Elevii militari albaiulieni au participat la ultima reuniune de proiect "Comenius"

Delegaţia Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" a fost formată din: elev plutonier-major Darian Grosu, elev sergent Cosmin Creţu, elev caporal Alexandra Burz şi elev caporal Andrei Klett, însoţiţi de către comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa, şi profesorii Paraschiva Fărcaş şi Alina Chiorean

Timp de aproape o săptămână, la începutul lunii mai, o delegaţie din Colegiul Naţional Militar, formată din comandantul colegiului, doi profesori şi patru elevi a participat la ultima reuniune de proiect multilateral "Comenius" de la Boras, Suedia.

Programul reuniunii a cuprins ateliere practice, activităţi sportive, vizite de documentare, precum şi o expoziţie cu produsele finale din cadrul activităţilor realizate la nivel de proiect, în toate cele şapte reuniuni ce s-au desfăşurat pe parcursul celor doi ani de activitate.

În prima zi a reuniunii, oaspeţii au avut ocazia să observe popularitatea de care se bucură sportul şi activităţile în aer liber în Suedia. Boras a fost gazda unei competiţii pe echipe destinată tuturor celor ce doreau să facă mişcare, iar probele îmbinau sportul cu amuzamentul, promovând stilul de viaţă sănătos.

Apoi, duminică, 10 mai, a fost vizitat oraşul Goteborg, iar participanţii au văzut, "la cald", stilul de viaţă suedez şi modul în care clima şi spaţiul geografic au influenţat evoluţia civilizaţiei suedeze de-a lungul timpului.

A treia zi de proiect a fost dedicată activităţilor în şcoală. Elevii şi profesorii au participat la cursuri şi activităţi în aer liber, reuşind să socializeze şi să se bucure de beneficiile pe care sportul le aduce sănătăţii fizice şi mintale. Cadrele didactice au participat la reuniuni de lucru pe tema managementului educaţional şi a managementului de proiect, s-a realizat un bilanţ al proiectului şi s-a prezentat rezultatul chestionarelor de impact aplicate la finalul proiectului. Acestea au scos în evidenţă faptul că proiectul a contribuit la schimbarea stilului de viaţă al elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor şi, totodată, la crearea unor legături de prietenie şi colaborare.

A patra zi a fost dedicată atelierelor practice, unde participanţii au învăţat câteva din secretele stilului de viaţă suedez şi aplicarea acestora în viaţa de zi cu zi. Oaspeţii au participat şi la lecţiile de prim ajutor în caz de înec, iar la finalul zilei au socializat în cadrul unei întâlniri cu părinţii şi reprezentanţii comunităţii locale, urmărind proiecţii de filme şi fotografii realizate în cadrul proiectului.

Putem spune că obiectivele stabilite au fost atinse. Încă de la început, proiectul a reuşit să aducă schimbări în modul de viaţă al elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice. În toate instituţiile partenere s-a acordat o mai mare atenţie activităţii fizice a elevilor şi a personalului, s-au organizat activităţi de prevenire a bolilor de nutriţie, consumului de droguri, precum şi expoziţii cu rezultatele proiectului.

Proiectul multilateral Comenius "Mens Sana in Corpore Sano-Let's Find the Balance" se derulează în perioada 2013 - 2015 şi îşi propune să identifice problemele cu care tinerii de astăzi se confruntă şi să găsească soluţii pentru a pune în practică celebrul dicton latin în societatea contemporană. Sunt vizate toate aspectele unei vieţi sănătoase: activitate fizică, alimentaţie, gândire pozitivă, igienă etc. Pe parcursul celor şase reuniuni de proiect care s-au derulat până în prezent, instituţiile partenere au elaborat produse de proiect precum logo-ul proiectului, pagina web, ghidul pentru o viaţă sănătoasă, revista proiectului, galerie foto, jurnalul proiectului, chestionare despre modul de viaţă al tinerilor, chestionare de evaluare a proiectului.

Activităţile desfăşurate în cadrul acestui parteneriat sunt finanţate în totalitate de către Comisia Europeană prin "Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii".

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


TOAMNA SE NUMĂRĂ „BOBOCII” ÎN PERII DĂII
Publicat pe: 05.10.2021
Afişări: 443
Mădălina MORTU
ARTIZANII PERFORMANȚEI
Publicat pe: 28.04.2021
Afişări: 500

Premii pentru cantemiriști
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 311

Omul sfinţeşte locul
Publicat pe: 03.03.2021
Afişări: 893
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Educația online (2)
Publicat pe: 04.12.2020
Afişări: 616
Elev Stefan-Alexandru Dediu
Educația online (1)
Publicat pe: 24.11.2020
Afişări: 772
Elev Elena-Andreea Aoanei
Adaptare la noua realitate – învățământul online
Publicat pe: 20.11.2020
Afişări: 472

Citeşte şi:

Cursul de perfecţionare s-a finalizat cu realizarea şi prezentarea unei secvenţe didactice  în care se utilizează noile tehnologii şi cel puţin două dintre aplicaţiile descoperite pe parcursul formării
Publicat pe 17.10.2016
În urmă cu un an, 21 de cadre didactice şi instructori militari de la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia au început...
Elevii pasionaţi de universul matematicii s-au remarcat şi de această dată, reuşind să obţină premiul II şi opt menţiuni
Publicat pe 24.11.2016
La concursul zonal de matematică "Mens Sana", desfăşurat sâmbătă, 19 noiembrie, la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Câmpeni şi organizat în...
Promoţia 2012-2016 a Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul"
Publicat pe 25.05.2016
În dimineaţa zilei de 25 mai, cei 98 de elevi din clasa a XII-a au primit gradele de ABSOLVENT promoţia 2012-2016, ce poartă denumirea onorifică „...

Comentarii