ADMITEREA ÎN COLEGIUL NAŢIONAL MILITAR „ŞTEFAN CEL MARE”

Elena JORA
Publicat pe 04.07.2017

 

Luni, 3 iulie, la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-a desfăşurat ultima etapă a admiterii.

Candidaţii admişi la proba eliminatorie, deja desfăşurată la sfârşitul lunii mai, au fost ierarhizaţi potrivit mediilor finale de admitere (50% nota de la testul eliminatoriu şi 50% media de admitere). În această etapă a admiterii, 287 de candidaţi au concurat pentru cele 120 de locuri aprobate, comune pentru fete şi băieţi, la final urmând ca 63 de băieţi şi 57 de fete să îmbrace din toamnă uniforma de licean militar. Media cea mai mare a fost obţinută de Marius Cătălin Mariş, din judeţul Maramureş. Linia de demarcaţie între admişi şi neadmişi s-a trasat sub media 8,75.

***

Colegiile militare, ca de altfel toate liceele/colegiile cu profil pedagogic, muzică, artă, coregrafie, teologic sau sportiv, se înscriu în filiera vocaţională. Pentru admiterea în asemenea instituţii, candidaţii trebuie să susţină probe de aptitudini, al căror conţinut diferă în funcţie de profilul instituţiei şcolare.

În acest context, pentru profilul militar, admiterea într-o instituţie de învăţământ preuniversitar – colegiile militare - presupune parcurgerea mai multor etape.

În prima etapă (recrutarea), elevii din clasele a VIII-a trebuie să se prezinte la Biroul (Oficiul) de Informare-Recrutare, din oraşul reşedinţă al judeţului de domiciliu, pentru întocmirea dosarului de candidat.

Selecţia, conform unei programări prealabile, se desfăşoară la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc. Probele constau în  testare psihologică (teste de inteligenţă şi chestionare de personalitate), testarea aptitudinilor fizice (parcurgerea unui traseu utilitar-aplicativ şi alergarea de rezistenţă) şi interviul final de orientare şi evaluare.

Admiterea în colegiul militar are două etape: prima, eliminatorie, de verificare a cunoştinţelor, şi a doua, de ierarhizare a candidaţilor care au fost declaraţi „admis” la testul de evaluare,  potrivit mediilor finale de admitere.

În cadrul probei eliminatorii, candidaţii trebuie să răspundă la un test-grilă, comun pentru disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică, cu durata de trei ore. Sunt declaraţi admişi elevii care obţin cel puţin nota 6,00. Nota de la test are o pondere de 50% în media finală de admitere. Această testare se desfăşoară înaintea organizării admiterii în liceele civile, pentru a da posibilitatea celor care au fost respinşi să se orienteze spre o altă instituţie de învăţământ.

În etapa a II-a se face ierarhizarea candidaţilor admişi la proba eliminatorie, potrivit mediilor finale de admitere (50% nota de la testul eliminatoriu şi 50% media de admitere, calculată conform precizărilor Ministerului Educaţiei Naţionale).

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, ediţia a X-a
Publicat pe 04.07.2017
Începând cu luna iunie, elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, ediţia a X-a...
Absolvenţi cu care ne mândrim
Publicat pe 06.07.2017
În ultimii 20 de ani, un număr mare dintre absolvenţii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au reuşit să-şi continue studiile în academii...

Comentarii