Promovarea valorilor locale prin programul "ERASMUS ERA+ Integrated Learning Challenges"

Iulian NEGURĂ
Publicat pe 23.03.2022

Proiectele europene de tipul Erasmus+ reprezintă pentru școala românească o oportunitate extraordinară prin care elevii cunosc mai multe despre lumea în care trăiesc, își însușesc toleranța și respectul pentru fiecare individ în parte, dar și pentru valorile și credințele celor cu care interacționează.
 
Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” este una dintre unitățile de învățământ cu o lungă tradiție în participarea la astfel de proiecte internaționale, unul dintre programele în care în acest moment sunt implicați profesorii și elevii colegiului fiind ERASMUS ERA + Integrated Learning Challlenges.
 
Având în vedere provocările lumii ce ne înconjoară și cărora trebuie să le facem față zilnic, în toate acțiunile întreprinse, una dintre activitățile acestui program a avut drept scop cunoașterea orizontului cultural local. Astfel, o echipă de elevi, însoțiți de directorul-adjunct al colegiului, profesor Monica Buculei, au realizat un interviu cu Felicia Oblesniuc, un artist local, interpretă de muzică populară, originară din zona Moldoviței. Doamna Felicia Oblesniuc este sufletește legată de această unitate de învățământ, dar și de mediul cazon, atât soțul, cât și una dintre fiicele sale îmbrățișând cariera militară. Interpreta de muzică populară Felicia Oblesniuc le-a vorbit elevilor, cu vădită emoție, despre începuturile ei în cariera sa de artist popular, despre copilăria sa, despre huțulii în mijlocul cărora a crescut și în a căror limbă își cântă doinele.
 
Elevii ștefăniști au ascultat cu încântare și au consemnat vorbele cuprinse de haz, parcă, ale Feliciei Oblesniuc despre importanța conștientizării apartenenței noastre culturale, acestea reprezentând una dintre pavezele așezate în calea uitării. Iar pentru ca interviul, ce va reprezenta un mijloc de documentare a elevilor din școlile țărilor partenere în acest proiect, să fie și mai mult impregnat de valorile culturale ale spațiului imediat, Felicia Oblesniuc le-a prezentat elevilor costumul popular pe care îl purta, vechi de peste o sută de ani, autentic, cu valoare sentimentală și etnografică.
 
Ca un gând cu rol reflexiv, artista le-a vorbit elevilor despre bucuriile vieții de artist și despre norocul de a se fi născut pe tărâmul sfânt al Bucovinei. Încă o dată, valorile acestui ținut tainic și caracterizat de multiculturalitate vor ajunge să fie cunoscute de străini prin intermediul elevilor și al profesorilor de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”, activ implicați în proiecte educative europene.
Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Citeşte şi:

Publicat pe 14.06.2022
După ce ieși din Prisaca și cotești la stânga, ți se proptește în fața ochilor un tablou splendid de verde, de înălțător și comun în același timp:...
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Publicat pe 04.12.2020
În ciuda actualei pandemii, în sufletele cantemiriștilor răzbate dorința de a învăța, de a purta mai departe magia cunoașterii. Ce înseamnă...

Comentarii