Elevii militari albaiulieni au participat la ultima reuniune de proiect "Comenius"

Delegaţia Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" a fost formată din: elev plutonier-major Darian Grosu, elev sergent Cosmin Creţu, elev caporal Alexandra Burz şi elev caporal Andrei Klett, însoţiţi de către comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa, şi profesorii Paraschiva Fărcaş şi Alina Chiorean

Timp de aproape o săptămână, la începutul lunii mai, o delegaţie din Colegiul Naţional Militar, formată din comandantul colegiului, doi profesori şi patru elevi a participat la ultima reuniune de proiect multilateral "Comenius" de la Boras, Suedia.

Programul reuniunii a cuprins ateliere practice, activităţi sportive, vizite de documentare, precum şi o expoziţie cu produsele finale din cadrul activităţilor realizate la nivel de proiect, în toate cele şapte reuniuni ce s-au desfăşurat pe parcursul celor doi ani de activitate.

În prima zi a reuniunii, oaspeţii au avut ocazia să observe popularitatea de care se bucură sportul şi activităţile în aer liber în Suedia. Boras a fost gazda unei competiţii pe echipe destinată tuturor celor ce doreau să facă mişcare, iar probele îmbinau sportul cu amuzamentul, promovând stilul de viaţă sănătos.

Apoi, duminică, 10 mai, a fost vizitat oraşul Goteborg, iar participanţii au văzut, "la cald", stilul de viaţă suedez şi modul în care clima şi spaţiul geografic au influenţat evoluţia civilizaţiei suedeze de-a lungul timpului.

A treia zi de proiect a fost dedicată activităţilor în şcoală. Elevii şi profesorii au participat la cursuri şi activităţi în aer liber, reuşind să socializeze şi să se bucure de beneficiile pe care sportul le aduce sănătăţii fizice şi mintale. Cadrele didactice au participat la reuniuni de lucru pe tema managementului educaţional şi a managementului de proiect, s-a realizat un bilanţ al proiectului şi s-a prezentat rezultatul chestionarelor de impact aplicate la finalul proiectului. Acestea au scos în evidenţă faptul că proiectul a contribuit la schimbarea stilului de viaţă al elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor şi, totodată, la crearea unor legături de prietenie şi colaborare.

A patra zi a fost dedicată atelierelor practice, unde participanţii au învăţat câteva din secretele stilului de viaţă suedez şi aplicarea acestora în viaţa de zi cu zi. Oaspeţii au participat şi la lecţiile de prim ajutor în caz de înec, iar la finalul zilei au socializat în cadrul unei întâlniri cu părinţii şi reprezentanţii comunităţii locale, urmărind proiecţii de filme şi fotografii realizate în cadrul proiectului.

Putem spune că obiectivele stabilite au fost atinse. Încă de la început, proiectul a reuşit să aducă schimbări în modul de viaţă al elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice. În toate instituţiile partenere s-a acordat o mai mare atenţie activităţii fizice a elevilor şi a personalului, s-au organizat activităţi de prevenire a bolilor de nutriţie, consumului de droguri, precum şi expoziţii cu rezultatele proiectului.

Proiectul multilateral Comenius "Mens Sana in Corpore Sano-Let's Find the Balance" se derulează în perioada 2013 - 2015 şi îşi propune să identifice problemele cu care tinerii de astăzi se confruntă şi să găsească soluţii pentru a pune în practică celebrul dicton latin în societatea contemporană. Sunt vizate toate aspectele unei vieţi sănătoase: activitate fizică, alimentaţie, gândire pozitivă, igienă etc. Pe parcursul celor şase reuniuni de proiect care s-au derulat până în prezent, instituţiile partenere au elaborat produse de proiect precum logo-ul proiectului, pagina web, ghidul pentru o viaţă sănătoasă, revista proiectului, galerie foto, jurnalul proiectului, chestionare despre modul de viaţă al tinerilor, chestionare de evaluare a proiectului.

Activităţile desfăşurate în cadrul acestui parteneriat sunt finanţate în totalitate de către Comisia Europeană prin "Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii".

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Locţiitorul comandantului Componentei Operaţionale Terestre, general de brigadă Mirecea Mândrescu, oferă diploma şi placheta şefului promoţiei 2016, Paul Cîrje
Publicat pe 14.09.2016
La festivitatea de deschidere a anului şcolar 2016-2017, cei mai tineri elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Cetatea Marii Uniri...
Cei şapte olimpici la religie calificaţi pentru faza naţională, împreună cu profesorul îndurmător Ioan Nistor
Publicat pe 15.03.2016
Desfăşurată recent, faza judeţeană a olimpiadelor de religie, socio-umane, limba franceză, limba spaniolă şi limba italiană a crescut performanţele...
Denisa-Bianca Anghel, prima elevă admisă la examenul de admitere în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”
Publicat pe 21.09.2016
Denisa-Bianca Anghel vine din judeţul Hunedoara şi este prima elevă admisă la examenul de admitere în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Militar "...

Comentarii