Un sfârşit pentru naşterea unui nou început în cetatea lui Cantemir

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 18.06.2015

Şeful Instrucţiei şi doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă, îi felicită pe elevii premianţi ai claselor a XI-a

Joi, 18 iunie, o altă promoţie de cantemirişti a absolvit Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza. În afara emoţiilor fireşti (din partea elevilor, părinţilor, profesorilor şi chiar a cadrelor militare), evenimentul a fost şi prilejul unei treceri în revistă a performanţelor elevilor atât la învăţătură, cât şi în cadrul diferitelor întreceri sportive.

Colegiul militar este – aşa cum foarte frumos spunea colonelul Horia Stănescu, comandantul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" – locul unde se construiesc destine şi, de asemenea, locul unde se clădesc caractere. Este locul unde "se pun în echilibru rigoarea, temeinicia profesională, iar compentenţa, profesionalismul şi calitatea nu sunt o alternativă, ci o obligaţie pentru fiecare dintre noi, un stil de viaţă". Afirmaţia colonelului Stănescu este susţinută de rezultatele pe care cantemiriştii brezeni le obţin an de an la olimpiadele şcolare sau la celelalte concursuri la care participă şi obţin premii.

Performanţe cantemiriste

Printre performanţele realizate se numără obţinerea unui nou certificat de "Şcoală europeană" pentru perioada 2015-2018, procentul de promovabilitate de 98,88%, 73 de premii şi menţiuni obţinute la faza judeţeană a olimpiadelor şi concursurilor şcolare, urmate de 6 calificări la faza naţională, unde s-au obţinut 2 premii speciale. Sunt, de asemenea, de reţinut cele două premii speciale şi menţiunea obţinute la concursul internaţional de traduceri litarare "Lecţii  cu Nichita", premiul II obţinut la concursul de proiecte europene "Made for Europe", locurile I şi II pe care s-au clasat elevii militari la cea de a XXI-a ediţie a Concursului Naţional de Matematică "Gheorghe Mihoc".

În plan sportiv, în afara competiţiei interliceale denumită Olimpiada de Vară a Sportului Militar Liceal unde, anul acesta, cantemiriştii au urcat pe a doua treaptă a podiumului de premiere, elevii militari de la Breaza s-au clasat pe locul I la finala pe Ministerul Apărării Naţionale a Campionatului militar de orientare în alergare şi la proba individuală de tenis de masă din cadrul fazei judeţene a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, la care se adaugă medalia de aur obţinută la Campionatul Naţional de Karate.

Pentru rezultatele foarte bune obţinute la învăţătură, elevii au fost premiaţi atât de către conducerea Statului Major al Forţelor Terestre, cât şi de diferite fundaţii şi asociaţii, Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă" fiind prezentă, ca în fiecare an, pentru a-i recompensa pe cei mai buni. Şeful Statului Major al Forţelor Terestre a acordat, în semn de apreciere, "mentorilor acestei şcoli de elită, a căror pasiune este aceea de a forma caractere şi de a modela personalităţi", diplome de excelenţă: comandantului colegiului, colonelul Horia Stănescu, şi directorului-adjunct, prof. dr. Aurel Soare. Pentru activitatea cultural-artistică desfăşurată în cadrul colegiului, plutonierului-adjutant principal Lucian Cazan i s-a acordat, de asemenea, diploma de excelenţă. Şeful Statului Major al Forţelor Terestre a oferit diplome de merit elevilor: Onisim Roşu, Iulia Maria Condruz, Angelica Maria Stanciu, Alina Gheorghe, Ştefan Sava, Sorina Potcovaru, Ana Maria Dobrescu şi Ana Maria Iaurum, toţi participanţi la olimpiadele şcolare, faza naţională, sau distinşi cu premiul I la faza judeţeană.

Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă", reprezentată de vicepreşedintele colonel (r) Iulian Boieru, i-a premiat pe elevii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură. Anul acesta s-au acordat două premii – elevei caporal Maria Iulia Condruz şi elevului caporal Onisim Roşu – şi o donaţie, elevei Alexandra Dobroslav. Şeful promoţiei din acest an, care se va stabili în urma mediei obţinute la examenul de bacalaureat, va primi o tabletă din partea fundaţiei.

Emoţii şi lacrimi la sfârşit de an şcolar

Festivitatea de premiere a continuat cu defilarea efectivului colegiului, după care elevii s-au adunat în faţa pavilionului comandament, unde elevii din clasa a XII-a pregătiseră mai multe surprize artistice. Primul moment a fost unul dintre cele mai emoţionante: comandantul Companiei 3 Elevi, maiorul Cristian Popa, a predat steagul de identificare al colegiului comandantului Companiei 2 Elevi, căpitanul Claudiu Balea, în cadrul unui ceremonial care simbolizează schimbul între generaţii: absolvenţii claselor a XII-a şi elevii din clasele a XI-a, cei care le vor lua locul în următorul an şcolar.

După acest scurt ceremonial, cei 113 absolvenţi au intonat imnul "Gaudeamus Igitur", apoi eleva plutonier-adjutant Sorina Potcovaru, distinsă cu menţiune la Olimpiada Internaţională de Lectură, s-a adresat colegilor săi şi viitorilor absolvenţi din 2016: "Noi, prin devenirea noastră, suntem dovada faptului că armata exercită o veritabilă formă de educaţie. Pentru acest lucru, ne simţim datori să mulţumim cadrelor militare, doamnelor şi domnilor profesori care au lucrat cu noi şi pentru noi, asigurându-ne condiţii optime pentru devenire şi performanţă, consolidându-ne simţul realităţii. Vă mulţumim pentru că aţi fost în fiecare zi demne întruchipări ale spiritului cantemirist şi, în acelaşi timp, siguranţa unui sistem sănătos şi eficient. Colegilor mai mici le mărturisim că-i invidiem pentru timpul rămas în «Cantemir». Vă sfătuim să profitaţi de energia şi frumuseţea adolescenţei cazone, să exploataţi resursele acestui loc, un etern aparte care potenţează şi amplifică enigmele şi manifestările adolescenţei."

Alocuţiunea elevei plutonier-adjutant Sorina Potcovaru a fost urmată de interpretarea cântecului "Madelon", pe care corul colegiului l-a preluat din repertoriul Liceului Militar "Nicolae Filipescu" de la Mănăstirea Dealu, urmat de hitul liceenilor anilor '80, "Ani de liceu", continuat de ceremonia predării cheii promoţiei - "simbolul vârstei şi aspiraţiei anilor de liceu militar" -, Sorina Potcovaru predându-i cheia noului elev plutonier-adjutant al colegiului, Mădălin Chiva. Corul elevilor, împreună cu doi solişti (un absolvent şi o absolventă), a interpretat cântece care au avut darul de a răscoli amintirile (şi lacrimile) celor prezenţi: "Când clopoţelul a sunat", "Bun rămas, Cantemir!" (promoţiile anilor '70-'80 l-au cântat sub bagheta regretatului compozitor şi profesor de muzică, locotenent-colonel Dumitrache Butoi) şi "La mulţi ani, Cantemir!".

Este greu ca după o asemenea activitate, încărcată de emoţii cu mult peste "limita de siguranţă", să mai ai resursa necesară de a rosti câteva cuvinte... mai ales când cel care trebuie să le rostească este cantemirist (sintagma "fost cantemirist" nu există). Totuşi, şeful Instrucţiei şi doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, generalul de brigadă Dorin Ioniţă, a găsit puterea de a se adresa absolvenţilor, înainte de a da citire mesajului şefului Statului Major General: "Sunt deosebit de onorat să vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi. Să vă mulţumesc pentru că la această vârstă fragedă aţi învăţat să spuneţi «Servim patria!» şi simţim că o spuneţi din suflet! Vă îndemn însă să nu-i uitaţi pe profesorii dumneavoastră, să cultivaţi acest binom elev-profesor, care este foarte important pentru identitatea dumneavoastră viitoare. Propuneţi-vă ţinte, alegeţi-vă modele şi noi vă vom susţine! Greul este al dumneavoastră!".

"Fără sfârşit nu ar exista un nou început"

Ultima defilare a absolvenţilor, comandată (în lacrimi) de eleva plutonier-adjutant Sorina Potcovaru, a încheiat festivitatea de anul acesta, iar beretele aruncate-n aer au marcat sfârşitul... şi un nou început.

Pentru cel care astăzi a primit gradul de elev plutonier-adjutant, Mădălin Chiva, cheia promoţiei are o greutate aparte deoarece "de acum voi fi reprezentantul întregului liceu, nu numai al promoţiei mele. Nu mă sperie această nouă responsabilitate pentru că, fiind şef de clasă, am avut astfel de responsabilităţi încă din clasa a IX-a, însă acum trebuie să reprezint liceul, trebuie să reprezint armata, trebuie să reprezint ţara".

Pe elevul plutonier-adjutant Mădălin Chiva l-am cunoscut prin prisma performanţelor sale şcolare şi sportive, cea mai recentă întâlnire cu el fiind pe pista de atletism a Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul", pe timpul Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal. Pasiunea sa cea mai mare este atletismul şi are în palmares, în afara medaliilor obţinute la olimpiadele sportive militare interliceale, distincţia de campion la ştafeta de 4×400 m plat şi vicecampion la 4×100 m plat în cadrul Campionatului Naţional Şcolar.

Cei trei ani de liceu au trecut pe nesimţite, chiar dacă viaţa de elev militar nu este la fel de uşoară ca în "versiunea civilă", însă este bucuros că roadele muncii sale sunt apreciate, fiindcă "cel mai frumos este să ţi se recunoască ceea ce ai realizat prin munca ta".

Simona Potcovaru încă mai are ochii umezi, emoţiile ultimei defilări nu s-au risipit. Patru ani de liceu au trecut ca patru clipe şi, ca prin vis, îşi aminteşte primele zile de liceu din clasa a IX-a: "Eram prea emoţionată şi pierdută. Vedeam o curte mare, mulţi oameni în uniformă... colegii mei, la fel de speriaţi ca şi mine". Timpul parcă a trecut mai repede cu fiecare an, s-au legat prietenii şi o umbră de regret însoţea fiecare plecare în vacanţă pentru a retrăi bucuria revederii prietenilor la următorul început de an şcolar. "Ne-am unit foarte mult între noi, între clase, chiar şi cu cei mai mici decât noi, pe care-i lăsăm aici. Chiar dacă nu sunt conştientă de schimbare, o simt mult diferită pe Sorina din clasa a XII-a, faţă de Sorina care a venit la Breaza în clasa a IX-a. Anii de liceu petrecuţi aici lasă urme adânci în suflet, pentru că sunt oamenii pe care i-am cunoscut şi pe care n-am să-i uit niciodată, oameni de la care am avut foarte multe de învăţat. Chiar dacă vom pleca, sunt sigură că o să păstrăm legătura între noi: colegi, profesori, cadre militare...".

Pentru Sorina Potcovaru urmează examenul de bacalaureat care, consider eu, nu-i va pune probleme decât în privinţa posibilităţii atingerii notei maxime. Apoi, doreşte să urmeze o carieră în domeniul ingineriei aeronautice.

Poate că cei care au terminat astăzi liceul nu vor ţine legătura unii cu alţii, pentru că viaţa este ca marea în furtună... nu ştii unde te aruncă valurile. Însă, cu siguranţă, nu vor uita anii de liceu, nu-şi vor uita profesorii şi nu-şi vor uita nici colegii. Vor fi surprinşi, peste zeci şi zeci de ani, cu câtă acurateţe îşi vor aminti poziţia fiecărui coleg în banca din clasă. Iar profesorii... eeei, profesorii... ei vor fi legendele la lumina cărora vor zâmbi enigmatic şi, uneori, li se vor umezi ochii.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


TOAMNA SE NUMĂRĂ „BOBOCII” ÎN PERII DĂII
Publicat pe: 05.10.2021
Afişări: 434
Mădălina MORTU
ARTIZANII PERFORMANȚEI
Publicat pe: 28.04.2021
Afişări: 496

Premii pentru cantemiriști
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 310

Omul sfinţeşte locul
Publicat pe: 03.03.2021
Afişări: 889
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Educația online (2)
Publicat pe: 04.12.2020
Afişări: 614
Elev Stefan-Alexandru Dediu
Educația online (1)
Publicat pe: 24.11.2020
Afişări: 771
Elev Elena-Andreea Aoanei
Adaptare la noua realitate – învățământul online
Publicat pe: 20.11.2020
Afişări: 469

Citeşte şi:

Treizeci de elevi ai Colegiului Militar Naţional "Dimitrie Cantemir" au fost  implicaţi în proiectul "Drumul unei foi de hârtie"
Publicat pe 14.03.2016
Sâmbătă, într-o zi de 12 din Mărţişor, elevii colegiului militar implicaţi în proiectul "Drumul unei foi de hârtie", însoţiţi de doamnele profesoare...

Comentarii