Ieri cadeţi, azi liceeni militari!

În urmă cu an, în cadrul proiectului „Săptămâna cadeţilor”, eveniment  organizat de Ministerul Apărării Naţionale cu prilejul zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României, şaisprezece elevi au avut posibilitatea să desfăşoare activităţi practice, interactive, menite să valorizeze aptitudinile şi curiozităţile legate de Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”. Trei dintre aceştia au reuşit să treacă de procesul de selecţie şi de concursul de admitere, astăzi fiind „boboci” militari: Carmen Dobroslav, Elena Roberta Popa şi Daniel Nicolae Băjan.

                                                                                             ***

"Respect, disciplină, educaţie. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care mă definesc, motiv pentru care am ales cariera militară. Îmi doream să ajung la liceul militar de când eram mică. Sora mea a fost şi ea elevă a acestui liceu şi de fiecare dată când o vizitam rămâneam uimită de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu. În clasa a VIII-a, când am primit invitația de a participa la Săptămâna cadeţilor, am acceptat fără ezitare. Am fost încântată de fiecare activitate la care am participat. Înviorarea, orele de curs cu elevii de clasa a IX-a, tragerea cu arma şi apelul de seară mi s-au părut cele mai interesante. După ce am văzut o mică parte din viaţa de elev militar, mi-am spus mie însămi: trebuie să fac tot ceea ce îmi stă în putință ca să ajung aici. Am fost încurajată, atât de familie, cât şi de prieteni, dar cel mai mult m-am ambiţionat singură. Îmi spuneam mereu că pot mai mult, chiar dacă uneori pregătirea pentru admitere nu a fost ușoară. Consider că sunt pregătită pentru începerea liceului, chiar dacă asta înseamnă multă muncă şi responsabilitate. Încă nu ştiu ce academie aş vrea să urmez, dar sunt nerăbdătoare să văd ce provocări mi se aştern şi ce limite îmi voi depăşi, astfel încât să profit de abilităţile dobândite în alegerea viitorului meu drum".  (elev Carmen Dobroslav)

                                                                                             ***

"Am ales cariera militară deoarece mi-am dorit să ies din cotidian, să nu fiu ca toți colegii mei. Am fost atras de uniforma pe care o au elevii liceului și de caracterul acestora. Ordinea și disciplina sunt cuvinte-cheie în viaţa elevului de liceu militar, iar asta m-a făcut să am o determinare și mai mare de a ajunge aici. Am început pregătirea pentru admitere cu câțiva ani înainte, iar roadele acesteia s-au văzut când am fost admis în colegiu. După terminarea liceului voi urma drumul academiei, apoi îmi voi îndeplini visul, să fiu component al Armatei Române".  (elev Daniel Nicolae Băjan)

                                                                                             ***

"Am început să mă gândesc la o carieră militară cam prin clasa a VII-a, când mama mi-a sugerat că ar fi bine să urmez acest drum. Chiar am fost încântată de propunerea ei şi apoi am început să mă interesez despre ce înseamnă a urma o astfel de carieră. Mi-am dat seama că ordinea şi disciplina mă reprezintă. De muncit, am muncit foarte mult. Ştiind că vreau să urmez o carieră militară mi-am imaginat încă de când a început anul școlar că va urma un drum plin de emoții, de suspans şi de greutăți. Acest lucru nu m-a descurajat să renunț la pasiunea mea, handbalul. În paralel cu școala, am jucat şi în Campionatul naţional de handbal feminin, la junioare. Calificându-ne mai departe, în turneul ,,Speranţa", campionatul s-a prelungit, iar ultimul meci, spre norocul meu, a fost pe 11 mai, cu o săptămână înainte de examenul pe care îl susțineam în liceul militar. Nu m-am gândit nicio clipă că pasiunea mea pentru handbal ar putea să îmi încurce drumul spre o carieră militară, ba din contră, acest lucru m-a facut să mă autodepăşesc. Încă nu m-am gândit ce academie voi urma, dar un lucru este sigur: voi învăţa şi îmi voi da silința ca să fiu printre cei mai buni elevi ai liceului". (elev Elena Roberta Popa)

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 06.10.2017
Pornind de la realitatea că un absolvent de colegiu militar, viitor ofiţer în Armata României trebuie să se adapteze la situaţii de comunicare dintre...
Publicat pe 16.09.2019
Am cunoscut-o pe Rebeca în timpul liber, o tânără cantemiristă care mi-a vorbit cu o bucurie aparte despre părin ț ii ei ș i despre cei nouă fra ț i...

Comentarii