Mens sana in corpore sano – let's find the ballance

Oaspeţii au vizitat colegiul și au participat la două ore de curs, urmate de o reuniune a cadrelor didactice și o masă rotundă a elevilor

Sfârşitul anului 2014 a însemnat pentru elevii Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" şi încheierea celei de-a cincea reuniuni din cadrul parteneriatului multilateral Comenius "Mens Sana in Corpore Sano - Let's Find the Ballance".

În acest proiect de cooperare internaţională, colegiul militar albaiulian este partener cu alte şase instituţii de învăţământ din Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia, Bulgaria.

Desfăşurată la Alba Iulia, la sfârşitul lunii decembrie 2014, activitatea a reunit 40 de participanţi din ţările partenere, 17 cadre didactice şi 23 de elevi. Tema reuniunii din Cetatea Marii Uniri a fost "Rolul activităţii fizice în dezvoltarea armonioasă a tinerilor şi beneficiile pe care activitatea fizică le aduce atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru cea mintală".

Programul reuniunii a fost deosebit de dens, organizatorii au îmbinat activităţile sportive şi didactice cu activităţi artistice şi de socializare. Pentru întâlnirea din România, fiecare partener a pregătit un material video cu cele mai populare sporturi din ţările lor, precum şi o parte explicativă despre modul în care acestea se joacă şi beneficiile pe care le aduc celor care le practică.

Prima zi de activitate a fost destinată sporturilor de iarnă, pe care participanţii au avut ocazia să le practice pe pârtiile de la resortul "Arena Platoş" din Păltiniş.

La deschiderea oficială a reuniunii au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor locale. Astfel, din partea Consiliului Judeţean Alba a participat domnul preşedinte Ion Dumitrel, care a subliniat buna colaborare dintre cele două instituţii şi i-a invitat pe oaspeţi să viziteze obiectivele culturale din judeţul Alba. Din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia a fost prezent viceprimarul Paul Voicu, cu o prezentare a celor mai importante obiective ale municipiului în domeniul dezvoltării turistice şi proiectele pe care primăria le-a derulat prin fonduri europene. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba au fost prezente doamna Bucureştean Narcisa-Ioana, inspector şcolar general adjunct, şi doamna Laura Staicu, inspector pentru proiecte europene. Acestea au subliniat buna colaborare dintre cele două instituţii şi sprijinul deplin de care aceste proiecte de cooperare se bucură din partea ISJ Alba.

În continuare, a fost vizitată şcoala şi oaspeţii au participat la două ore de curs, urmate de o reuniune a cadrelor didactice şi o masă rotundă a elevilor, unde au discutat despre sistemul de învăţământ din ţările partenere. În cadrul reuniunii cadrelor didactice s-a discutat despre modul în care s-au atins obiectivele propuse până la această dată şi programul următoarelor două reuniuni de proiect din Portugalia şi Suedia, precum şi oportunitatea iniţierii unui nou proiect în cadrul noului program "Erasmus Plus".

După-amiaza a fost rezervată vizitării fortificaţiei bastionare şi a celor mai importante obiective turistice din Alba Iulia.

În prima parte a celei de-a treia zile de activitate au fost prezentate materialele realizate de fiecare echipă de proiect, iar timp de trei ore elevii şi cadrele didactice au participat la activităţi sportive. Împărţiţi în echipe mixte, participanţii au cooperat pe parcursul mai multor activităţi pregătite de profesorii de educaţie fizică din colegiul militar albaiulian. Activităţile au fost apreciate în mod deosebit atât de elevi cât şi de profesori, fiind un prilej de socializare şi colaborare. La sfârşitul activităţii oaspeţii au primit certificatele de participare la reuniune şi câte o medalie. Activităţile sportive s-au încheiat cu un scurt curs de dans popular, ocazie cu care oaspeţii au învăţat câţiva paşi pe ritmurile muzicii tradiţionale ardeleneşti.

O activitate deosebit de apreciată de oaspeţi a fost "Seara de colinde", organizată în după-amiaza celei de-a treia zile.

Aprecierile au fost superlative atât din partea personalului colegiului, cât mai ales din partea oaspeţilor din Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia şi Bulgaria, fiind impresionaţi de talentul şi dăruirea cu care elevii militari se implică în toate activităţile. Seara de colinde a fost urmată de o activitate de socializare, la care au participat atât elevii cât şi cadrele didactice din proiect.

Proiectul multilateral Comenius "Mens Sana in Corpore Sano - Let's Find the Balance" se derulează în perioada 2013-2015 şi îşi propune să identifice problemele cu care tinerii de astăzi se confruntă şi să găsească soluţii pentru a pune în practică celebrul dicton latin în societatea contemporană. Sunt vizate toate aspectele unei vieţi sănătoase: activitate fizică, alimentaţie, gândire pozitivă, igienă etc. Pe parcursul celor cinci reuniuni de proiect care s-au derulat până în prezent, instituţiile partenere au elaborat produse de proiect precum: logo-ul proiectului, pagina web, ghidul pentru o viaţă sănătoasă, revista proiectului, galerie foto, jurnalul proiectului, chestionare despre modul de viaţă al tinerilor, chestionare de evaluare a proiectului.

Activităţile desfăşurate în cadrul acestui parteneriat sunt finanţate în totalitate de către Comisia Europeană prin Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Oana-Elena Venţel, la Gala Excelenţei în Educaţie
Publicat pe 28.09.2016
Marţi, 27 septembrie, în Aula „Auditorium Maximum” a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc Gala Excelenţei în Educaţie, eveniment...

Comentarii