Profesor câmpulungean, premiat de preşedintele României

Elena JORA
Publicat pe 05.12.2018

Profesorul Radu-George Ciumaşu de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a primit vineri, 30 noiembrie 2018, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, cu însemn pentru civili.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a răsplătit meritele domnului profesor cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de deosebită apreciere pentru profesionalismul dovedit în îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Apărării Naţionale.

Domnul profesor Ciumaşu este din Iaşi, a absolvit Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi a urmat cursurile Şcolii Militare de Topografie din Sibiu, în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă, din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent. A urmat cursurile Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza” în  perioada 1990-1995 (înainte de acordul de la Bolognia, facultatea dura cinci ani). Pe parcursul anilor patru şi cinci, student fiind, a fost angajat în cadrul Departamentului de cartografie al facultăţii, pe post de desenator.

În iunie 1995, o delegaţie a Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc a mers la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi cu misiunea de a identifica, printre viitorii absolvenţi, patru profesori valabili: de limbă romană, limbă franceză, informatică şi geografie.  Astfel, renunţând la cariera lui ieşeană, Radu Ciumaşu devine profesor  al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit.  De aici vine, probabil, şi un plus de responsabilitate, altruism şi pasiune, care se observă în activitatea dumnealui de zi cu zi.

Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut, cu două premii judeţene şi o calificare la faza naţională, cu Sabin Ivan - clasa a IX-a. Aşa a început totul. Acest ritm a fost continuat, perfecţionat şi eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică. Practic, exceptând intervalul septembrie 2003 – martie 2004, tot timpul, în  băncile Colegiului Militar din Câmpulung a existat cel puţin un elev calificat la faza naţională a Olimpiadei de Geografie.  În total s-au adunat pâna acum 31 de calificări, dintre care şapte premii: Florin Acatrinei – locul II, clasa a IX-a în anul 2000; Marius  Bulaicon – premiul III, clasa a XII-a în anul 2007, Claudiu Onofrei –premiul I, clasa a XII-a în anul 2013, după care au urmat cele patru premii ale Sabinei. Participarea internaţională a fost anticipată încă din anul 2010, când Marius Lăcătuş a obţinut locul al şaselea în proba de baraj pentru lotul României, format după cum se ştie din patru elevi. Acelaşi loc şase l-a obţinut şi  Robet Ailiesei, în anul 2011.

Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiţia de suflet şi geografie a domnului profesor: premiul I, la mare distanţă faţă de ceilalţi competitori şi cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a - 2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a şi a XII-a şi, evident, aur la Olimpiada internaţională de la Beijing, în 2016 şi la Belgrad, în anul 2017.

În acest moment, în colegiu sunt doi elevi care s-au calificat în 2018 la faza naţională la disciplina geografie: Bogdan Daneliuc, menţiune la clasa a XI-a şi locul 12 în proba de baraj, şi Ioana Ţâmpau, menţiune la clasa a IX-a. În anul 2018 s-a alăturat membrilor Cercului de geografie Daria Balahura, care a venit în bagajul pentru colegiu cu o menţiune la faza pe ţară a disciplinei, în clasa a VIII-a.

Aşadar, povestea merge mai departe...

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Elev fruntaș Ștefan Onofrei
Publicat pe 04.06.2020
Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc s-au adaptat procesului de învățământ online cu ajutorul platformei...

Comentarii