Întâlnire cu oameni care au trăit istoria

În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris onoranta întâlnire cu două mari personalităţi militare: general de brigadă (r.) Gheorghe Răucea, veteran de război, şi general-maior (r.) Virgil Ristea, absolvent cantemirist, promoţia 1976, OAMENI excepţionali care au scris istorie în domeniile de activitate, unele deosebite, care cer pregătire la cel mai înalt nivel.

Domnul general de brigadă (r.) Gheorghe Răucea a parcurs drumul lung al carierei de ostaş şi medic militar, achitându-se exemplar de îndatoririle profesionale, dar a avut de înfruntat şi experienţa războiului, înrolându-se ca voluntar în Regimentul 30 Dorobanţi, astfel având parte de câteva luni dure de front, din august 1944, până în mai 1945. În cuvântul rostit, domnia sa a redat clipe petrecute în cel de-al Doilea Război Mondial (1941-1945), perioada întoarcerii armelor puterilor Axei: 23 August 1944 – 25 Octombrie 1944.

Preşedintele A.N.V.R. filiala Prahova, domnul Gheorghe Răucea, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, la aproape 90 de ani, este ca o pagină vie de istorie. A luptat pe front şi s-a întors în ţară parcurgând pe jos mii de kilometri.

 A rămas, în toate ipostazele, fidel spiritului militar, ordinii şi disciplinei, dovedind că Armata este o şcoală de viaţă şi o sursă de bărbăţie şi patriotism.

 “Urez tuturor să le dea Dumnezeu să ajungă la anii mei, numai cu izbânzi şi fără suferinţele mele” - a scris domnul general de brigadă (r.) în Cartea de Onoare a instituţiei.

De cealaltă parte, cu o carieră impresionantă, domnul general-maior (r.) Virgil Ristea a plecat de pe băncile Liceului Militar în carlinga avioanelor supersonice şi din carlinga avionului la SHAPE, ca Reprezentant Naţional al SMG la Mons, Belgia. Domnia sa a oferit elevilor, cadrelor didactice şi militare informaţii despre activitatea deosebită pe care a desfăşurat-o, îndeplinind, în anumite perioade, atribuţiuni de şef al Forţelor Aeriene Române. A urcat în ierarhia militară, trecând prin toate funcţiile, până la cea de comandant.

Mii de ore de zbor cu avionul MIG 21/MIG 21 „Lancer”, sute de ore cu elicopterul IAR 330 şi alte sute de ore cu alte aeronave, inclusiv cu planorul, salturi cu paraşuta şi îndeplinirea unor funcţii în ţară şi străinătate - sunt reperele unui parcurs de succes.

“Toată carierea mea şi implicit întreaga mea viaţă are ca fundament educaţia primită în acest liceu” - a subliniat domnul general-maior (r. ) Virgil Ristea.

Pe parcursul întâlnirii, le-a oferit elevilor o serie de îndemnuri folositoare, demne de luat în seamă: “Dacă îţi faci treaba, eşti recunoscut pentru ceea ce faci”,  “Cei care se duc pe drumul drept, se duc unde trebuie” .

A fost o onoare şi o mândrie să-i avem în mijlocul nostru pe general de brigadă (r.) Gheorghe Răucea şi general-maior (r.) Virgil Ristea, modele pentru noi toţi.

Întâlnirea cu aceşti martori ai istoriei le-a oferit elevilor, cadrelor didactice şi militare şansa de a afla din sursă directă informaţii preţioase despre momente istorice importante, despre împrejurările care au determinat un anumit curs al evenimentelor.

Nu în ultimul rând, le mulţumim pentru gândurile deosebite adresate viitorilor ofiţeri ai Armatei României.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 09.10.2017
La începutul lunii octombrie, în cadrul cercului de lectură au fost diseminate informații cu privire la implementarea în școală a proiectului de...
Publicat pe 30.10.2017
La iniţiativa Casei Corpului Didactic, în 26 octombrie, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a desfăşurat proiectul educativ „...

Comentarii