Absolvenţi cu care ne mândrim

Elena JORA
Publicat pe 06.07.2017

Absolvenţi cu care ne mândrim

În ultimii 20 de ani, un număr mare dintre absolvenţii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au reuşit să-şi continue studiile în academii ale statelor NATO.

În lista acestora se înscriu acum şi doi absolvenţi din promoţia 2016, Cristian Hanciuc şi Mihai Hanganu, care au fost admişi la United States Air Force Military Academy, Colorado Springs.

În aceeaşi academie au fost studenţii Adrian Aionesei, din promoţia 2013 şi Andrei Măcărescu, din promoţia 2005. Într-un interviu acordat revistei „Muşatinii”, Andrei Măcărescu mărturiseşte că „dacă de o mie de ori i s-ar oferi posibilitatea unei întoarceri în timp, tot de atâtea ori ar alege colegiul militar din Câmpulung.

În anul 2002, două dintre cele trei locuri repartizate României pentru academiile militare din Grecia au fost ocupate de absolvenţii câmpulungeni: Bogdan Ionescu, la Academia Forţelor Terestre „Evelpidon” şi Ciprian-Gabriel Andruseac, la Academia Forţelor Aeriene „Ikaron”. Ciprian Andruseac a fost primul străin care a devenit şef de clasă, locţiitor  al comandantului de companie şi a reuşit să fie în Garda Drapelului în Academia Forţelor Aeriene din Grecia. Vorbind despre calitatea pregătirii primite în liceu, Ciprian spune: „Liceul militar a constituit un pas foarte important în pregătirea mea, deoarece fără el nu aş fi ajuns unde sunt şi în mod sigur, nu aş fi avut posibilitatea de a urma Academia de Aviaţie în Grecia”.

Situaţia s-a repetat şi în 2003, când cele două locuri repartizate României pentru academiile militare din Grecia au fost ocupate de absolvenţii câmpulungeni George Ticiu şi Andrei Criste. Din aceeaşi promoţie, Sebastian Turcu a fost admis la West Point în SUA, unde cu câţiva ani în urmă s-a pregătit şi George Cernat, din promoţia 1996.

L’École Spéciale Militaire de Saint-Cyr este o altă instituţie de renume în care au fost admişi absolvenţii Colegiului Naţional Militar Liceal „Ştefan cel Mare”. Îi regăsim aici pe Florin  Luca, din promoţia 1996, sau pe Dan  Cucu, din promoţia 1993.

Lista absolvenţilor Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” licenţiaţi în ştiinţe militare în instituţii de învăţământ din alte ţări este mai mare. În toate cazurile însă, pregătirea continuă şi responsabilă, începută încă din primii ani de liceu, a constituit premisa unor cariere de succes. Pentru liceenii militari câmpulungeni aceste rezultate reprezintă un exemplu şi constituie modele în alegerile pe care trebuie să le facă pentru viitoarea lor carieră militară.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, ediţia a X-a
Publicat pe 04.07.2017
Începând cu luna iunie, elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, ediţia a X-a...
La Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, festivitatea deschiderii anului şcolar 2017-2018 a fost prezidată de generalul de brigadă Ovidiu Pop...

Comentarii