Elevi militari câmpulungeni în Tabăra de vară din Italia

Francesca ȘINDILAR
Publicat pe 18.07.2023

Elevi militari câmpulungeni în Tabăra de vară din Italia

Elev plutonier-adjutant Cosmin-Dumitru Vișovan și elev plutonier Bianca Niga, însoțiți de către căpitan Ionuț Lupașcu, au petrecut două săptămâni în Tabăra de vară de la Merano, tabără organizată de către Liceul Militar „Teuile” din Milano, în cadrul Forumului Școlilor Militare Secundare din UE (EUMSSF).

La activități au participat elevi de la patru licee militare din Europa: Liceul Militar „Teulie” din Milano, Liceul Militar „Nunziatella” din Napoli, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, toate membre ale Forumului Școlilor Militare Secundare din UE; scopul taberei fiind acela de a dezvolta abilitățile de comunicare, cooperare și colaborare dntre elevi, de a se familiariza cu activitățile fizice și aplicativ-militare ale liceului militar gazdă, dar și de a descoperi tradițiile și cultura Italiei.

„Înainte să ajung în tabăra din Merano eram o simplă elevă de liceu militar, care simțea fiorul necunoscutului și frica de a încerca. Dând pentru prima dată mâna cu cei care urmau, pentru două săptămâni, să îmi fie îndrumători, destinele noastre au început să se contopească: posibili viitori ofițeri, uniți de un singur scop, dorința de a cuceri inima Dolomiților împreună, în ciuda diferențelor care ne înconjurau, precum limba sau modul de a ne face patul dimineața. Însă, inima munților e în vârf, și nu e ușor de ajuns, dacă e să îți asculți picioarele” – a spus elev plutonier Bianca Niga.

Elevii au participat la activități variate, complexe și antrenante, precum alpinism, rafting, canyoning, topografie, drumeții montane via ferrata, sub atenta supraveghere a instructorilor militari și a personalului specializat, descoperind cu acest prilej noi orizonturi: „Exercițiile de antrenament au început în prima zi de desfășurare a activităților cu escaladarea unei roci, cu mai multe trasee, urmând să încercăm pentru prima dată în viața noastră un traseu scurt, dar destul de dificil, de via ferrata, pe care sunt sigur că nu îl voi uita prea curând. De la via ferrata, am trecut la o altă activitate, pe care noi, cei din România, nu am mai practicat-o, și anume canyoning, ce constă în parcurgerea cursului unui izvor, printre pietre, dar și niște salturi de la diferite altitudini și chiar coborâtul pe unii pereți verticali, cu scopul de a putea continua traseul. Pentru mine, a fost una dintre experiențele favorite, combinând atât efortul fizic, cât și o doză generoasă de adrenalină și apă rece de izvor” – ne-a declarat elev plutonier-adjutant Cosmin-Dumitru Vișovan.

Printre activitățile care au rămas întipărite în memoria ștefăniștilor se numără și drumeția din Munții Alpi, care, odată ajunsă la final, a recompensat prin priveliștea rar întâlnită, după cum spune și Cosmin: „O drumeție de două zile în Munții Alpi, alături de elevii de la Liceul Militar „Nunziatella”, a fost un alt obiectiv atins. Prima zi a culminat cu atingerea unui vârf la aproximativ 2.800 m, dormind într-un refugiu situat la 2.200 m, iar a doua zi am atins altitudinea de 3.000 m, poposind lângă un lac glaciar. Pot să afirm că priveliștea de care am avut parte, pe tot parcursul taberei, este una care îți taie respirația și care te încarcă pozitiv, indiferent de cât de obosit ai fi”.

Un alt exercițiu la care au luat parte cei prezenți în tabără a fost cel de simulare a unei misiuni asupra unei unități militare. Echipați corespunzător, cu vestă, cască, armă și raniță, au executat un marș de 17 kilometri, au dormit și patrulat în noaptea respectivă pe schimburi, participând la manevre defensive și ofensive asupra „inamicilor” infiltrați în bază.

Pe lângă aceste exerciții, Tabăra de vară de la Merano a oferit elevilor participanți și activități recreative. Au avut oportunitatea de a vizita orașul Milano și o parte dintre atracțiile sale turistice, au descoperit cultura locului și, nu în ultimul rând, au legat prietenii frumoase cu elevii celorlalte colegii militare.

 „Spun cu toată recunoștința față de cei care și-au dorit să iau parte la această experiență, mai departe ca oricând de casă, că aceste două săptămâni mi-au predat cele mai valoroase lecții despre putere, curaj, motivație și bucuria de a ajuta. Elevilor vreau să le mulțumesc cel mai mult, că m-au prins în cercul lor mult mai mic față de cel cu care eram obișnuită, ca pe una de a lor; și  chiar dacă vor uita de aceste zile, de noi, vor rămâne veșnic întipăriți în modul meu de a opera cu urcările și coborârile, de pe munte și din viață. Rămân cu speranța că viitorul ne va mai grupa încă o dată la capătul cel mai luminat al traseului din Dolomiți.

Astfel, aventura din această vară, de care mi-a fost poate cel mai frică, a devenit cea în care am avut cele mai multe prime dăți și cele mai puternice doze de adrenalină și fericire, care nu se uită niciodată” – a adăugat Bianca.

„Această tabără militară din Italia a reușit nu numai să îmi testeze limitele psihice și fizice, dar și să mă pregătească pentru viitor, într-un mediu internațional. În același timp, prieteniile legate cu elevii întâlniți și schimburile de impresii au contribuit la întipărirea unor amintiri și trăiri care vor dăinui în mințile tuturor pentru mult timp de acum încolo” -  a încheiat Cosmin.

Cu speranța că începutul vacanței a fost fabulos, le dorim vacanță plăcută în continuare și la cât mai multe aventuri!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Comentarii