un reper pentru toţi elevii. Recunoaşterea succesului său s-a materializat prin acordarea gradului de elev plutonier-adjutant, apoi, împreună cu profesorul Radu Ciumaşu, au fost premiaţi şi li s-a acordat Diploma de excelenţă de către şeful Statului Major al Forţelor Terestre. La nivel local, Sabina este cetăţean de onoare al localităţii natale, Siret, şi al localităţii Câmpulung Moldovenesc, două localităţi pe care le-a pus pe harta mondială a performanţei.
Comentarii