PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Joi, 4 iunie, la sediul Academiei Tehnice Militare a avut loc deschiderea "Sesiunii anuale de comunicări a cercurilor ştiinţifice studenţeşti cu participare internaţională, CERC 2015".
La eveniment participă peste 40 de parteneri internaţionali, o parte dintre ei fiind reprezentaţi prin studenţii acestora, printre care: Universitatea Naţională de Apărare "Zrinyi Miklos" din Budapesta – Ungaria, Universitatea de Apărare din Brno – Cehia, Universitatea Militară de Tehnologie din Varşovia – Polonia, Colegiul Tehnic Militar din Cairo – Egipt, Universitatea Naţională Militară din Bulgaria, Academia Forţelor Aeriene din Turcia. De asemenea, din România participă atât studenţi ai academiilor militare, precum Academia Forţelor Terestre, Academia Forţelor Aeriene, Academia Naţională de Informaţii, Institutul Medico-Militar, Academia de Poliţie, dar şi din instituţii de învăţământ civil şi aici amintim Universitatea din Bucureşti şi Piteşti, Universitatea Politehnică, Universitatea "Lumina" din Bucureşti sau Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
"Scopul acestei sesiuni este acela de a oferi studenţilor de anul patru ocazia de a-şi prezenta o parte din rezultatele pe care le-au obţinut în perioada de pregătire a proiectelor de diplomă, în faţa colegilor, iar pentru cei din anii 1-3, să prezinte rezultatele din perioada de cercetare ştiinţifică" + a spus colonelul prof. univ. dr. ing. Ioan Nicolaescu, rectorul Academiei Tehnice Militare.
De asemenea, în fiecare an apar elemente noi, universităţi care participă pentru prima dată, tematică din ce în ce mai bogată, şi secţiuni noi în domeniul disciplinelor fundamentale (matematică, fizică), dar şi în inginerie pentru toate specializările. De menţionat este că din cele 14 specializări, 11 dintre ele sunt unice în ţară în domeniul managementului ştiinţelor sociale şi militare.
"Din cele peste 200 de lucrări ştiinţifice, comitetul tehnic, format din cadre didactice şi studenţi care au expertiză în domeniu a selectat cu atenţie şi, ca în fiecare an, au existat lucrări care nu au putut fi prezentate, acestea fiind respinse încă din procesul de recenzie. Totodată, cele mai deosebite şi relevante dintre acestea sunt publicate în revista academiei" - a completat colonelul Ioan Nicolaescu.
Secretarul general al Asociaţiei Studenţilor din Academia Tehnică Militară şi şeful echipei de organizare din partea studenţilor, studentul sergent Ciprian Albu a spus: "Avem voluntari în asociaţie care se ocupă de delegaţii. Noi primim detalii de la participanţi şi ne ocupăm de detaliile tehnice şi de strângerea lucrărilor, iar facultatea are grijă de organizarea secţiunilor în sine. Este adevărat că necesită multă muncă şi atenţie, dar ne bucurăm să îi putem ajuta pe oaspeţi cu tot ce putem, ba chiar le vom face şi un tur al Bucureştiului". Ciprian nu are o misiune atât de dificilă pentru prima dată. Anul trecut a făcut totul din funcţia de preşedinte al asociaţiei.
Studentul sergent-major Radu Leah, din Academia Forţelor Terestre, a vorbit despre cât de benefic este acest schimb de experienţe, dar şi despre tema pe care a ales să o prezinte la CERC. "Ţinând cont de mediul înconjurător, care este într-o continuă schimbare, dar şi de ameninţările din prezent, am ales să dezbat o temă de actualitate despre războiul hibrid, care este o nouă formă de manifestare a conflictelor. De asemenea, am venit împreună cu alţi 12 colegi care şi-au ales diferite teme din ştiinţe militare sau tehnice. Totodată, cred că avem o ocazie bună pentru a schimba idei şi opinii pe baza a ceea ce am pregătit, dar şi de a crea relaţii între studenţii din instituţiile civile şi militare".
Comentarii