Esenţe în cadenţă

Pornind de la realitatea că un absolvent de colegiu militar, viitor ofiţer în Armata României trebuie să se adapteze la situaţii de comunicare dintre cele mai variate, în colegiu a luat fiinţă clubul de lectură ESENŢE ÎN CADENŢĂ.

Acesta este coordonat de doamnele profesor Irina Floştoiu (limba şi literatura română) şi Andreea Ziegler (engleză).

Activitatea se va concretiza şi într-un parteneriat interjudeţean între cele patru colegii naţionale militare, numit simbolic REVERBERAŢII ÎN CADENŢĂ,  a cărui desfăşurare poate fi urmărită, pas cu pas, prin intermediul site-ului esente-in-cadenta.site123.me

„Scopul acestui proiect este de a-i apropia mai mult pe elevi de mijloacele expresivităţii unui text literar, realizându-se atât formarea unor deprinderi coerente de înţelegere a operei literare la un nivel superior, cât şi învăţarea conştientă şi activă din partea viitorilor ofiţeri, a anumitor strategii care să-i ajute în conturarea unei personalităţi armonioase” - ne-a mărturisit doamna profesor Irina Floştoiu.

Redăm, în continuare, primele impresii ale cititorilor cantemirişti:

„Ceea ce m-a impresionat la prima şedinţă a clubului de lectură este căldura cu care am fost întâmpinaţi, precum şi libertatea cuvântului pe care am primit-o. M-au surprins plăcut propunerile doamnei profesor referitoare la acţiunile pe care urmează să le desfăşurăm împreună”.  (Lavinia Alecu)

„La clubul de lectură de la Breaza ne putem manifesta, exprima în felul nostru de a fi. Aici, oricine poate fi orice îşi doreşte, prin puterea imaginaţiei. Aici, depăşim clişeele cotidianului, iar cititul devine o necesitate vitală. În acest grup, orice carte este acceptată, căci dintr-o carte bună poţi învăţa ce să faci, cum să gândeşti în anumite situaţii, iar dintr-o carte mai puţin bună poţi învăţa ce să nu faci.  Aici la Breaza, clubul de lectură îţi poate aduce lumină într-o zi mohorâtă, un strop de alb peste o paletă de negru, o notă înaltă într-un şir de note joase. În timp ce alţii dorm şi visează la idealurile lor, aici stăm treji şi le aducem la realitate. O carte este exact ca un trifoi cu patru foi, e greu de găsit, însă eşti norocos când îl ai”. (Graţian Răducanu)                                                                                                                

„Pot spune despre prima şedinţă a cercului de lectură că s-a ridicat la aşteptările pe care le aveam, s-a prezentat ca o ieşire din  cotidian şi ca o eliberare de la şablonul impus de societate. Ce m-a impresionat în mod special a fost lejeritatea din atmosferă şi  respectarea, fără excepţie, a   regulii   nescrise   pe   care, de    fapt,  o  ştiam  cu  toţii:  <Oricine are dreptul la liberă exprimare!>. La bază, cercul de lectură este un cerc de prieteni care citesc, şi abia apoi este un grup oficial şi avizat, în care se desfăşoară acţiuni monitorizate de un cadru didactic”. (Alexandru Stoiculescu)

„Ideea de a înfiinţa un club de lectură a fost pentru elevii din colegiul nostru o gură de aer. Prima şedinţă a fost ca o terapie pentru suflet. Este minunat cum, pentru câteva minute, ne îndepărtăm de rutina noastră zilnică şi insuflăm aceeaşi stare de bine, creată prin simpla citire a unor cuvinte. O simplă carte poate simboliza o adevărată poartă către o lume a nemuririi, lumea minunată a lecturii, unde poţi realiza imposibilul. În clubul de lectură ideile noastre se întrepătrund, existând libertatea de a ne exprima şi de a ne bucura de atmosfera liniştitoare şi plină de armonie”. (Bianca Lupşă)

„O întâlnire de suflet  în cadrul activităţilor extracuriculare! Combină perfect atmosfera relaxată cu cea propice lărgirii orizontului literar, astfel rezultând o activitate perfectă pentru tânărul doritor de cunoaştere”.  (Andrei Ţînţăreanu)

„În clubul de lectură, spre deosebire de lucrul individual, gândurile noastre vor fi întreprinse sub aspectul unuia singur, ca urmare a unităţii şi omogenităţii”. (Denisa Sandu)

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Publicat pe 04.06.2020
La distanță unii de alții, dar atât de aproape, ne-am potrivit minutarul sentimentelor în emoțiile ce poartă un singur nume: Aniversarea a 108 ani de...
În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris...

Comentarii