De la cadet, la elev de liceu militar

Georgiana LUPU
Publicat pe 13.09.2019

Elev Andrei Andriese și elev Teodora Țăran

De la cadet la elev de liceu militar a fost un sigur pas: admiterea! Printre "bobocii" Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc se numără și doi elevi de la Școala Gimnazială nr.3 din Suceava, care au participat anul trecut la proiectul „Săptămâna cadeţilor”. Elevul Andrei Andriese și eleva Teodora Andreea Țăran au fost colegi de clasă  și au reușit să își contureze alegerea liceului în urma experienței avute la instituția câmpulungeană.

Activitatea „Săptămâna cadeţilor” face parte din campania de promovare a Armatei României şi se realizează cu ajutorul schimburilor de experiență între instituţiile militare şi civile de învăţământ. Astfel,  elevii selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţiile civile de învăţământ sunt invitaţii elevilor militari, pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate într-o instituție militară de învățământ.

Întrebat despre experiența avută, Andrei a menționat: „În momentul în care am pășit pentru prima dată în curtea colegiului, am fost uimit de frumusețea și dimensiunea acestuia. La final, mi-am promis faptul că nu va fi ultima dată când voi vedea această instituție. Perioada de pregătire pentru admitere a fost dificilă, dar am avut ambiția necesară de a trece peste toate probele. Faptul că am avut oportunitatea să exersez traseul utilitar-aplicativ a reprezentat un avantaj”.

La rândul ei, Teodora ne-a declarat: „Experiența de cadet a fost una inedită, m-a impresionat disciplina și relația de respect dintre elevi și cadre. Elevele care ne-au îndrumat m-au făcut să îmi doresc foarte mult să ajung la acest liceu. Pot să afirm faptul că nu regret decizia luată, m-am acomodat cu programul încărcat și regulile acestei instituții. Cerințele nu sunt mari, trebuie doar să ni le asumăm, eu sunt motivată de faptul că voi avea cariera pe care mi-o doresc”.

Andrei și Teodora se află în colegiul câmpulungean de pe data de 5 septembrie. Alături de colegii lor, au început perioada de pregătire pentru deschiderea anului școlar. Comandantul de companie, locțiitorul acestuia și elevii gradați le-au explicat noțiunile elementare de instrucție. "Bobocii" au repetat salutul militar, descoperirea și acoperirea, așezarea în formație, alinierea, întoarcerile și pasul de defilare.  Toate aceste noțiuni fac parte din rutina zilnică a unui elev de colegiu militar.

Proiectul „Săptămâna cadeților” a fost organizat de Ministerul Apărării Naţionale în perioada octombrie-noiembrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, la nivelul colegiilor naţionale militare și şcolilor militare de maiştri militari şi subofiţeri.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Mădălina MORTU
ARTIZANII PERFORMANȚEI
Publicat pe: 28.04.2021
Afişări: 423

Premii pentru cantemiriști
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 264

Omul sfinţeşte locul
Publicat pe: 03.03.2021
Afişări: 812
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Educația online (2)
Publicat pe: 04.12.2020
Afişări: 563
Elev Stefan-Alexandru Dediu
Educația online (1)
Publicat pe: 24.11.2020
Afişări: 717
Elev Elena-Andreea Aoanei
Adaptare la noua realitate – învățământul online
Publicat pe: 20.11.2020
Afişări: 410

Citeşte şi:

Publicat pe 09.10.2017
La începutul lunii octombrie, în cadrul cercului de lectură au fost diseminate informații cu privire la implementarea în școală a proiectului de...

Comentarii