Elevii militari, pe timpul pandemiei

Georgiana LUPU
Publicat pe 04.06.2020

Elev fruntaș Ștefan Onofrei

Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc s-au adaptat procesului de învățământ online cu ajutorul platformei Roarmy-Ilias, care a devenit mediul propice pentru continuarea studiului. O parte dintre ei au decis să ne împărtășească gândurile lor, după mai multe săptămâni în care procesul educațional tradițional a fost suspendat.

În acest context, elevul fruntaș Ștefan Onofrei a menționat: „Aș vrea să pot spune că e ușor să fii elev pe timpul pandemiei. E o experiență nouă pentru noi și profesorii noștri, iar adevărul este că ne-am conformat repede cu îndeplinirea sarcinilor și predarea acestora la termen. Prezența la orele online este o plăcere pentru că suntem invitați la noi modalități de învățare, care ne aduc mai aproape unul de altul în această perioadă dificilă. Dar asta nu înseamnă că nu ne lipsește liceul și oamenii cu care acum putem comunica doar prin intermediul unui ecran. Nu mai simțim emoția cu care așteptam profesorul să intre în clasă pentru că urma o ascultare, nu mai auzim sunetul fin al foilor la deschiderea catalogului, nu vom avea parte de celebrul: <Astăzi vă închei mediile>. Nu putem compara momentele când suntem toți într-o conferință cu micile certuri din pauze, sau cu ajutorul pe care ni-l ofeream unul altuia în timpul orelor de studiu. Totul e mai frumos atunci când suntem împreună.

Ana-Maria Gafton a ales să ne prezinte o parte din activitatea ei de elevă în autoizolare pe timpul pandemiei: „Ei bine, lucrurile s-au schimbat destul de mult. Am această impresie, că suntem personajele unei cărți SF, însă toate datele poveștii sunt cât se poate de reale.  Acum nu mai am același program pe care îl aveam la liceu. De exemplu, o zi obișnuită decurge în felul următor: mă trezesc în jur de ora 07:00. Până la ora 08:00, când încep cursurile, mă îmbrac în haine confortabile, mănânc și îmi fac sectorul (sau mai bine zis, ordine în dormitor). Orele online îmi ocupă în general prima parte a zilei. Deși este obositor să petreci 6 ore în fața laptop-ului, mă bucur de fiecare dată să îmi văd colegii. După ore, îmi organizez timpul în funcție de ce am de făcut, iar cititului îi dedic aproximativ trei ore din zi. Un citat întâlnit într-una din cărțile mele preferate sună cam așa: <Cel care citește, trăiește o mie de vieți înainte să moară. Cel care nu citește, trăiește doar una>. La finalul zilei vizionez un film, însă filmul pe care abia aștept sa îl văd este cel al reîntoarcerii mele la liceu, în care se reinstaurează normalitatea și voi putea să îmi strâng prietenii în brațe.

Eleva fruntaș Ștefania Comăneci a descris experiența de până acum ca fiind o perioadă de conștientizare și maturizare: „Ca elevi de liceu militar, pandemia ne-a adus acasă, alături de părinți, ne-a alinat dorul, după o lungă despărțire și vizite prea scurte. Într-adevăr, nu ne mai trezim la  ora 06:00, nu mai facem înviorare, am scăpat de sectoare și am trecut de la uniformă, la o ținută lejeră. Însă, ne e dor de timpul petrecut alături de prieteni: să mâncăm împreună, să învățăm împreună, să râdem noaptea înainte de a adormi. Liceul militar ne-a strâns din atâtea zone și ne-a adus împreună, ne-a unit, am devenit o mare familie. În aceste două luni, de când am plecat de la liceu, am conștientizat cât de mult ne-am atașat unii de alții”.

Chiar și elevii de clasa a IX-a și-au păstrat motivația și încrederea. Eleva Ana-Maria Cotleț a spus că inițial a fost copleșită de schimbare, dar apoi a reușit să se mobilizeze. „Inima este considerată sediul ideilor și sentimentelor, este cea care controlează dorința și acțiunea și străbate mii de kilometri, în aceste momente dificile, pentru a fi alături de colegi, profesori și cadre militare, despărțindu-ne doar un mic ecran. În această perioadă, melancolia și dorul sunt izvoarele nesecate ale speranței că ne vom revedea și îi vom zâmbi trecutului”.

Eleva Alexia Ursuțu a mărturisit: „Mi-a fost puțin dificil să înțeleg că tabla și creta s-au transformat în monitor și taste. Am așteptat cu nerăbdare primul meu an în acest colegiu și mărturisesc că nu sunt tocmai fericită că trebuie să petrec o mare parte din el acasă, însă orele online ne oferă mai multă siguranță.

Mesajele elevilor Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc demonstrează, încă o dată, cât de puternice sunt legăturile care se creează între elevi, cadre militare și profesori. Liceenii de astăzi reprezintă cea mai curajoasă generație, pentru că au pus în așteptare adolescența în această perioadă plină de încercări.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Comentarii