PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Toți elevii cantemiriști iau parte la cursurile în format online de acasă, în timp ce profesorii desfășoară procesul de învățământ online în colegiu, cu ajutorul dispozitivelor inteligente, a mijloacelor specifice și a platformei educaționale ILIAS, care facilitează comunicarea în timp real, între maeștri și discipoli.
Prin intermediul tehnologiei și al internetului se asigură, astăzi, continuitatea procesului de învățare, o soluție pentru această perioadă complicată în care ne aflăm, dar care nu este același lucru cu participarea fizică la cursurile de la școală. Provocările peste care trebuie să treacă în această perioadă nu i-au speriat pe liceenii militari, ei privind încrezători spre viitor și considerând că ecranul nu este o piedică, ci doar o extensie a sălii de clasă. Elevii își mențin bucuria de a învăța în orice context, mai ales că văd că sunt făcute eforturi imense pentru crearea unor condiții în care educația lor să se desfășoare pe cât se poate de normal.
Despre toate aceste aspecte ne-au vorbit câțiva elevi ai clasei a IX-a:
„Trecerea la învățarea în mediul online este un prag psihologic și motivațional, căci lecțiile au o altă configurație, ajutându-ne de tehnologie. Provocările peste care trebuie să trecem zi de zi nu ne-au speriat și, dincolo de ecranul tabletei sau al laptopului, rămânem toți conectați în marea familie cantemiristă, determinați să obținem rezultate bune și foarte bune, prin dedicarea profesorilor noștri, prin apropierea pe care o simțim că vine, chiar și de la depărtare, din partea doamnei diriginte și a domnului comandant. Deși nu este decât o formă de a ne proteja în această pandemie, învățatul online sper să fie o soluție provizorie și să ne întoarcem la viața normală, căci ne așteaptă un drum frumos pe care îl vom parcurge, treaptă cu treaptă, împreună” - ne-a declarat eleva Daria-Maria Sava.
„În opinia mea, învățământul <face to face>este net superior celui online, întrucât contactul dintre profesor și elev este foarte important și face procesul îndelung al învățării mai ușor și atractiv. Cum am mai spus, adaptarea la aceste noi condiții nu mi s-a părut una foarte grea, deoarece în ajutorul nostru au venit profesorii, niște oameni extraordinari, plini de profesionalism, pregătiți mereu să ne ofere din cunoștințele dumnealor. Acum că suntem acasă, orele se desfășoară exclusiv online, dar acest lucru nu ne oprește din a învăța. Sunt de părere că acest mod de predare ne-a arătat tuturor că există și alte modalități prin care se poate învăța, dar, în același timp, cred că învățarea online ar trebui să vină în completarea celei de la școală, cu profesorul în clasă, nu să o înlocuiască în totalitate. În ciuda acestei situații, eu privesc încrezător spre viitor și sunt sigur că vom trece cu bine peste această perioadă, iar învățământul online ne va ajuta să ne continuăm procesul învățării, ce ne va forma ca viitori ofițeri ai Armatei Române” - a afirmat elev Damian Dumitrescu.
„Am prins unul dintre cei mai dificili ani, având în vedere starea actuală cu privire la virus. Măsurile sunt foarte stricte, iar noi încercăm să le respectăm cât se poate de mult. În cele două luni petrecute în colegiu, am reușit să leg, probabil, niște prietenii care vor fi pe viață. Am trecut peste mai multe situații, începând de la învățământul <față în față> la cel online și tot așa, dar am încercat să mă adaptez foarte bine. Sunt încrezătoare că vom reveni la normal și foarte nerăbdătoare să pășesc pe poarta colegiului cu forțe proaspete să învăț” - a completat ideea colegului său, eleva Beatrice-Mihaela Popa.
„Mă bucur că mediul online ne privilegiază continuarea unei rutine, care ne unește și ne adună, în ciuda distanței. Doamnele și domnii profesori se dovedesc adevărate călăuze pe acest drum derutant, stabilind repere importante în gândirea noastră de viitori oameni mari. Și cum adaptarea la situații noi ne caracterizează, consider că această perioadă nu va pune punct dezvoltării noastre, ci doar va pune bazele unui nou stil de învățare, de care avem atât de multă nevoie” - a spus și elev Ștefan-Alexandru Dediu.
„Din punctul meu de vedere, cursurile online sunt o experiență nouă si interesantă. Nu este același lucru ca participarea fizică la cursurile de la școală, dar este o soluție adecvată pentru această situație complicată în care ne aflăm. Profesorii ne ajută și încearcă să facă cât mai ușoară predarea, astfel ca noi să înțelegem. Platforma ILIAS este foarte bună, deoarece o putem folosi pe oricare din dispozitivele electronice pe care le avem la îndemână, cum sunt tabletele oferite de instituție. În această perioadă am realizat cât de mult contează prezența fizică a unui profesor în procesul de învățare și înțelegere, dar și socializarea de la școală cu colegii” - a concluzionat eleva Georgiana Radu.
***
Mult succes, dragi cantemiriști! Continuați să vă pregătiți la cel mai înalt nivel, astfel încât împreună cu toți cei care participă la educația voastră să ajungeți să vă îndepliniți visele și să deveniți liderii Armatei de mâine.
Comentarii