Șeful promoției 2023 - Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Alexandra TREFAŞ
Publicat pe 03.08.2023

Șeful promoției 2023 - Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Ambiție de neclintit.Aceasta ar fi cea mai bună caracterizare pe care i-am putea-o face, în câteva cuvinte, lui Robert-Marian Alixandrescu.
 
Portretul șefului de promoție 2023 decurge simplu și firesc din măsurarea și aprecierea rezultatelor deosebite dobândite pe parcursul a trei ani ca student al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Încă din satul copilăriei, Podu Oltului din Brașov, Robert a avut o atracție față de organizația militară, iar gândul de a urma o carieră militară l-a adus, puțin timp mai târziu, în încercarea de a urma liceul militar. „Totuși, din cauza unei accidentări la genunchiul drept, în timpul unui meci de fotbal, nu am reușit să trec de probele sportive”, ne povestește tânărul absolvent. Și-a ascultat rațiunea și inima răspunzând „chemării” Armatei Române, patru ani mai târziu, după absolvirea Colegiului de Științe „Grigore Antipa” din Brașov, motivat de pasiunea cu care un absolvent al Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu vorbea despre ce înseamnă să fii militar și mai ales ofițer în Armata Română.

Libertate de decizie
 
Părinții nu i-au impus un anume parcurs în viață, ci i-au permis să aleagă ce îi place, ce îi aduce satisfacții, potrivit personalității lui. Decizia de a urma o carieră militară a fost în totalitate alegerea lui Robert, iar unul dintre argumentele solide prezentate în fața părinților atunci când a decis să facă pasul spre meseria armelor a fost dat de valorile sistemului militar, care i se potriveau aproape perfect. „Tatăl meu, care a reprezentat unul dintre cele mai puternice puncte de sprijin, dar și cel mai mare critic al meu m-a susținut încă de la început. Înainte ca acesta să înceteze din viață mi-a transmis că trebuie să îmi urmez cu orice preț drumul pe care mi l-am ales, fiind foarte mândru de alegerea mea. Mama mea, chiar dacă, la început, a acceptat cu greu că fiul ei s-a maturizat și urmează să își înceapă propriul drum în viață, mi-a oferit cel mai mare suport emoțional și sprijin pe care un părinte îl poate oferi copilului său”.
 
Inteligența și perseverența, cheile care i-au deblocat potențialul
 
A ales Academia Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu deoarece a considerat că este locul care poate scoate la iveală tot ce este mai bun din el, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Îmbinând munca cu seriozitatea și perseverența cu dorința de perfecționare, pe parcursul anilor de studii a îndeplinit funcții de conducere, făcând parte din Corpul Gradaților. În anul III de academie a condus activitatea tuturor studenților din instituție, având cel mai mare grad onorific din rândul colegilor, ceea ce a reprezentat pentru el o onoare, dar și o responsabilitate. Au urmat multe situații provocatoare, care au contribuit la maturizarea continuă și transformarea uimitoare, de la momentul când „un adolescent timid și plin de temeri” a pășit prima dată pe porțile instituției, la Robert cel din prezent: „Un bărbat calm, serios și capabil să își controleze emoțiile. A învățat să se accepte, să își aprecieze atât calitățile, cât și defectele și să muncească în mod continuu la dezvoltarea lui personală. Calitățile pe care am reușit să le dezvolt și să le amplific sunt nenumărate: abilități bune de comunicare, inițiativă și flexibilitate, rezistență la stres, un mai bun management al timpului, ambiție, perseverență, respect față de cei din jur și multe altele”.

Inițiativă
 
Orientat către performanță, Robert a căutat constant să acumuleze experiență, să învețe cât mai multe și să își clădească fundația necesară pentru un succes în viitoarea carieră militară. Membru al lotului de atletism al academiei, acesta a participat la proba de patrulă militară masculină în cadrul Concursurilor Aplicativ-Militare, etapa finală pe Ministerul Apărării Naționale, unde s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, precum și la activitățile organizate de Asociația Veteranilor Invictus. Ambiția și inițiativa sunt două calități esențiale când vine vorba de succes. Cu o sursă constantă de motivație, determinat să descopere provocări zilnice și să deprindă noi abilități, și-a îndreptat constant atenția asupra participării la mobilități internaționale, cum ar fi cele din Austria, Franța, Grecia și Estonia, dar și la Conferințe Internaționale Studențești.
Aventuros, creativ și priceput, șeful promoției 2023 are o pasiune practică interesantă și totodată unică: restaurarea de trasee montane.
 
Exemplu de ,,încăpățânare incredibilă”, dar nu într-un sens negativ
 
Atunci când își stabilește un obiectiv își canalizează toată energia spre a-l îndeplini. Mărturie stă faptul că, încă din prima zi petrecută în academie, și-a dorit să fie cel mai bun. Și a reușit. A obținut rezultate maxime în toate activitățile, iar acum, la absolvire, eforturile i-au fost încununate de succes, fiind desemnat șeful promoției „General Constantin Christescu‒100” a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și unul dintre cei patru absolvenți care au încheiat examenul de licență cu media 10. „Consider că am ajuns să fiu șef de promoție deoarece mi-am dorit cel mai mult, am muncit cel mai mult și am făcut cele mai mari sacrificii. Am o capacitate de muncă și un devotament ieșit din comun. Este vorba de mentalitatea de învingător. Cei care au rezultate muncesc atunci când alții nu sunt dispuși să o facă, acceptă sacrificii și se dedică în totalitate scopurilor acestora. Principalul factor care m-a determinat să mă dezvolt este foamea de succes. Nu pot accepta să trăiesc o viață mediocră, cu realizări mediocre. De aceea, urmăresc să mă dezvolt continuu și să ating performanțe cât mai mari”.
 
Lider natural
 
Arma: Infanterie. Specializarea: Cercetare. Prima funcție: Comandant pluton cercetare-supraveghere. Acum, după finalizarea studiilor universitare, Robert are deja stabilite planuri și ambiții la care a început să muncească, hotărât să se dedice total carierei pe care a pornit și să obțină, în aceeași manieră, rezultate notabile: „Un lucru este cert: îmi doresc să capăt cât mai multă experiență și să obțin performanțe ca până acum”.
Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Comentarii