Doi elevi ai Colegiului Naţional Militar “Ştefan cel Mare” – cadeţi în SUA

Francesca ȘINDILAR
Publicat pe 09.06.2023

Doi elevi ai Colegiului Naţional Militar “Ştefan cel Mare” – cadeţi în SUA

Elevul plutonier-major Marius-Alin Curcă şi eleva sergent-major Alexia Ursuţu vor avea şansa de a se forma ca ofiţeri în două dintre cele mai prestigioase academii din Statele Unite ale Americii: United States Military Academy West Point, respectiv United States Air Force Academy Colorado Springs. După o selecţie riguroasă şi o perioadă stresantă, plină de examene, cei doi ştefănişti au reuşit să îşi depăşească propriile limite şi acum pot să spună “Am reuşit!”.

Ambiţioşi, determinaţi şi neobosiţi, şi-au perfecţionat abilităţile de comunicare în limba engleză şi s-au antrenat din greu pentru a reuşi să treacă de toate testele şi probele eliminatorii din această competiţie, demonstrând că nu există limite atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat.

Timp de trei ani au sperat că vor ajunge cadeţi ai academiilor din SUA, iar acum, când au trecut şi de ultimele examene, ştefăniştii îşi aduc aminte cum a început “visul american”.

Povestea lui Marius a început în anul 2019, când a păşit pentru prima dată în spaţiul cazon. Originar din oraşul Hârlău, judeţul Iaşi, şi-a dorit să îmbrace uniforma militară şi a fost admis, printre primii, în Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare”. Proaspăt elev al colegiului, a fost înconjurat de poveştile celor care au reuşit, an de an, să studieze în Statele Unite ale Americii, fapt care l-a motivat să se înscrie anul acesta în lupta pentru singurul loc alocat elevilor români la Academia Militară West Point. “Am aflat despre această posibilitate de la fosta mea colegă, Miruna Duracu, când aceasta încă era în procesul de admitere; în schimb, motivaţia a fost mereu intrinsecă. Am vrut să-mi demonstrez mie, în primul rând, dar şi celor din jurul meu, de ce sunt în stare şi să-mi asigur un viitor în una din cele mai prestigioase academii din lume”.

Rezultatele obţinute la învăţătură în cei patru ani de studiu, motivaţia de care a dat dovadă, dar şi abilităţile de lider, l-au determinat pe elevul ştefănist să nu renunţe la visul său. “Din clipa în care m-am hotărât că vreau să urmez studiile unei academii din SUA au urmat aproape trei ani în care am trăit zilnic cu nevoia interioară de a face mai mult, de a-mi depăşi potenţialii adversary, cu ani de zile înainte de a-i cunoaşte. Cred că secretul pentru a reuşi, indiferent de context şi oricât de clişeic ar suna, este de a nu renunţa niciodată la lucrurile pe care le porţi in inimă, lucruri pe care le consideri importante şi de a avea grijă să nu depăşeşti linia subţire dintre obsesie şi determinare. Nu consider că am făcut nimic extraordinar, nu sunt primul şi cu siguranţă nici ultimul, ci fac parte dintr-un lung şir de oameni care şi-au dorit să-şi depăşească condiţia, să demonstreze că orice este posibil, că totul ţine de cât de mult îţi doreşti şi cât eşti de dispus să sacrifici.”

După patru ani petrecuţi între zidurile Cetăţii, Marius a ales să se numere printre cei mai buni, să îşi depăşească propriile aşteptări şi să ducă peste hotare numele Colegiului Naţional Militar “Ştefan cel Mare”, instituţie de învăţământ care i-a pus bazele pregătirii viitoarei cariere de ofiţer al Armatei Române.

Alexia este din comuna Bogdăneşti, judeţul Suceava şi a crescut admirând uniforma militară. A dorit să înveţe la unul dintre cele mai bune colegii din ţară şi a reuşit, în anul 2019, să devină elevă a Colegiului Naţional Militar “Ştefan cel Mare”. “Alegerea unei cariere militare a fost o decizie luată acum patru ani, cu multe emoţii şi curaj. Ca orice copil care urmărea fascinat defilarea militarilor de 1 Decembrie, am fost atrasă de acel sentiment de mândrie şi iubire faţă de ţară, pe care ei o emanau cu fiecare pas. Ştiam că tot ceea ce urmează este o mare provocare pentru mine, însă prestigiul şi performanţele şcolare pe care liceul din care fac parte acum le prezenta, m-au făcut să îmi doresc şi mai mult să mă alătur acestei mari familii ştefăniste.”

Pe parcursul celor patru ani de liceu, eleva în uniformă militară a demonstrat de multe ori că locul ei este printre cei mai buni. A obţinut rezultate remarcabile la diferite concursuri şi olimpiade şcolare, iar prin modestia şi simplitatea ei, a câştigat respectul colegilor, al profesorilor şi al cadrelor militare. “Realizez acum că niciun sacrificiu dintre cele pe care mi le-am asumat, niciun moment de extaz sau agonie şi nici chiar acest drum lung şi anevoios nu ar fi fost posibil dacă liceul din care fac parte nu mi-ar fi oferit această şansă. De la primul meu elev gradat din anul I, de la modelele elevilor mai mari, ale căror reuşite le-am admirat mereu, de la empatia şi încurajarea colegilor mei, de la profesorii şi cadrele militare care au ştiut atât de bine să mă sprijine, şi până la colegul meu de clasă, Alin Curcă, alături de care am trecut prin tot procesul de admitere şi al cărui ajutor a fost esenţial în reuşita mea, toate acestea au fost o confirmare decisivă a faptului că liceul militar a fost alegerea potrivită, la momentul potrivit.”

Întrebată despre alegerea de a se forma ca ofiţer peste hotare, Alexia ne-a mărturisit: “Recunosc faptul că am dezvoltat o pasiune pentru forţele aeriene încă din primul an de liceu şi am ştiut că voi vrea să mă îndrept în această direcţie după absolvire. Din acest motiv, în momentul în care am fost nevoită să aleg una dintre cele trei academii militare din SUA, hotărârea mea a fost una rapidă şi lipsită de dubii: United States Air Force Academy. Din acel moment şi până acum am continuat să mă informez cu privire la programul şi oportunităţile oferite de această academie, iar ceea ce pot spune nu este decât că m-a fascinat din ce în ce mai mult. Sunt sigură că mă voi integra cu succes în acest mediu academic şi că voi avea şansa să îmi îmbunătăţesc toate atuurile.”

În acest an şcolar, cei doi elevi ştefănişti se alătură numărului tot mai mare de absolvenţi ai Colegiului Naţional Militar “Ştefan cel Mare” care s-au format ca ofiţeri în instituţii de învăţământ din Statele Unite ale Americii. În toate cazurile, pregătirea continuă şi responsabilă, începută încă din primii ani de liceu, a constituit premisa unor cariere de succes. Pentru liceenii militari câmpulungeni, aceste rezultate reprezintă un exemplu, constituie modele în alegerile pe care trebuie să le facă pentru viitoarea lor carieră militară.

Felicitări! Suntem mândri de voi şi vă dorim mult succes în drumul ales!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Comentarii