PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În ciuda actualei pandemii, în sufletele cantemiriștilor răzbate dorința de a învăța, de a purta mai departe magia cunoașterii. Ce înseamnă învățământul online pentru elevii fruntași?
„Pentru mine, învățământul online reprezintă o provocare pe care doresc să o transform în oportunitate. Mă încântă că pot să rămân conectată cu colegii mei, în ciuda distanței" - elev fruntaș Raluca Diaconescu.
„Mă bucur că am oportunitatea orelor online, fără a pierde noțiuni importante. Nici măcar virusul nu poate sta în calea rezultatelor excelente la învățătură, nici în atingerea țelurilor proprii" - elev fruntaș Briana Ilie.
„Sunt foarte fericită că am șansa să desfășor orele de curs și să fiu alături de colegii mei, fără ca pandemia să stea în calea dezvoltării noastre" - elev fruntaș Iasmina Marcu.
„Îmi e dor de colegii mei, însă reușim să fim împreună chiar și la distanță. Învățământul este prioritar pentru mine și continuă să fie la același nivel ridicat ca dintotdeauna" - elev fruntaș Alexandra Mocanu.
„Deși îmi e dor de școala tradițională, sunt nespus de fericită pentru faptul că am posibilitatea să învăț și să fiu călăuzită sub o altă formă, aceasta fiind online" - elev fruntaș Mihaela Pîrvu.
„Învățământul online pare singura posibilitate responsabilă în această situație de pandemie, la nivel național. În ciuda faptului că sunt acasă, reușesc să-mi distribui timpul liber eficient în acoperirea sarcinilor școlare. De asemenea, în această perioadă, am avut acces la resursele educaționale după un program mai flexibil. Consider că învățământul online a pus accentul mai mult pe teorie, și mai puțin pe practică. În același timp, simt din plin lipsa comunicării directe cu profesorii, cadrele militare și colegii, pe care am încercat să o suplinesc prin intermediul rețelelor social-media. Mă alin cu gândul amintirilor ce nu se opresc din a-mi inunda mintea și mă regăsesc adesea visând la momentul intrării pe un făgaș normal al lucrurilor” - elev fruntaș Andra Grădinaru.
„Tuturor ne este dor de interacțiunea ce era cândva, de privirile gingașe ale profesorilor, de obrajii îmbujorați și ochii plini de mândrie când vedeau că înțelegem lecția, chiar și de mustrările părintești pe care le luam atunci când nu eram atenți. Ne este dor poate pentru că, indiferent de ceea ce se întâmplă, odată cu trecerea ireversibilă a timpului, pierdem ani importanți. Avem nevoie să ne întoarcem la perioada în care nu știam de prezența covidului. Cantemirul face tot ce îi stă în putință pentru a ne ajuta. În momentul de față, avem parte de un învățământ online, la care, cu ajutorul dascălilor implicați și tehnologiei avansate, reușim să ne adaptăm. Comunicăm online pe platforma armatei, unde, profesorii ne fac să ne simțim protejați, îndrăgiți și iubiți, în ciuda distanței prezente. Noi suntem generația de sacrificiu, generația pe ai căror epoleți, la finalul clasei a XII-a, nu va scrie absolvent, ci trudă și sacrificiu" - elev fruntaș Andreea Radu.
„Armata înseamnă putere, implicare, onestitate, curaj, credință. Fără acestea, nu putem discuta despre profunzimi. Iată, deci, mediul în care mi-am ales să petrec ultimii ani ai copilăriei sau anii adolescenței; când mintea este mai fragilă, eu am lăsat-o sub supravegherea atentă a cadrelor și profesorilor, cât și în tovărășia unor prieteni selectați cu grijă. Cred că vă puteți imagina cât de importante sunt relațiile interpersonale într-un liceu în care munca este aproape întotdeauna colectivă, echipa și coordonarea sunt totul, împreună purtând tradițiile și obiceiurile liceului pe același val. Pandemia de coronavirus reprezintă, indubitabil, o lovitură puternică pentru un astfel de colectiv unit, care este nevoit să funcționeze la fel de bine cu păstrarea distanței între membrii săi. Cât despre mediul online, acesta a fost, în incinta liceului, și este, în continuare, de acasă, portalul nostru de comunicare cu profesori serioși și dedicați meseriei lor și materiei pe care o predau. Privind partea plină a paharului, necesitatea de a apela la tehnologia încă în tânără dezvoltare ne mobilizează pe noi, militarii, de a veni cu soluții inedite de îmbunătățire a mediului virtual, tocmai din cunoașterea nevoii de contact și relaționare cu cei apropiați, cât și cu îndrumătorii noștri, de cele mai multe ori, unii și aceiași. Tot ce putem face este să dăm totul studiului pentru a pregăti lumea de un pas uriaș înainte, lăsând în urmă circumstanțele dificile, ieșite din comun, resimțite în prezent” - elev fruntaș Cleopatra Păunescu.
„Adaptarea mea la noile condiții impuse a constat în acomodarea cu noua structură de învățământ online. Atât gadget-urile oferite precum tablete, table electronice și noi metode de predare, dar și profesorii dedicați au facilitat transformarea mea într-o adeptă a tehnologiei încă de când ne desfășuram cursurile în incinta școlii. Singura piedică intervine abia acum, când, ajunși acasă, ne purtăm dorul de colegi, profesori și cadre din spatele unui ecran. Ca militari, desigur, suntem obișnuiți să ne adaptăm oricărei situații, indiferent de nivelul de dificultate al acesteia, fapt care ne determină să ne depășim limitele personale impuse” - elev fruntaş Carmen Cantea.
„Inteligența este un tip particular de însușire, ce își are locul în fiecare entitate, în vederea atingerii apogeului într-o lume coordonată de principiul cauză-efect. Reprezentând o extensie a inteligenței, educația primează în inițializarea omului ca element activ al vieții sociale. Elementul de tranziție dintre caracterul iluzoriu al mediului propriu de învățare din cadrul colegiului și veridicitatea procesului instructiv-educativ ce vizează întreg corpul profesoral constă în capacitatea de a surprinde imprevizibilul, element catalizator în profilul elevului militar. Caracterul opac al dispozitivelor de comunicare capătă o altă valență sub influenţa implicării perpetue atât a cadrelor didactice cât și a noastră, a elevilor, la care se subsumează destinul fiecărui cantemirist. Optimismul și efortul depus în această perioadă vor reprezenta piatra de temelie a ascendenței notabile, urmare a viitoarei noastre prezențe fizice în colegiu” - elev fruntaș Alexandra Moise.
Comentarii