Spiritul muşatin, la aniversare

Elena JORA
Publicat pe 27.11.2017

Formaţiile de dansuri pe scena Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare"

În fiecare an, la sfârşit de noiembrie, elevii de azi şi „de ieri” ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” sărbătoresc spiritul muşatin, născut acum 93 de ani la Cernăuţi şi care, din anul 1956, îşi împleteşte destinul cu cel al oraşului Câmpulung Moldovenesc.

O incursiune în istoria Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” ne poartă paşii la Cernăuţi, primul loc în care a funcţionat Liceul Militar „Ştefan cel Mare”- aşa cum se numea pe atunci - şi la actul său de naştere, consfinţit prin Înalt Decret Regal, semnat de Regele Ferdinand la 25 noiembrie 1924. Mai târziu, evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenţa liceului, determinând mutarea şi apoi desfiinţarea acestuia pentru o perioadă de opt ani.  La 1 septembrie 1953, liceul a renăscut la Câmpulung Moldovenesc, punctul terminus al itinerarului istorico-geografic, unde  va cunoaşte cea mai lungă şi stabilă perioadă a existenţei sale.

Astăzi, în faţa trecerii timpului, se înclină cu respect toţi cei care au păşit pe culoarele şcolii de la poalele muntelui Rarău ca elevi şi, deopotrivă, cei care şi-au lăsat amprenta în educarea şi formarea adolescenţilor militari. Spiritul muşatin dăinuie şi după terminarea studiilor liceale, absolvenţii promoţiilor anterioare găsind mereu timp să-şi exprime ataşamentul faţă de valorile promovate de colegiul militar câmpulungean.

La aniversarea a 93 de ani de la înfiinţare, în Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au organizat o serie de activităţi ce au marcat evenimentul. Între acestea, capul de afiş l-a ţinut sesiunea de referate şi comunicări ce a fructificat eforturile ştiinţifice de peste an ale elevilor, cadrelor didactice şi instructorilor militari. Temele abordate au reprezentat o călătorie interesantă prin vastul labirint al cunoaşterii, subiecte ca „Literatura de Nobel”, „Great Bands” sau „Metafizica chineză” evidenţiind preocupările diverse ale elevilor. De asemenea, lucrările „Oportunităţi educativ-militare” sau „Mâini de fier în mănuşi de catifea” au constituit încercări de a defini, explica şi înţelege aspecte diferite ale sistemului militar, din care fac parte şi adolescenţii câmpulungeni. De mare interes s-a bucurat prezenţa la lucrările sesiunii a căpitanului Ciprian Irinciuc, reprezentant al Asociaţiei Veteranilor „Invictus”.

Evenimentul marcant al aniversării l-a constituit vernisajul expoziţiei itinerante „Eroul necunoscut - simbol al eroismului naţional”, iniţiativă ce aparţine Muzeului Militar Naţional şi care a adus la Câmpulung Moldovenesc istoria în imagini a desemnării şi drumului parcurs de „Eroul Necunoscut”.

Într-un demers aniversar complet, formaţiile artistice şi membrii Cenaclului literar „George Florin Cozma” au pregătit un spectacol omagial de muzică, poezie şi dans.

La aniversarea a 93 de ani de existenţă, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare" celebrează cei peste 11.500 de absolvenţi şi realizările acestora obţinute în cariera militară, în cercetarea ştiinţifică, în viaţa socială, economică şi politică, pe tărâmul artelor, literaturii sau publicisticii. La ceas aniversar, se înregistrează sute de premii obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare, rezultate deosebite la examenul de Bacalaureat şi la concursurile de admitere, precum şi recunoaşterea meritului în promovarea şi dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin titlul de Şcoală Europeană. Toate acestea subliniază vocaţia continuă a elevilor câmpulungeni pentru performanţă, fascinaţia acestora pentru confruntările de înalt nivel şi calitatea desăvârşită a actului didactic şi educativ realizat de profesori şi instructorii militari.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Elevii claselor a XI-a de la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare",  în cadrul unei activităţi interactive numită “Get stronger for a stronger world”
Publicat pe 06.10.2016
În Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare", proiectul european Erasmus+ "Body Project" continuă şi în anul şcolar 2016-2017. În acest context,...
Elev Andrei Andriese și elev Teodora Țăran
Publicat pe 13.09.2019
De la cadet la elev de liceu militar a fost un sigur pas: admiterea! Printre "bobocii" Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung...

Comentarii