PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Vineri, 16 iunie, la Câmpulung Moldovenesc a avut loc festivitatea de închidere a anului de învăţământ 2016-2017 şi de absolvire a promoţiei „Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz - 100”.
Adevărul cronologic ne obligă să amintim că, aşa cum este obiceiul, această festivitate este legată şi precedată de ultimul apel de seară al absolvenţilor, o activitate caracterizată de solemnitate şi disciplină militară, dar mai ales de foarte multă emoţie, atât din partea elevilor, cât şi din partea profesorilor şi comandanţilor lor şi, nu în ultimul rând, a părinţilor.
Deşi vor mai fi împreună încă o perioadă, cel puţin până vor trece de examenul de Bacalaureat, proaspeţii absolvenţi au conştiinţa faptului că nu se vor mai reîntâlni în aceeaşi formulă şi că se încheie o etapă importantă a vieţii lor. De aceea, emoţiile sunt foarte mari, iar acest ultim apel de seară este momentul când preaplinul acestora se revarsă în cel mai generos şi deschis mod posibil. Tristeţea şi bucuria merg mână în mână în aceste momente, şi nici elevii de ani mai mici nu sunt scutiţi de aceste trăiri (ba chiar nici comandantul companiei, maiorul Dan Sanda). Prieteniile legate în aceşti ani vor dura poate întreaga viaţă şi, indiferent de cum se vor mai intersecta drumurile lor, cei care încheie în aceste zile ciclul liceal de învăţământ ştiu că nu vor mai regăsi aceeaşi camaraderie şi sentiment al coeziunii pe care le-au trăit ca elevi ai colegiului militar. De aici şi nevoia lor de afirmare a identităţii fiecărei clase, de manifestare separată dar totuşi unitară, la nivelul promoţiei, în cadrul euforiei generale după terminarea ultimului lor apel.
Ajungând acum la festivitatea de închidere a anului de învăţământ, amintim aici prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, a foştilor comandanţi, profesori sau cadre ale colegiului militar câmpulungean, precum şi a altor ofiţeri, reprezentanţi ai diferitelor structuri ale armatei, legaţi sufleteşte de această instituţie militară. Nu uităm să menţionăm mulţimea de părinţi, rude şi prieteni ai elevilor, sosiţi din mai toate colţurile ţării la acest eveniment.
Deşi destul de standardizate, momentele din cadrul acestei festivităţi au an de an actori diferiţi, astfel încât încărcătura lor emoţională este mereu împrospătată, este vie, aproape palpabilă.
Prezentarea situaţiei şcolare şi premierea pe clase de către profesorii diriginţi au scos în faţa colegiului pe cei mai merituoşi elevi, care au fost felicitaţi, fiecare în parte, de către şeful Statului Major al Forţelor Terestre şi de către comandantul colegiului, colonel Teofil Ispas.
Un alt moment din cadrul activităţii de azi l-a constituit atribuirea titlului „Căpitan Erou Aurel Vasilescu” clasei a XI-a C, al cărei diriginte este profesoara Mariana Timofte.
De asemenea, au fost înaintaţi în grad şi numiţi în funcţii onorifice viitorii gradaţi ai colegiului.
Statul Major General, Statul Major al Forţelor Terestre, Fundaţia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” şi Asociaţia de caritate din Armata României „Camarazii” au premiat, pentru rezultate deosebite, pe eleva plutonier-major Sabina Calisevici, pe elevul sergent Bogdan Daniliuc şi pe profesorul Radu Ciumaşu.
Comandantul colegiului a citit apoi numele absolvenţilor promoţiei „Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz - 100”, iar reprezentanţii acestora au predat cheia colegiului, simbol al continuităţii tradiţiilor şi valorii generaţiilor de elevi, reprezentanţilor elevilor claselor a XI-a.
Un alt moment de suflet a fost şi mesajul personalului colegiului adresat absolvenţilor acestei promoţii, citit de către profesor Monica Buculei, în care perioada celor patru ani de liceu a fost caracterizată ca una marcată de transformări, de acumulări, „un drum al cunoaşterii şi al autocunoaşterii”.
În mesajul şefului Statului Major General s-a evocat momentul de glorie al Armatei României din timpul Războiului de Reîntregire Naţională, respectiv luptele aprige din vara anului 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, cele care şi dau numele actualei promoţii de absolvenţi. De asemenea, în mesaj se exprimă recunoştinţă pentru cei care formează viitoarele cadre ale armatei, profesori, instructori şi comandanţi.
Generalul-maior Marius Harabagiu şi-a exprimat emoţia de a trăi un astfel de moment, fiind şi dumnealui absolvent de liceu militar. Pe absolvenţii colegiului i-a îndemnat să păşească „cu mare încredere către viitor”, amintind parcursul recent al generaţiilor anterioare de absolvenţi, cei care au participat în misiunile NATO sau ONU din diferite zone de conflict sau teatre de operaţii de pe glob şi ale căror realizări, generaţia de mâine trebuie să le depăşească. În încheiere, au fost aduse noi mulţumiri cadrelor didactice şi militare care formează „în această prestigioasă instituţie de învăţământ”, „liderii de mâine ai Armatei României şi ai forţelor terestre”, dar şi părinţilor, cei care au avut încredere în capacitatea instituţiei militare de a forma caracterul copiilor lor.
Comandantul colegiului, colonelul Teofil Ispas, a făcut o prezentare a rezultatelor obţinute de elevii acestei instituţii în ultimul an de învăţământ, amintind rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele sau concursurile şcolare (între care menţionăm premiul I la faza pe ţară şi o nouă calificare la faza internaţională a Olimpiadei de Geografie pentru Sabina Calisevici, dar şi premiul special la faza pe ţară şi calificare la faza de baraj a Olimpiadei de Geografie pentru Bogdan Daniliuc, premiul I la Concursul interjudeţean de informatică "Memorial Ştefan Dârţu”, obţinut de George Hariga, precum şi locul I obţinut de lotul sportiv al colegiului la Olimpiada de vară a sportului militar liceal).
La finalul festivităţii, cadrele militare şi elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au defilat în faţa invitaţilor, demonstrând cât de frumoasă este haina militară purtată cu mândrie în pas cadenţat, în ritmul muzicii militare a garnizoanei Bistriţa.
Comentarii