Reverberaţii în cadenţă, la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”

Într-un cadru plăcut, generat de lumea cărţilor, şi într-o atmosferă de basm, oferită de anotimpul hibernal, în sala de şedinţe a Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, patruzeci de elevi din cele patru colţuri ale ţării, pentru care lectura a devenit abilitate de viaţă, şi profesorii coordonatori de limba şi literatura română, respectiv limba engleză, au răspuns "Prezent!" la prima întâlnire din cadrul proiectului interjudeţean „Reverberaţii în cadenţă”.

În deschiderea evenimentului, directorul-adjunct, profesor dr. Aurel-Constantin Soare, le-a urat „Bun venit!” tuturor participanţilor în Cetatea lui Cantemir, dorindu-le ca întreaga activitate să fie una de creativitate maximă, de abundenţă de idei, de schimb de tinereţe. În final, domnul profesor a realizat o incursiune în istoria instituţiei, bogată în detalii, care le-a oferit invitaţilor date, fapte şi evenimente ce au conturat existenţa colegiului de la Breaza.

Gazdele întâlnirii din ultimul week-end al lunii februarie, doamnele profesor Irina Grecu şi Andreea Ziegler, au vorbit cu multă emoţie şi deschidere despre lectură. „Lectura este o călătorie, dar este în bună măsură şi un fel de cunoaştere şi de înţelegere a ceea ce suntem şi a ceea ce putem  fi!” - a explicat doamna Grecu. Le-a urat tinerilor inimoşi ca, la final, să se simtă mai bogaţi şi mai împliniţi sufleteşte prin intermediul acestor experienţe ce încurajează schimbul de idei, dialogul prin care diferite întrebări îşi găsesc răspuns şi, de asemenea, pot fi însuşite adevărate lecţii de viaţă din cărţile supuse dezbaterii, într-un spaţiu intim, confortabil.

La rândul lor, partenerii acestui minunat proiect, dascălii de la colegiile naţionale militare de la Alba Iulia, Craiova şi Câmpulung Moldovenesc, au mulţumit pentru invitaţie şi pentru primirea deosebită organizatorilor primei ediţii, considerând că experienţa inedită va fi una din care cu toţii vor avea de învăţat, vor aprofunda cunoştinţe şi trăiri, într-un club de lectură ce nu poate să reunească decât oameni frumoşi, asemeni celor care formează marea familie a LM-iştilor.

Prin expunerile lor, tinerii liceeni au accentuat beneficiul acestui proiect, în cadrul căruia au posibilitatea să se cunoască mai bine, să descopere noi perspective şi idei, să-şi îmbogăţească orizontul spiritual, luând din înţelepciunea altora.

Programul acţiunilor a cuprins şi vizitarea unor importante obiective culturale din Câmpina: muzeul memorial "Nicolae Grigorescu" şi castelul "Iulia Haşdeu".

Primul punct de întâlnire în lumea minunată a cărţilor a fost la Breaza, de unde impresiile, gândurile şi trăirile celor prezenţi vor fi redate într-un material ulterior. Activitatea proiectului poate fi urmărită, pas cu pas, prin intermediul site-ului esente-in-cadenta.site123.me

Scopul acestui proiect este de a-i apropia mai mult pe elevi de mijloacele expresivităţii unui text literar, realizându-se atât formarea unor deprinderi coerente de înţelegere a operei literare la un nivel superior, cât şi învăţarea conştientă şi activă, din partea viitorilor ofiţeri, a anumitor strategii, care să-i ajute în conturarea unei personalităţi armonioase.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 16.09.2019
Am cunoscut-o pe Rebeca în timpul liber, o tânără cantemiristă care mi-a vorbit cu o bucurie aparte despre părin ț ii ei ș i despre cei nouă fra ț i...

Comentarii