108 ani de existență!

La distanță unii de alții, dar atât de aproape, ne-am potrivit minutarul sentimentelor în emoțiile ce poartă un singur nume: Aniversarea a 108 ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”.

Elevii de acasă ne-au oferit mesajele lor prin intermediul unui video, iar în instituție a avut loc o scurtă festivitate în care s-a intonat Imnul național al României și s-au transmis, de peste timp, gânduri de recunoștință pentru toți cei care și-au desăvârșit instruirea și formarea în Cuibul Șoimilor Cantemiriști. De asemenea, s-a adus un omagiu truditorilor educatori, profesori și militari, adormiți întru Hristos, de la Dealu și Cantemir, pentru străduința lor în șlefuirea diamantelor descoperite în sufletele vlăstarelor de pe băncile liceului.

Cu prilejul sărbătoririi zilei colegiului, comandantul instituției, colonel dr.ing. Aurel-Constantin Neagu, a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea în această instituție, amintind de contribuția fiecăruia la ridicarea prestigiului cantemirist. „Toate realizările obținute în cei 108 ani de existență se atribuie calității educaționale a acestei instituții” - a transmis comandantul colegiului.

„Această instituție, ca moștenitoare a tradițiilor mănăstirene, are o mare responsabilitate în a crea sensuri noi unei tradiții de aproape un secol și un deceniu. Conștiința propriei valori instituționale a fost chezășia trăiniciei marii familii a mănăstirenilor și a cantemiriștilor. […]. Avem, acum, datoria ca să întărim devenirea noastră și să coagulăm acele direcții înnoitoare ale vremii noastre: digitalizarea educației prin transformarea școlii în e-Cantemir, deschiderea unor direcții noi spre realitatea virtuală și augmentată, spre clasa inversată, spre noi pedagogii în pas cu setea de cunoaștere a tinerilor cantemiriști la început de deceniu III al secolului al XXI-lea. Noul mileniu trebuie să nască noi vise, să aducă noi speranțe și să clădească o imagine înnoitoare a <Cantemirului> metamorfozat. Marea responsabilitate revine corpului de educatori, străluciților dascăli, care trebuie să fie promotorii mult așteptatei înnoiri instituționale. Marea Vreme vremuiește și clădește ceea ce îndrăznim să proiectăm acum pentru devenirea acestui colegiu național militar, aflat în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit. De ziua noastră, a tuturor celor care acum suntem la rând să slujim Colegiul Național Militar <Dimitrie Cantemir>, permiteți-mi să vă urez tot binele, sănătate, solidaritate și încredere că și în vreme de pandemie suntem activi și promovăm excelența” - a transmis directorul-adjunct, profesor dr. Aurel-Constantin Soare.

În această zi de sărbătoare, mesajul primit din partea comandantului Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent dr. Cătălin Zisu, ne-a emoționat și ne-a reamintit cât de puternic este spiritul cantemirist. „Anii de liceu nu pot fi uitați vreodată. Spun cu fiecare ocazie, când privesc înapoi în timp, că sunt cei mai frumoși ani din viața noastră, din care s-au plămădit cele mai mărețe idealuri și speranțe cu care am pornit și am reușit în viață. Cu aceste gânduri înnobilate de amintiri, am onoarea și bucuria să adresez salutul meu, de fost și actual cantemirist, elevilor, profesorilor, ofițerilor și instructorilor din acest lăcaș de învățământ, la împlinirea celor 108 ani de la înființarea Colegiului Național Militar <Dimitrie Cantemir> […]. La ceas aniversar, adresez mulțumiri și felicit întregul personal al Colegiului Național Militar <Dimitrie Cantemir> pentru rezultatele obținute. Vă urez mult succes în continuare! La Mulți Ani!”.

La împlinirea celor 108 ani de existență a răsunat pentru prima dată un nou Imn al cantemiriștilor, pe fundalul căruia vocea elevului sergent Rareș-Andrei Păuna ne-a amintit:

                         „Să fii cantemirist e o mândrie,

                         Venim din Șoimi mănăstireni,

                         Noi suntem fii de Românie,

                         Și-i suntem țării viitori oșteni”.

Muzica și versurile au fost compuse de plutonier-adjutant principal Marian Iamandi.

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 06.10.2017
Pornind de la realitatea că un absolvent de colegiu militar, viitor ofiţer în Armata României trebuie să se adapteze la situaţii de comunicare dintre...
În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris...

Comentarii