O educație altfel - FLIPPED CLASSROOM!

După un an de pauză, Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir, şcoală ce a obţinut în anul 2018 pentru a treia oară consecutiv titlul de Şcoală Europeană, va  derula un nou proiect Erasmus+, operaţiunea KA1, mobilităţi cadre didactice, cu titlul Viitorul – învăţare continuă  (The Future – learning in progress), declarat câştigător de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Despre metoda FLIPPED CLASSROOM ne-a vorbit coordonatorul proiectului, profesor Corina Barbu: „Elevii din ziua de astăzi sunt diferiţi de generaţia părinţilor şi a bunicilor lor. Majoritatea acestora, mai ales în mediul urban, au deja ca rutină folosirea internetului şi a email-ului, a sms-urilor sau a reţelelor de socializare de tip Yahoo sau Facebook. Acest mod de comunicare se face simţit şi în modul lor de a învăţa”.

De asemenea, într-o intervenţie live, la Vocea Armatei, doamna Barbu a explicat: „Integrarea celor mai noi tendinţe în şcoală face parte din evoluţia naturală a învăţării şi oferă o soluţie firească la provocările moderne în ceea ce priveşte educaţia. Astfel, practica educaţională a fost completată cu metode moderne de predare-învăţare-evaluare, specifice societăţii informaţionale. Iar exemplul perfect este FLIPPED CLASSROOM, care este mai mult decât o metodă. Este o nouă filosofie didactică, a cărei implementare va genera schimbări majore.

Avantajele sunt multiple; aproape că nu există dezavantaje. Principalul lucru este libertatea pe care o oferă, elevii nemaifiind forţaţi să stea rigizi ore întregi, fără să vorbească sau să pună întrebări. Vor putea interacţiona cu profesorul, cu ceilalţi elevi, pot avea schimburi de idei, păreri, pot pune tot felul de întrebări şi, mai ales, pot experimenta. Profesorul nu mai este obligat să repete la nesfârşit aceleaşi lecţii la ore, ci are timp să discute cu fiecare grup sau elev în parte, are timp să se ocupe de elevii cu cerinţe educaţionale speciale, are timp să reia un experiment care nu a reuşit din prima. Îşi asumă rolul de tutore, este mereu disponibil, ceea ce permite elevilor să înveţe prin descoperire, să înţeleagă mai bine ceea ce au citit acasă. Nemaifiind o figură autoritară, profesorul poate observa mai bine care sunt nevoile de formare ale fiecărui elev, prin faptul că relaţiile de comunicare dintre elev-elev şi elev-profesor sunt deschise şi destinse. De aici şi rezultatele şcolare mult îmbunătăţite. Studii recente au dovedit că mutarea unei părţi a demersului didactic în mediul virtual, utilizarea e-learning împreună cu tehnologiile informaţiei şi comuncaţiilor oferă posibilitatea îmbunătăţirii semnificative a procesului educaţional. În prezent, e-learning-ul a devenit o alternativă viabilă la metodele de educaţie tradiţionale, astfel că a fost adoptat de multe unităţi de învăţământ.

Dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor din ultimii ani a condus la necesitatea existenţei unei platforme educaţionale în şcoală, care să acopere o paletă mai largă de activităţi educaţionale, atât şcolare cât şi extraşcolare, cu secţiuni dedicate elevilor, dar şi profesorilor. Punctul de plecare pentru dezvoltarea acestei platforme în Colegiul Naţional Militar  Dimitrie Cantemir  este experimentarea acestei noi metode. Pentru realizarea ei ne-am propus acest proiect, care va oferi profesorilor formarea iniţială în vederea schimbării întregii paradigme educaţionale la nivelul şcolii, prin adaptarea curriculum-ului naţional şi prin elaborarea resurselor necesare aplicării metodei FLIPPED CLASSROOM.

Pentru atingerea acestor obiective, în activităţile de formare vor fi implicaţi  profesori ce doresc să adapteze metodele clasice ce încep să nu mai aibă efectul scontat pentru elevi. Îşi doresc o schimbare, şi pentru acest scop vor frecventa cursuri de formare ce vizează implementarea metodei FLIPPED CLASSROOM, folosirea social media în sala de clasă, precum şi construirea şi utilizarea unei platforme de e-learning. Se vor întoarce în şcoală după experienţa europeană şi vor împărtăşi colegilor din competenţele pe care le-au dezvoltat. Vor organiza workshop-uri în care vor prezenta competenţele pe care le-au dobândit şi vor stabili targeturi şi termene pentru fiecare profesor şi disciplină, în vederea activizării în spaţiul virtual.

Combinarea resurselor virtuale cu metodele pedagogice tradiţionale reprezintă o schimbare de paradigmă cu implicaţii asupra cunoaşterii în societate; de aceea, disciplina pedagogică trebuie modificată în conformitate cu noul context în care trăim. Folosirea gadgeturilor în şcoală face parte din evoluţia naturală a învăţării, o soluţie eficientă şi necesară la provocările moderne adresate învăţării şi nevoilor elevilor. La sfârşitul perioadei de proiect, vom prezenta metoda şi intenţiile noastre de a construi o Resursă Educaţională Deschisă pentru toate colegiile militare, un proiect mai amplu de colaborare cu profesorii de diverse specialităţi din aceste instituţii, ceea ce va aduce plusvaloare învăţământului militar românesc”.

Mult succes!

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 09.10.2017
La începutul lunii octombrie, în cadrul cercului de lectură au fost diseminate informații cu privire la implementarea în școală a proiectului de...
În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris...
Publicat pe 30.10.2017
La iniţiativa Casei Corpului Didactic, în 26 octombrie, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a desfăşurat proiectul educativ „...

Comentarii