Experienţă internaţională pentru elevii cantemirişti

Cinci elevi cantemirişti au avut parte de un program foarte încărcat şi, totodată, solicitant, în vederea dobândirii de noi cunoştinţe şi experienţe despre supravieţuire, trasul cu arma şi aruncatul grenadei, necesare participării la prima lor misiune internaţională, Central Uniformed Classed Rally, organizată de Departamentul de educaţie, Departamentul de cultură şi tradiţii, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în cooperare cu Statul Major al Forţelor Armate poloneze.

În cadrul acestui eveniment, desfăşurat în perioada 21-29 septembrie, a avut loc un turneu în vederea selecţiei celei mai bune clase de elevi militari din Polonia. De asemenea, cursurile şi antrenamentele specifice au făcut parte din cadrul activităţilor educaţionale.

Pregătirea riguroasă, realizată sub comanda maiorului Claudiu-Dumitru Ţonoiu, i-a ajutat pe elevii militari: fruntaş Ingrid Vârlan, fruntaş Marius Vlad Popa, caporal Andra Elena Adina Zainea, caporal Rareş-Andrei Păuna și caporal Mihăiţă Nicuşor Neagu să facă faţă cu succes şi să lucreze într-un mediu multinaţional, răspunzând provocărilor date de probele concursului şi antrenamentele desfăşurate alături de colegi din ţări aliate.

Atât la tragerea cu puşca și cu pistolul, cât şi la aruncarea grenadelor, elevii Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” au dat dovadă de stăpânire de sine şi pregătire deosebită, punctajele lor fiind notabile.

În cadrul traseului aplicativ, toţi liceenii cantemirişti au terminat cursa fără probleme, reuşind să alerge pe distanţa de 8 km, timpul fiind foarte bun, şi să îndeplinească toate cele cinci sarcini: cărarea unei lăzi de muniţie, evacuarea unui rănit, tragere, aruncarea grenadei şi împingerea unui vehicul de teren.

Pe termen lung, această experienţă va conduce nu numai la o mai bună înţelegere a carierei alese, ci şi la motivarea participanţilor de a studia limbi străine.

De acolo, din Polonia, maiorul Claudiu-Dumitru Ţonoiu, dar şi elevii ne-au împărtăşit din experienţa lor:

“Pe timpul desfășurării concursului, elevii au desfășurat activități variate: tehnici de mascare, supraviețuire, autoapărare și deplasare în câmpul tactic, în cadrul acestora reuşind să formeze o echipă demnă de orice comandant” - a transmis maiorul Ţonoiu.

                                                                                                           ***

“Deși nu credeam că cea de a cincea ediție a Uniformed Classes Rally poate fi așa intensă, pot spune că a fost o experienţă onorabilă. În fiecare zi, am vizitat locuri noi: Wrocław, Bolesławiec, provinciile Lubusz și Zagan, dar am cunoscut şi diferite tehnici din armata poloneză. Am îmbinat instrucția cu sportul și distracția cu disciplina. Am învățat ce înseamnă spiritul de echipă, care ne-a ajutat să finalizăm o cursă de 8 km. Pot spune că a fost unul dintre cele mai inedite evenimente din viața mea, deoarece aici mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat instrucția, armata, și m-am simțit mândră știind că am reprezentat România, alături de colegii mei. Mi-aş dori să am mai multe ocazii de acest fel, astfel încât să pot asimila de fiecare dată cât mai multe informații despre cultură, spiritualitate, cât și despre alte moduri de viață” -  a punctat elev caporal Andra Elena Adina Zainea.

                                                                                                            ***

“Participarea la cea de a cincea ediţie a Uniformed Classes Rally din Zagan - Polonia, alături de colegi din toate liceele militare, a însemnat o mare şansă, onoare şi, în egală măsură, o mare provocare.

În aceste zile, petrecute în baza militară din Zagan, am realizat, mai clar ca niciodată, cât de important este spiritul de echipă în realizarea obiectivelor competiţiei. Susţinerea reciprocă ne-a motivat să finalizăm toţi cursa de orientare pe o distanţă de 8 km prin pădure, împreună cu alte cinci obiective ale cursei (de la transportarea unor răniţi, până la împingerea unui vehicul off road, făcând această distanţă să pară un target uşor de atins). Am reuşit să ne îmbunătăţim tehnica şi să învăţăm să tragem cu o armă pneumatică, să aruncăm cu grenada, să realizăm o linie de telecomunicaţii, dar şi tehnicile de autoapărare şi supravieţuire (S.E.R.E.), oportunităţi oferite de programul variat şi intens. Defilarea cu cântec în faţa plutoanelor poloneze, lituaniene şi ucrainene a reprezentat pentru echipa noastră şi pentru mine un moment plin de emoţie, poate cel mai frumos trăit până în prezent din viaţa militară, posibil egalat sau depăşit doar de sentimentul viitor de mândrie al defilării de 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf.

În cadrul unei agende zilnice de lucru foarte încărcate şi complexe, a fost inclusă şi vizitarea unor obiective reprezentative, atât din punct de vedere turistic, cât şi militar, ale oraşelor Zagan, Bolesławiec şi Wroclaw, fapt ce ne-a condus spre o cunoaştere detaliată a zonelor şi a istoriei locurilor.

Aştept cu nerăbdare orice altă oportunitate  viitoare de depăşire a propriilor mele limite şi de îmbunătăţire a bagajului de cunoștinţe şi a abilităţilor specifice, şi doresc, cu această ocazie, să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă participarea în prima mea misiune internaţională!”- a spus elev fruntaş Ingrid Vârlan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris...
Publicat pe 16.09.2019
Am cunoscut-o pe Rebeca în timpul liber, o tânără cantemiristă care mi-a vorbit cu o bucurie aparte despre părin ț ii ei ș i despre cei nouă fra ț i...

Comentarii