Gândurile absolvenților promoției 2020 - Colegiul Național Militar din Câmpulung Moldovenesc

Georgiana LUPU
Publicat pe 08.07.2020

Absolvent Andra Însurățelu

„Am știut mereu că vreau să fac ceva special; astfel, la vârsta de doar 14 ani, un gând fulgerător mi-a trecut prin minte: ˂˂Ce ar fi dacă aleg liceul militar?˃˃. Cine ar fi crezut că o adolescentă atât de schimbătoare ca mine se poate adapta mediului militar? Eu am crezut, iar asta a fost suficient. Adaptarea a presupus reinventarea propriei persoane. Cărarea nu a fost mereu presărată cu zâmbete. Au existat și situații în care dorul de părinți sau nota proastă de la matematica mi-au adus lacrimi în ochi, însă nu aș fi știut cât de frumos e cerul, dacă nu ar fi avut nori pe el. Perioada liceului m-a definit și mi-a oferit cel mai de preț cadou, oamenii. Voi păstra mereu vii amintirile din cetatea de la poalele Rarăului. Voi fi recunoscătoare profesorilor și cadrelor militare că au ținut locul familiei, dar și pentru valorile dobândite și caracterul frumos pe care ni l-au conturat. Acum, la finalul clasei a XII-a, aleg să încep o nouă etapă din evoluția personală, îndreptându-mă spre Academia Forțelor Aeriene. Îmi doresc o carieră în aviație, iar anii de liceu mi-au demonstrat că totul ține de motivație și ambiție. Succesul vine atunci când perseverezi” - absolvent Andra Însurățelu.

 

„Iată că au trecut patru ani de când am decis să mă despart de familie și să mă îndrept spre un liceu care avea să-mi contureze viitorul și să-mi devină o a doua casă.Cel mai important lucru pe care l-am învățat pe parcursul anilor de liceu a fost unitatea colectivă ce s-a reflectat atât în momentele de cumpănă, cât și în cele pline de entuziasm și bucurie. Pregătirea militară mi-a pus bazele unei gândiri mature, realiste, mi-a dezvoltat spiritul de camaraderie și patriotismul. Regret că cele mai frumoase patru luni ale unui absolvent au fost șterse din jurnalul acestei călătorii, dar mai ales, regret faptul că nu am putut simți fericirea și mândria strigătului <Absolvent!>, sub privirile pline de emoție ale părinților și ale colegilor din anii inferiori. Sper ca după această etapa dificilă prin care trecem să ne revedem și să strigăm răsunător: <De trei ori URA pentru Compania I! De trei ori URA pentru Ştefan!>” - absolvent Dragoș Dimitrie Sandu.

 

„Povestea mea în colegiul militar a început cu perseverență și mult curaj. Nu a fost deloc ușor la început, dar competiția continuă cu mine însămi m-a făcut să parcurg până la capăt acest drum. Aici mi-am format o a doua familie, am creat prietenii eterne și am învățat să nu cred în imposibil. Nu pot decât să le mulțumesc profesorilor, cadrelor militare și dragilor mei colegi pentru că mi-au oferit oportunitatea să trăiesc alături de ei cea mai frumoasă perioadă a existenței mele. Clasa a XII-a nu s-a terminat așa cum ne-am fi dorit, dar distanța ne-a făcut mult mai puternici pentru a lupta până la final. Iată-ne acum, plini de emoție și ambiție, pregătiți de a începe un alt vis măreț. Chiar dacă nu este o alegere ușoară, eu mă îndrept încrezătoare spre Academia Tehnică Militară. Sper ca toți colegii mei să ajungă acolo unde și-au propus și să dovedim până la capăt că suntem mereu cei mai buni” - absolvent Ioana Moroșanu.

 

„Chiar dacă la început de drum viața în colegiul militar pare a fi o provocare greu de dus la final, acum, la sfârșitul clasei a XII-a, despărțirea de colegii de pluton, de profesori, de cadrele militare pare a fi cel mai greu rămas bun. Spre deosebire de generațiile trecute, nu am avut parte de unele momente pe care le așteptam încă din clasa a IX-a, precum ultimul apel de seară sau ultima defilare în calitate de elevi ștefăniști. Îmi îndrept cu emoție deplină pașii către Institutul Medico-Militar și îmi doresc pentru colegii mei să fie încrezători în propriile forțe și să își îndeplinească visele” - absolvent Oana Robu.

~ Mesajul plutonului 1 ~

„Suntem 22 de (încă) adolescenți, care, născuți și crescuți sub semnul astrologic al atipicității, am cunoscut adaptarea ca treaptă în evoluție. Încercând să ne modelăm după șablonul lemist, ne-am conturat un colectiv al contrastelor, a cărui poveste are un fir narativ ce se complică progresiv (încercând să ne facem loc printre obstacole), se țese pe mai multe planuri narative (planul destinului colectivității și planul destinului individual), concentrând tot parcursul nostru în jurul unor conflicte tipice (conflict interior: maturizarea noastră semiforțată; conflict exterior: noi - ceilalți).

Suntem mereu încrezători în forțele proprii, iar acest lucru ne-a ajutat să trecem cu bine de probele devenirii noastre (proba < găsește calea de mijloc>, proba <învață la matematică> și proba <cunoaște-te>) și transformării în absolvenți. Laitmotivul zilelor noastre a fost simțul umorului, care ne-a ghidat pașii cu repeziciune spre deznodământ. Curioși, puternici, vorbăreți și zgomotoși, (majoritar) extravertiți, sinceri, am căutat mereu să ne păstrăm optimismul și să le amintim tuturor că, mai întâi de toate suntem adolescenți, și că prin zbuciumul nostru traversăm LM-ul, pe care îl vom purta mereu cu noi, în suflet. Le mulțumim tuturor celor care ne-au îndrumat, domnilor profesori și cadrelor militare, pentru că ne-au (acceptat) cârmuit în dezvoltarea noastră. Îi mulțumim domnului profesor diriginte Ciumașu Radu că ne-a înțeles și ne-a ghidat în <crizele vârstei>. Domnule diriginte, ce frumos ar fi fost liceul, dacă nu ar fi avut finalul sfărâmat! Celor mai mici le urăm succes în parcursul lor și le dorim să rămână mereu puternici”.

 

~ Mesajul Plutonului 2 ~

《Supune-te procesului educațional în limitele cunoașterii sensului spre care ești îndemnat, dar perfecționează-te mereu pe baza experienței, acceptând greșeala și eliberând taina deprinsă. Creează-ți etica.》

„Crezul propus anterior nu este inspirat din filele vreunei cărți de specialitate, ci este concluzia desprinsă urmărind imaginea clară a puzzle-ului finalizat în aceste zile, pe care se semnează sfios, dar îndrăzneț în povestea pe care o ascunde, Plutonul 2 al promoției 2020. În ceea ce ne privește, vă putem prezenta frânturi subiective din viața noastră de elevi de colegiu național militar, întrucât cuvintele sunt prea mici în fața experienței ori a sentimentului. Nu am fost perfecți. Am fost surprinși în mod constant în avalanșe de îndatoriri cărora le-am răspuns cu tărie, fără a ne feri de propriile eșecuri. Evoluția implică decizii, iar celor mai mici care se grăbesc să ne urmeze, le recomandăm același lucru: fiți asumați, acceptați greșeala și eliberați taina deprinsă! Opriți-vă în loc din goana în care sunteți angrenați încă de la început, priviți în jur și fiți recunoscători celor care veghează asupra voastră, vizându-vă evoluția. Vă amintim că, deși imaginea noastră între granițele colegiului se va disipa ușor în timp, în noi veți găsi mereu susținere la nevoie.

Pentru colegii noștri de generație va urma o perioadă dificilă, plină de emoții în susținerea examenelor ˂maturității˃. Oricare ar fi finalul, bucurați-vă de el. Nu vă mulțumiți cu nivelul atins, ci căutați să creșteți. În fața dumneavoastră, domnule diriginte, și a tuturor celor care ne-au influențat devenirea: profesori, cadre militare, personal civil, dragi colegi – ne înclinăm... și vă mulțumim!”.

 

~ Mesajul Plutonului 3 ~

„Destinul ne-a adus împreună și asta doar pentru că am avut același vis. Am crescut împreună, am învățat să luptăm și să demonstrăm că nimeni și nimic nu ne poate învinge. Viitorul nu este un impediment al relației noastre, pentru că vom rămâne mereu uniți prin gând și suflet. Drumul nostru în liceul militar nu a fost unul ușor. Am intrat într-o lume complet nouă, a formării, maturizarii și prieteniei necondiționate. Într-un final, am reușit să ne adaptăm şi să realizam cel mai frumos dans în cadență.

Vrem să le mulțumim profesorilor pentru toate eforturile depuse în dezvoltarea noastră, în special doamnei diriginte, pentru că ne-a învățat să fim un pluton unit și să ne sprijinim mereu unii pe alții. Limita nu este cerul și niciun vis nu este prea măreț dacă avem susținerea celor din jur și ambiția de a-l atinge. Sperăm să nu ne uitați, pentru că noi cu siguranță nu o vom face!”.

 

~ Mesajul Plutonului 4 ~

„Niște suflete adolescentine pline de emoții, pregătite pentru o nouă etapă din viață. Așa suntem noi, Plutonul 4, după ce timpul a citit cele patru pagini ale cărții intitulate în plan simbolic Liceul Militar. Chiar dacă ultima pagină a fost scrisă doar pe jumătate şi povestea a rămas fără final, sperăm ca autorul cărții, destinul, să ne conducă pe fiecare către rolul pe care ni-l dorim.

Cu patru ani în urmă, pășeam sfioși pe platoul liceului, acompaniați de lacrimile părinților care din acel moment au știut că ai lor copii își trăiesc ultimele clipe ale copilăriei și îmbrățișează cu stoicism rigorile carierei militare. Acum, după multe momente frumoase petrecute în liceul militar, după multe nopți nedormite în care țineam discursuri filosofice alături de colegii de cameră, după ce ne-am pus pe tavă toate forțele pentru a aşeza liceul la loc de cinste, ținem să mulţumim tuturor celor care s-au implicat în dezvoltarea fiecăruia și ne-au ajutat să devenim cea mai bună variantă a noastră, să fim eroi. Vrem să îi asigurăm pe dascăli că vor rămâne în sufletele noastre și că le vom răsplăti truda prin reușitele noastre. De trei ori URA pentru Plutonul 4!”.

 

~ Mesajul Plutonului 5 ~

Clasa a IX-a E de la Entuziasm,
Clasa a X-a E de la Energie,
Clasa a XI-a E de la Echilibru,
Clasa a XII-a E de la Excelență.

„Liceul este cuibul unde tinerii își pregătesc aripile pentru zborul maturității. Timpul a trecut neavând răbdare, iar noi am ajuns, cu regret, la finalul celor patru ani de liceu, un liceu care ne-a dăruit cel mai frumos cadou: reinventarea și definirea propriei persoane. Drumul nostru prin viața de elev militar nu a fost ușor, însă, mereu am avut aproape oameni dragi care să ne învețe ce înseamnă să dai totul, să perseverezi și să îți conturezi personalitatea după propriile rigori.

Dragi profesori și cadre militare, vă mulțumim că ați depășit granițele relației profesionale și ne-ați devenit familie. Vă mulțumim pentru cunoștințele pe care, fără pic de ezitare, ni le-ați oferit și pentru că ați avut răbdare. Gândurile noastre bune se vor îndrepta mereu spre acei oameni calzi și empatici care au accentuat creșterea aripilor unor suflete pline de dorința de a reuși. Valorile insuflate, precum profesionalismul, unicitatea și onoarea ne-au condus mereu spre reușită. Inima noastră va tresări la amintirea emoțiilor trăite în cetatea eternă de la poalele Rarăului, căreia îi suntem recunoscători pentru maturizarea noastră. Semper fidelis!”.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 14.06.2022
După ce ieși din Prisaca și cotești la stânga, ți se proptește în fața ochilor un tablou splendid de verde, de înălțător și comun în același timp:...

Comentarii